Bilder från Jordanien

Här finns bilder från min resa till Jordanien i november 2010. Reste på skattekurs med FAR Akademi, researrangör Apollo.

Bilder ökentur Wadi Rum


Bilder beduinfest i Wadi Rum


Bilder Petra


Bilder från hotellet och Aqaba


Lästips Jordanien, forts

Sophie Heine, svensk journalist bosatt i Amman, har skrivit Två sorters Drömmar Kvinnoliv i Mellanöstern om jordanska kvinnor. Hon har hittat en mängd olika kvinnor i olika situationer och låter dem komma till tals i sin bok. Välskriven, intressant och berikande, kan jag varmt rekommendera.

En helt annan infallsvinkel på den arabiska världen har Lawrence Wright i Al-Qaida och vägen till 11 september. Cecilia tyckte absolut att jag skulle packa ner denna bok i resväskan och inte visa den på planet men vi flög ju faktiskt med SAS och det var bara turister i närheten. Boken är faktaspäckad och kräver en del av sin läsare men ger en bra bakgrund till terrorismens utveckling och Al-Qaida, den är värd att läsa igenom.

Återstår TE Lawrence egen bok, Seven Pillars of Wisdom, om sin tid i arabvärlden. Kanske blir det Tusen och en natt i stället, det var längesedan.

Coffee-table böcker fanns att köpa i Jordanien men har inte hittat några här hemma. Lonely Planets Jordanien guide gav bra information inför vår utflykt till Wadi Rum.

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9171305866
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1741047382

Pytteliten flygplats. Männen blev genomlys...

Pytteliten flygplats. Männen blev genomlysta men vi kvinnor blev milt kroppsvisiterade. Kan inte vara något kul jobb att ha. Ska man vara terrorist ska man således vara kvinna.


Några kolleger var ute o snorklade igår o ...

Några kolleger var ute o snorklade igår o sa att snorklingen var fantastiskt, bättre än på många andra ställen. Låter härligt!


Jag förstår att alla vill ha pengar, det ä...

Jag förstår att alla vill ha pengar, det är ju det de lever på. Bytet är mina pengar mot deras land o kultur, det är helt ok, men drt behöver ju inte vara hur komplicerat som helst. Ibland blir msn lite trött.


Nu kom det in ytterligare en blåklädd man ...

Nu kom det in ytterligare en blåklädd man i mitt rum, har redan berättat att jag lämnar kl 11.00 för en. Han pratade väldigt dålig engelska o pratade om minibaren som jag inte använt. Som jag förstod det ville han ha dricks. Inte kommer man in i någons rum o ber om pengar som anställd? Varje dag har jag lämnat 1dinar till perdonalen för att de ska vara lagom glada hela tiden. Om de organiserar sig i olika avdelningar o sysslor tycker jsg inte att jag som gäst ska behöva rits organisationsschema över vem som ska ha vad. De får väl sätta upp en tipbox i receptionen. Dags att sätta på strumpor o gympaskor, snö hemma.


Jordaniens vatten kommer från underjordisk...

Jordaniens vatten kommer från underjordiska tillgångar o här är det ingen som diskuterar vattenbrist trots ökenlandskapet. Gott om vatten i duschen.


Genomgående har toaletterna hållit hög sta...

Genomgående har toaletterna hållit hög standard - allt är ju förstås beroende av vad man jämför med, det är inte som hemma. Här finns toalettstolar o möjlighet att skölja av fingrarna i rinnande vatten. Toalettpapper kastas i en hink vid sidan av toastolen.


När jag skrev att vi blivit trevligt bemöt...

När jag skrev att vi blivit trevligt bemötta menar jag av de filippinska kvinnorna o av de jordanska männen. Några jordanska kvinnor träffar vi inte på annat än som turister på hotellet o där finns ingen kontakt. Vi har inte träffat på några kvinnor alls i beduinlägren (förutom magdansösen) eller i någon affär. Alla som arbetar med något vi kommer i kontakt med är män, även städarna på hotellet. Någon kvinna i receptionen.


Ska bli skönt att komma hem imorgon men ja...

Ska bli skönt att komma hem imorgon men jag kommer att sakna min älskade balkong. Sitter här tillbakalutad i min solstol o tittar på stjärnorna i taket som inte finns. Vågar inte sitta på sängen för då somnar jag inom tre sekunder. Godnatt!


Vi tycker att vi har blivit väldigt väl be...

