Onsdag morgon

Vi har precis vaknat o börjar med att sätta på TVn. Det ser ju förfärligt ut här omkring! Hos oss ser det inte alls ut så. Trafiken ökar o stora lastbilar kör in med förnödenheter.

Vi hoppas att någonting öppnar idag, vad som helst, kanske museum, busstur eller shopping. Vi har det varmt o gott o är väldigt glada att vi har hotell med gratis wifi. Verkligen en upplevelse denna resa men inte alls som vi tänkt oss.

Bilder efter stormen

Ja tack, vi vill gärna ha sol.
 
Biljetterna till kvällens opera har blåst bort.
 
 
Till och med utanför Central Park faller träden.
 
Rockefeller Centre var faktiskt öppet.
 
I Legos värld är det ständig sol.
 
Guldet blev till sand?
 
 

Efter stormen

Det är förfärligt att människor förlorar sina hem och att det är översvämningar och allt sådant. Men nu vill jag gnälla för egen del.

Det är väl ändå själva den att när vi äntligen tar oss hit, Mor efter att ha funderat i säkert 40 år, så blir det orkan???? Vi har sett fram emot att se några av världens bästa museer, konst och musik. Så är allting stängt! Eftersom tunnlarna in till New York är vattenfyllda så kan tunnelbanan inte köra och då kan de som jobbar här inte komma till sina arbeten. Alltså måste affärer, museer och allt annat ha stängt.

Vi hade sett mycket fram emot Turandot på the Met ikväll men tyvärr är föreställningen inställd. Jaha, efter att ha promenerat dit, tunnelbanan fungerar ju inte, gick vi vidare till Central Park, som var stängd. Fick snabbt en taxi och åkte vidare till Macys som var öppet igår men är stängt idag. Pojkarna gick hem till hotellet. Mor o jag gick vidare till Rockefeller Centre för att klara av lite sightseeing. Med regnet rinnande längs ryggen in på skinnet och skvimpande ljud i skorna lyckades vi ta oss dit och det var t o m öppet in i byggnaden även om alla affärer var stängda.

Hittade en öppen järnhandel och köpte en vinöppnare med oss hem.

Har fått tillbaka TV-signalen och tydligen börjar broarna in mot Manhattan öppna nu vid lunchtid. Vi hoppas på möjlighet till sightseeing per buss imorgon för nu är vi trötta i fötterna.

Förutom gnället har vi det bra och är välhållna, har gott om mat och dryck men för en gångs skull har jag inte packat ner någon bok eftersom det finns så mycket annat att göra här… Hmmm.

Morgoninfo

Hade nog lite fel på tiden inatt, nu är klockan sex på å morgonen. Bilsirener har tjutit under natten o TVn fungerar inte, annars har vi inte märkt något alls. Det blåser betydligt mindre nu och när det blir ljust ska vi gå ut o se oss omkring.

Händer ingenting här

Klockan är 03.20, det är helt tyst på hotellrummet o det händer absolut ingenting här hos oss.

Snart dags?

Klockan är kvart i fem på eftermiddagen. Enligt Arvid börjar det likna något nu, vinden ökar. Utanför fönstret är det jämngrått, rutorna skallrar o vinden viner. På TV är någon ute o simmar, hur dum får man bli?

På promenad före superstormen

Vid åttatiden imorse gav vi oss ut på promenad för att se om vi kunde gå något kvarter och se hur här ser ut. Vi promenerade bort till Times Square som var väldigt tomt på folk. Vi gick omväxlande på 5th Avenue och Broadway förbi Flatiron Building och fikade på vägen. Det regnade en del men mellan husen var det lä. Olika filmteam ute och förevigade inför stormen.

Tunnelbanor, museer och de flesta affärer har varit stängda idag. Vi hittade ganska snart en affär som sålde adaptrar. Lycka! Gott om plats på trottoarerna så varför inte fortsätta att gå? Vi gick ända ner till sydspetsen av Manhattan i avsikt att se havet, men när vi närmade oss blåste det kraftigt och det kändes lite osäkert med nybyggnationen på Ground Zero, hur har de förtöjt byggmaterialet? Vad får vi i huvudet? Så vi vände om och helt genomblöta satte vi oss på en kinarestaurang.

God sushi till bra pris, varmt te, kallt te och lite rödvin. Fin utsikt, full kontroll över gatan. Ända till två personer och satte upp stora skivor framför fönsterna. Borrljudet förtog lite av stämningen...

7th Avenue hem, bland annat modets aveny, kändes som om vår klädsel avvek kraftigt från de flesta modenormer. Genomblöta gick vi in på Food Emporium och utökade vårt mat- och drycklager. Hittade vatten!