Vi tycker att vi har blivit väldigt väl bemötta här. De vi har pratat med har varit väldigt trevliga o öppna o inte varit alls påträngande. Jordanien kan rekommendrrad varmt som semesterland.


Tillbaka på hotellet trötta, smutsiga o hu...

Tillbaka på hotellet trötta, smutsiga o hungriga. Orkade inte duscha o ta oss ut igen utan gick direkt till hotellets buffe där vi nu utgör en annorlunda inslag bland de väldoftande gästerna. Vi luktar iallafall inte kamel för någon sådan har jag inte varit närmare än 10 m. Dags för efterrätt.


Turen avslutades i beduinläger strax efter...

Turen avslutades i beduinläger strax efter solnedgången. Öppen eld lyste upp o värmde. Starkt örtte med mycket socker.


Hoppade nog på en lite för lång jeeptur fö...

Hoppade nog på en lite för lång jeeptur för chauffören stressade oss för att vi skulle hinna till utsiktsplatsen för att se solnedgången. Det vsr ju i och för sig snällt av honom. Har således åkt rally genom denna fantastiska öken medan solen färgade bergen varmt rosaröda. När motorn stängdes av blev drt alldeles tyst. Bergen, som var höga som 36 våningshus enligt beduinen, reste sig lodrätt rakt upp. Hoppas bilderna blev bra, dekommer till bloggen senare.


Tur att man har inbyggd stötdämpning med ...

Tur att man har inbyggd stötdämpning med tanke på jeepen. Hade behövt korsett också. Vår söte beduin ville att vi skulle stanna över natten. Det fanns nog mycket service att tillhå där. På väg tillbaka till Aqaba med vår trevliga chaufför som varit med oss hela dagen, kändes tryggt o han hade aldrig varit på en del av ställena. Hade en annan inhemsk chaufför till jeepen.


Har haft en fantastisk tur genom öknen som...

Har haft en fantastisk tur genom öknen som avsluteades med te i ett beduinläger. Där träffade vi två amerikaner o diskuterade grekisk politik.


Ett av de vackraste ställen jag varit på. ...

Ett av de vackraste ställen jag varit på. Glad att vi åkte hit. Häftigt att kunna blogga mitt i öknen :-)


Maten här halva priset mot när de skulle b...

Maten här halva priset mot när de skulle boka från hotellet. En trevlig men ihärdig beduin vill köra oss i jeep ut i öknen o det hoppar vi nog på så småningom. Just nu äger vi vår egen tid, njuter av tystnaden o av landskapet.


Cecilia o jag har tagit en taxi ut i öknen...

Cecilia o jag har tagit en taxi ut i öknen Wadi Rum o sitter nu i Visitor Center, tittar på öknen o de makalösa bergsformationerns. Precis framför oss står berget Seven Pillars of Wisdom, uppkallat efter TE Lawrence.


Våra skattekonsulter har all möda i världe...

Våra skattekonsulter har all möda i världen idag att hålla sig för skratt. Skatt är roligt :-) ?


Hoppsan. Hamnade på Mövenpick o en " äkta ...

Hoppsan. Hamnade på Mövenpick o en " äkta " italiensk restaurang. Får nog växla igen. Poolområdet enormt o jättetjusigt o jag Sångrar att jag inte kammade mig efter solbadandet i eftrrmiddags. Ser fram emot god mat :-)


Har shoppat! Alladdins lampa. Har inte hit...

Har shoppat! Alladdins lampa. Har inte hittat anden än …


Gun Weckman, representant för FAR Akademi ...

Gun Weckman, representant för FAR Akademi (fd IREV), har legat i som en iller för att få allt det praktiska att funka, inte helt lätt alla gånger. Uppskattas!


Siestan i solstolen slut, snart dags för m...

Siestan i solstolen slut, snart dags för mera skatter. Detta är ju en reseblogg men jag kan väl passa på att göra lite reklam för FAR Akademi som har anordnat den, researrangemang Apollo. Utmärkta föreläsare, bra innehåll.


Skattekurs!

Skattekurs!


Alla ljus släkta o det är samma stj.ärnor ...

Alla ljus släkta o det är samma stj.ärnor som hemma - o i Mongoliet. Faktiskt är det ljust o man ser bergen runtomkring. Hit vill jsg komma i dagsljus.


Undrar om beduinerna blir sura om de får s...

Undrar om beduinerna blir sura om de får sand på mattorna?


Vår enda vegetarian fick fiskpinnar iställ...