Sandsäckar finns på många ställen och, som sagt, det mesta är stängt. Vi var hemma igen vid 13.30. Våra kläder hänger nu på tork och vi är sysselsatta med korsord, tidningar, böcker och så naturligtvis rapporterna från orkanen på TV. Vi kommer inte att gå ut mer ikväll. Inte mycket kommer att fungera imorgon heller men vi hoppas kunna komma ut och gå. Mor o jag har biljetter till Metropolitan Opera imorgon kväll och de hänger nog tyvärr löst. Alla föreställningar inställda idag. Nåja, det tar vi imorgon. Nu njuter vi av värme, oväder utanför fönstret och är rädda om oss.

Bilder före superstormen

 
 Snart hemma. Regnet har tilltagit under vår långa promenad.
 
 Walk of Fashion med olika märken i trottoaren med kända designers.
 
 Vi omoderna på Walk of Fashion.
 
 På kinarestaurangen kom det plötsligt några och spikade för rutorna.
 
  • Ingen tunnelbana idag. Ingen buss, några enstaka taxi. Det fick bli apostlahästarna.
 
Beredda på strömavbrott. 
 
 
 
Fikadags!
 
 
 Times Square både på bilden ovan och nedan. Ovan Good Morning America som vi tittat på större delen av dagen. 
 
 
 Även Apple förlitar sig på gammaldags sandsäckar.
 
  
Primitiv avspärrning av tunnelbanan. Alla vet redan och inte många är ute. 
 
 
Vårt enkla men varma hotellrum på Yotel, 42a gatan. Här finns allt vad vi behöver.

Fler nyheter

Utsiktsdäcket på Empire State Building är stängt idag o datumparkeringen upphävd, inga böter idag!

Tidig morgon

Jetlaggade är vi nu fullt vakna och hur pigga som helst. George har duschat och vi följer TV-utsändningarna där journalister i regnkläder rapporterar med höga vågor i bakgrunden.

Hade tänkt nyttja vår jetlagg till att komma först i kön till Frihetsgudinnan och Ellis Island men just nu känns det inte som om det är läge för en båttur. Tunnelbanan är stängd liksom alla skolor idag. De evakuerar låglänta områden.

Vi har handlat dricka men ska fylla på ytterligare under dagen – det är stängt nu. Vi bor på nionde våningen Yotel på 42:a gatan, har byggnader mitt emot oss och varmt och gott. Det blåser lite utanför men inget märkvärdigt. Vi har mycket mat med oss, t ex grovbröd, pepparkakor och nutella. Däremot har jag varit särdeles klantig och glömt adapter så vi har ingen möjlighet att ladda någon elektricitet. Eftersom hotellet har minsta möjliga service vet jag inte riktigt hur detta kommer att fungera under dagen. Om elen lägger av som de säger på TV så kommer vi ändå inte att ha någon ström i kontakterna, så då spelar det ingen roll att vi saknar adapter. Hade varit kul att kunna ladda innan dess.

Om det verkar läge att gå ut ska vi försöka ta oss till Naturhistoriska museet, annars får vi väl sitta inne och titta på katastrofen på TV.

Orkan på gång

I passkontrollen varnade passkontrollanten för stormen. Hela vägen i taxin på väg in till Manhattan lyssnade vi på stormvarningar på radion. På hotellet varnar de för stormen. När vi kom in på hotellrummet fick jag mail från Lisa hur vi har det med tanke på stormen.

 

Det är evakuering på gång och tunnelbanan slutar gå ikväll kl 19 och är stängd under morgondagen. Vi var ute för att bunkra vatten men vattnet var slut. Istället kom vi hem med många olika konstiga läsksorter. Jag dricker just nu en otroligt äcklig lime-a-rita öl med 8% alkoholhalt. Pratade med en man i kön i butiken som sade att vattnet i kranen är utmärkt och går bra att använda till kaffe. Han blev mycket förvånad när jag frågade om det var vanligt att vattnet var slut. Nej, det måste bero på stormen.

 

Vi har bestämt oss för att stanna på hotellet idag och ta det lugnt, förbereda oss inför diverse aktiviteter senare i veckan oh avvakta vad stormen för med sig. Det blåser lite lätt och duggregnar men än så länge märker vi ingenting. Vi bor på nionde våningen på 42a gatan, förhoppningsvis får vi inga problem med översvämning, möjligen med inblåsta fönsterrutor. Som passkillen sa, trist med orkan men ni har ju något att berätta när ni kommer hem.