Vår enda vegetarian fick fiskpinnar istället för får. Det är ju tanken dom räknas. Har skrattat så jag kommer att ha träningsvärk i magen imorgon. Grannarna undrar om vi rökt på.


Nu galloperade kamelen hem utan reflexer i...

Nu galloperade kamelen hem utan reflexer in i natten. Anneli djupt upprörd.


Någon kommenterade fyndigt att de nu vet v...

Någon kommenterade fyndigt att de nu vet var ordet stekspade kommer från :-)


Fårbitar har tillagats under sanden i fler...

Fårbitar har tillagats under sanden i flera timmar o doftar ljuvligt.


Jag vill ju inte namnge mågon men känd rev...

Jag vill ju inte namnge mågon men känd revisor från kontor under vår skylt i Helsingborg är nu uppe o dansar med magdansösen, iklädd rödrutig palestinasjal. Henrik funderar på var han kan köpa en cd med musiken.


Sitter i ett beduintält ute i öknen Wadi ...

Sitter i ett beduintält ute i öknen Wadi Rum. Magdans på gång, kamel o beduiner i närheten.


Nu börjar en o annan bli lite magsjuk här ...

Nu börjar en o annan bli lite magsjuk här så det är dags att öppna whiskyn. Har också haft en diskussion om huruvida det är moraliskt rätt att låta turister betala 50 dinarer för att komma in på Petra när drt bara kostar 1dinar för lokalbefolkningen. Sannolikt en viss skillnad i inkomst också :-)


Lugnande med lite skatterätt. Har konstate...

Lugnande med lite skatterätt. Har konstaterat att bristen på luftfuktighet får mitt i vanliga fall lockiga hår att bli spikrakt. För den som är irriterad på sina lockar kan det därför vara ett bra tips att flytta till Jordanien. Hjälper inte det finns alltid slöja att ta till.


Stackars man,kan inte ha varit roligt för ...

Stackars man,kan inte ha varit roligt för honom att bli utskälld av en kvinna i baddräkt.


Efter en timme o tjugo minuter fick vi änt...

Efter en timme o tjugo minuter fick vi äntligen våra mackor. Behöver inte betala. Spelar inte så stor roll, hinner inte duscha o har dessutom tillåtit mig att bli ohälsosamt förbannad. Annars hade det väl inte blivit något förrän imorgon.


God drink med citron o mynta. Man ska inte...

God drink med citron o mynta. Man ska inte reta hungriga tanter.


Efter våra klagomål fick vi löfte om ytter...

Efter våra klagomål fick vi löfte om ytterligare drink, så nu har vi bara fÃ¥tt en av tre saker pÃ¥ vÃ¥r order … Finns bara en sÃ¥dan restaurang här, maten god o snart dags för kurs igen. Ikväll ska vi ut i öknen - Wadi Rum - o äta middag med beduiner.


Nu har jag definitivt lagt åt sidan min fö...

Nu har jag definitivt lagt åt sidan min förståelse för andra kulturer o börjat jaga servitören med blåslampa. Nån j - a ordning får det väl vara på ett sådant här hotell? De har väl kvalitetssäkring på SAS Radisson? Efter en evighet fick vi äntligen vår juice, halva ordern hemma :-) Ingen mat, vi har beställt smörgåsar så hur svårt kan det vara?


Leker död sill på stranden, underbart. Luf...

Leker död sill på stranden, underbart. Luftfuktigheten låg, ca 10%. Enligt hotellet ska det vara ca 40° men det känns inte alls så varmt. Fläktar ganska kraftigt så det är väl stor risk att man ser ut som en kokt kräfta istället för en sill när siestan är över.


Tillbaka på vårt oerhört bekväma hotell ha...

Tillbaka på vårt oerhört bekväma hotell har vi nu ätit lite lättare (?) på soldäck. Fötterna nytvättade liksom skorna. Ska ägna mig åt min nyinköpta bok om Petra - första shoppingen här. Gillar allt här utom shoppingen, den är urkass. Har kanske varit på fel ställe eller har nog med prylar?


Kolmörkt här kl 17, ljust tidigt på morgon...

Kolmörkt här kl 17, ljust tidigt på morgonen. Borde åtgärdas?


Tror att jag har halva öknen i håret o and...

Tror att jag har halva öknen i håret o andra halvan mellan tårna. Det var det absolut värt, en upplevelse :-)


Regn o lagom varmt, massor med turister. F...