Äntligen flyger vi

Omställning till vintertid samtidigt som vi skulle ändra till engelsk tid igår gjorde att sönerna knackade på dörren redan vid 6-tiden. Det blev tidig, men riklig, och på sitt sätt gratis, frukost. Därefter shopping på Heathrow – köpte whisky till Mor, de tog hennes i tullen igår. Delade med våra nyfunna vänner som också var på väg till New York.

 

Hann se både Snowwhite and the huntsmen och Prometheus på vägen över Atlanten, ingen av dem någon höjdarfilm. Nu sitter vi i kö till att bli insläppta i USA. Tyvärr har datasystemet lagt av så nu sitter vi här på den lindrigt rena heltäckningsmattan och försöker få tiden att gå.

 

Vi har inte riktigt flyt. Imorgon är det stormvarning för en av de större stormarna genom tiderna, den lär redan ha krävt 40 dödsoffer. Hoppas den mattas till den når New York. Vi ska köpa extra vatten och kanske något stearinljus ikväll så att vi klarar några dagar på rummet. Kanske är det bättre att tillbringa tiden på Metropolitan Museum of Art? Källaren där borde ju vara stormsäker och så blir man allmänbildad på kuppen. Just i New York varnar de för översvämning så det är kanske bättre att vara lite längre upp.

 

Ringde till hotellet här i New York från London igår så att de inte skulle behandla oss som ”no-show”, tog flera samtal innan vi blev registrerade. Personalen var upptagen med stormförberedelser. Har inte berättat allt för Mor. Sönerna kolugna och sitter här på heltäckningsmattan och läser. Nu dags att ta ett rejält kliv framåt i kön!


Lördag resdag med förhinder

Jättemycket folk på tåget från Helsingborg till Kastrup, vi fick stå hela vägen. Lika mycket folk på Kastrup och det tog långt tid innan vårt flyg till London annonserades. Till slut kom vi iväg en dryg timme för sent. Trots att piloten trampade gasen i botten eller vad man gör på ett flygplan kom vi en halvtimme för sent till London och missade anslutningsplanet.

Ingen tog emot oss på Heathrow utan vi stoppades när vi försökte checka in och hänvisades till ombokningskön. Är det bra att veta hur länge man ska stå i kö eller inte? Det var diskussionsämnet i kön tre timmar senare när vi började närma oss luckan. Tre timmar på stengolv fick oss att bli stumma i benen och det hjälpte att gunga och stretcha. Mor o en son i taget satt på en bänk vid sidan och väntade. Vi som stod i kö pratade med ett trevligt par som var på bröllopsresa. Vi diskuterade vilken attityd vi skulle inta när vi kom fram och längtan efter ett glas rödvin samt mycket annat mellan himmel o jord. Undrade varför det knappades så mycket på datorer bakom disken.

Det var inte många kvadratmetrar vi rörde oss. En man vrålade till av ilska med jämna mellanrum men i det stora hela var stämningen hyfsat lugn. Det verkar dock inte som ett kul jobb att sitta där bakom disken och bli skälld på en lördag kväll. Pratade med kvinnan som vi hamnade hos, hon hade förlängda, blå naglar och knappade frenetiskt. Hon hade jobbat sedan klockan sex i morse och nu, drygt 13 timmar senare, var hon fortfarande vänlig. Ingen kul lördagskväll? Jo, hon brukade tänka att hon var glad att hon hade jobb, det är många som inte har något. Och imorgon är hon ledig!

Vi blev ombokade till flyg imorgon förmiddag, hon checkade in oss, skickade vårt bagage till rätt flyg, skrev ut bussbiljetter till oss (det blev åtta stycken totalt) samt hotellvoucher. Inte konstigt att det knappades. Vi har nu åkt buss en kort stund och landat på Renaissance Hotel där vi har två rum samt ätit buffé. Imorgon bjuds vi på frukost och sedan är det dags att åka buss igen.

En dyr historia för British Airways, detta. Hade de haft mer än en timme mellan flighterna hade de kunnat avskeda halva styrkan på ombokningsavdelningen. Skulle förstås vara synd på min kompis med de blå naglarna…

Dags för sängen. Som Mor säger, det är jobbigt att resa även om man inte kommer dit man ska.

Packningsdags

Lärde mig förra helgen att man ska hitta en egen vinkling på vanliga resmål för att få dem intressanta. Tja, New York har det ju skrivits mycket om. Vi åker tre generationer, en 15-åring som gillar böcker, en 17-åring som helst vill vandra i berg, en 73-åring som inte varit utanför Europa och så jag i mitten som har varit ett par gånger i New York senast för mer än 10 år sedan. Det blir spännande att se hur detta förlöper... Det får väl bli en tregenerationersvinkling och hur man samsas när man är intresserad av olika saker.