Regn o lagom varmt, massor med turister. Fantastiska klippformationer, ska skriva mer om Petra sedan. Nu är det skönt att bara sitta i bussen. Lunch nästa.


Petra ett av världens sju underverk. Nabat...

Petra ett av världens sju underverk. Nabateerna karvade ut tempel i berget, romarna byggde med sten. Vi gick fyra km nedför dit o fyra km uppför tillbaka till bussen.


Vi åker nu ut från frihandelszonen Aqaba v...

Vi åker nu ut från frihandelszonen Aqaba vidare norrut i Jordanien. Höga berg, enstaka buskar här o var, mycket torrt.


På väg till Petra. Det regnar! Mycket ovan...

På väg till Petra. Det regnar! Mycket ovanligt o varar förhoppningsvis inte så länge.


Måste säga att jag är oproportionerligt tr...

Måste säga att jag är oproportionerligt trött i förhållande till vad jag gjort. Den där förkylningen var inte att leka med. Skulle nog behöva en säck att dra över huvudet när jag tittar mig i spegeln, en oerhört blek uppsyn med röd näsa bor därinne.


Cecilia o jag har suttit någon timme på mi...

Cecilia o jag har suttit någon timme på min balkong. Det är fortfarande varmt, mer än ljummet, o det fläktar skönt. Balkongen är taklös o man ser rakt upp mot stjärnorna. Hotellet är verkligen tjusigt o en lummig trädgård med olika sorters belysning brer ut sig nedanför balkongen, Aqabavikens vatten ca 100 m bort o Egyptens ljus på andra sidan viken. Frukost 06.00 imorgon för avfärd mot Petra.


Dagens båda skattepass klara. Sitter nu på...

Dagens båda skattepass klara. Sitter nu på hotellets soldäck o tittar ut över de upplysta poolerna. Livemusik med ett citarliknande instrument o orientaliska lyktor på bordet. Har beställt alkoholfri drink med citron o mynta för att inte tuppa av direkt. Imorgon ledig dag o utflykt till Petra, bra om jag orkar packa väskan ikväll. Mysig stämning här.


En mycket trevlig man berättade om sina va...

En mycket trevlig man berättade om sina varor o förklarade att det idag är dagen för hajj - vallfärd till Mecka. Som god muslim fastar man gärna idag. Vi fick också ett litet kort där det stod att vi inte ska döma alla muslimer för det som ett fåtaal har gjort. Trevlig utflykt men Aqaba city blir inget stamställe.


Ingen shopping idag. Känner igen mycket fr...

Ingen shopping idag. Känner igen mycket från Asiens marknader. Istället för klistermärke med " svenskt kött " kör man här med att låta svansen hänga kvar o lägger huvudet nedanför kroppen. Föredömligt.


Sitter på Ali Baba Restaurang, har ätit hu...

Sitter på Ali Baba Restaurang, har ätit hummus med kalvkött o Cecilia håller på att avsluta sina kycklingspett. Dricker turkiskt kaffe o ska snart gå vidare till souken för att kolla in shoppingen.


Dags för utflykt till Aqaba. Vi bor i Tala...

Dags för utflykt till Aqaba. Vi bor i Tala Bay ca 15 min från centrum, trevlig semesterort med fina hotell. Vår konferens är på SAS Radisson, helt ok o miltals i standard från hotellen i Sibirien i somras.


Enligt vad jag läst ligger den officiella ...

Enligt vad jag läst ligger den officiella arbetslösheten i Jordanien på 15 %, sannolikt dubbelt så hög i verkligheten. Då är det ändå en stor andel kvinnor som inte jobbar utanför hemmet. Trots detta har hotellet filippinska gästarbetare. Hur går detta ihop? Och vad trodde filippinskan som Mats frågade var hon kom ifrån?


Nu blir det läsning o kurering av förkylni...

Nu blir det läsning o kurering av förkylning för min del medan de andra ska ut o äta. Är väldigt nöjd med att jag orkat vara med hela dagen.


Det finns flera olika sätt att slippa tän...

Det finns flera olika sätt att slippa tänka på badsäsongen 2011 här. Bland annat långa byxor o långärmad tröja med vidd samt medföljande hätta. Här finns alla varianter av baddräktsmode o det är ganska kul. Snart dags för skattepass nummer två.


Imorgon väljer vi en annan plats vid poole...