Ska bli jättekul att komma iväg, blir förhoppningsvis något vi kan minnas gemensamt länge. Just nu packar jag medan killarna spelar dator. Nåja, det mesta finns ju att köpa på plats :-)

Skrivarkurs Vagabond

Halvsitter i sängen o slötittar på TV o funderar på vad jag lärt mig om resereportage idag. Som allt annat är det en teknik som man kan öva upp. Pirrigt men kul att kasta sig in i ännu ett område jag inte kan. Varför gör jag inte de bekväma valen? Har skrivit ett resereportage om en tur på pendeltåget, blir spännande men förhoppningsvis inte helt knäckande att diskutera de olika texterna imorgon.

Trollflöjten

Fantastisk föreställning idag, inspelning för sändning på biografer. Inslag från Avatar, Harry Potter o sagan om ringen samt ett enstaka "hen" gjorde att Mozart kändes helt rätt i tiden. Operan ombonad o vacker, byggd 1898, med en ljuskrona som skulle göra Fantomen grön av avund.

Stockholm igen

Tillbaka på tåget till Stockholm sover jag mig igenom ett grådisigt Sydsverige med Mozart i öronen som gott sällskap. Ikväll blir det premiärbesök på operan för mig med mer Mozart, då i form av Trollflöjten. Ska bli kul att träffa Viveka också :-)

Resten av helgen tillägnas en skrivkurs i tidningen Vagabonds regi. Ska bli mycket spännande med nya infallsvinklar o diskussioner. Förhoppningsvis blir både blogg o annat jag skriver bättre!

Snabbtips Stockholm

Vi promenerade förbi Centralbadet, fantastisk jugendbyggnad, ingen aning om kvaliteten på badet. http://www.centralbadet.se/

http://www.cafekartan.se/015930/Lisas_Cafe_och_Hembageri - underbara kakor i fönstret, härligt asiatisk teaffär i närheten.

http://www.stockholmghostwalk.com/ underhållande historisk tur i Gamla Stan, bara lite skrämmande.

http://fotografiska.eu/ - självklart besök vid stockholmsresa.

Hemåt

Lång frukost, shopping, lunch o nu på tåget hem. Lisa är bra, hon har bokat första klass hem, kostade bara 100 kr extra. Känns redan efter två minuter värt de extra pengarna. Dessutom åker vi framåtvänt denna gång, skönt, det gungar en del på vägen. Kul att vara borta, skönt att komma hem.

Lördag kväll

Efter att ha stärkt oss med Irish Coffee blev det äntligen spökvandring. Kul att bli guidad runt Gamla Stan o få reda på var Helvetet ligger. My feet are killing me. Nu på någon skum sylta på Kungsholmen för att inta middag.



Fotografiska

Nu har promenerat vidate till Fotografiska. Trött i fötterna! Massor med människor här, ser ut att bli livemusik också. Vi börjar i restaurangen. Kul museum, generösa öppettider o ett bra privat initiativ. Ska bli kul att se Christer Strömholms bilder.

Höst på Hötorget




Badhus på Drottninggatan




Bageri




Lördag

Blev middag i gamla stan igår - ett glas champagne 118 kr - o tunnelbana med tidig hemgång. Idag har vi lyckats trassla oss igenom större delen av stan bort till Hallwylska där vi tyckte kön var för lång. Mycket spännande på vägen, bland annat hembageriet med pyttesmå välgjorda chokladbiskvier o en alldeles underbar teaffär med kolossalt smakfull asiatisk inredning.


Spöken?

Fikar i Gamla Stan o letar spökvandring. Ser ut som om vi får vara spöken själva?

Tjejhelg i Stockholm

Årets tjejhelg blir i Stockholm, sitter nu på tåget på väg upp. Strålande väder o hösten åker förbi i solbelysning.

Ser fram emot tjejsnack, god mat, långa promenader o en paus från vardagen.

Bilder Malta

Som om vi satt inne fast vi var ute. Stämningsfullt och god mat. Mitt i världsarvet Mdina öppnade torget upp sig och det var framdukat till oss.
 
St Julian's Bay. Gott om barer och restauranger. Denna kväll en marknad för välgörenhet.
 
Underbara måne och skymning.
 
Kasinot mitt emot vårt hotell. Köpte som vanligt en glassig bok på vägen hem annars hade jag fortfarande undrat vad som rymdes i byggnaden.
 
För bilder i dagsljus se inlägg löpande till bloggen september 2012.
 

RSS 2.0