Imorgon väljer vi en annan plats vid poolen utan skugga. Den orsakades av tält i ett slags grov säckväv. Inne i tältet fanns två solstolar o ett bord, inga människor i något av dem. Visserligen kan man ibland vilja dra en gammal säck över sig när man ser sig själv i baddräkt, men kanske mer bildligt än bokstavligt.


Siesta vid poolen. Mmm …

Siesta vid poolen. Mmm …


Förmiddagens pass avslutat. Dags för lunch...

Förmiddagens pass avslutat. Dags för lunch i baren! Mattias blodtryck uppe på ohälsosamma nivåer innan han fick sin öl. Det är liksom en annan filosofi här, tror aldrig de har hört talas om tidsdebitering. Sitter i ganska sköna stolar, tittar ut över hav o pool efter att ha ätit gott. Vi väntar på checken. Mattias mycket gladare nu efter ölen.


Har suttit en liten stund på min smala, ta...

Har suttit en liten stund på min smala, taklösa balkong med höga väggar o tittat upp på stjärnorna. Här är vackert. Tusen o en natt kommer väl från Persien men ändå inte allt för långt härifrån. Underbar nattemperatur, bättre än luftkonditioneringen.


Incheckning en långsam procedur, bara att ...

Incheckning en långsam procedur, bara att beväpna sig med tålamod. Någonstans mellan 25 o 30 ° härligt klimat. Sand o öken överallt, berg inåt land men ingen naturlig växtlighet. Lång sandstrand med andra ord … FrÃ¥n balkongen ser jag Israel, Egypten o Saudiarabien.


Heldäckad av förkylning igår, har suttit u...

Heldäckad av förkylning igår, har suttit upp i soffan o sovit inatt. Ända till kl 03.00 då det var dags att stiga upp o hämta 5 trevliga kolleger för avfärd mot Kastrup o vidare mot Aqaba i Jordanien. Förutom skattekurs hoppas vi kunna uppleva några sidor av Jordanien.


Ny packlista transsibiriska

Ska försöka få en version som eventuellt går att förstora och skriva ut.Inspirationslista inför packning till transsibiriska järnvägen

Lästips Jordanien

Min favoritserie Första klass reseguider har ingen bok om Jordanien! Istället blir det Insight Guides som får guida mig med boken Jordan och även The Thomas Cook Traveller to Jordan finns med i bagaget.

Lonely Planet har gett ut The Asia Book, en stor coffee-table bok om alla länder i Asien. Lättsam, trevlig och inspirerande. Finns faktiskt 4 sidor om Jordanien.

En fantastisk bok är Marguerite van Geldermalsens bok Gift med en beduin. Marguerite kom från Nya Zeeland på besök till Petra och blev kvar bland beduinerna i två decennier, blev del av samhället och fick tre barn där. Boken är välskriven och intressant på många sätt och ger en god inblick i vardagsliv och skillnader mot vårt liv i väst (ligger Nya Zeeland i väst egentligen?). Vill du bara läsa en bok om Jordanien, välj denna!

Lite utanför ämnet men intressanta ändå är Sigrid Kahles Jag valde mitt liv och Brigid Keenan Diplomatic Baggage. Sigrid Kahle är en svenska som rest som diplomathustru över hela världen, främst i Asien och USA. Hon passerade Amman men jag måste erkänna att avsnittet om Jordanien är väldigt litet. Hon beskriver många intressanta händelser under 1900-talet och kör bil från Orienten till Sverige. Brigid Keenan var också diplomathustru, skriver mycket underhållande, och tillbringade några år i Syrien, dock inga i Jordanien. Mycket av både skratt och allvar i denna bok.

På filmfronten rekommenderar jag två filmer. Den första är När & Fjärrans DVD om Jordanien. Om man inte har ett helt filmteam med sig ska man nog se till att ha något längre ben i sina shorts än vad den kvinnliga reportern har i Petra, om inte annat så av respekt för lokalbefolkningen. Lawrence of Arabia fick 7 Oscar när den kom 1962. Den finns nu i en "restored version" och jag gav 49 kr för den på www.ginza.se. Ganska billigt för nästan 4 timmars film! Här finns MASSOR av ökenbilder om det är något sandkorn du missat i Jordanien :-). För att vara en så gammal film var den ganska bra, tyckte jag.

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9812586067
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=184848447X
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1741046017
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170028826
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0719567262
http://www.ginza.se/Product/Product.aspx?Identifier=331038
http://www.ginza.se/Product/Product.aspx?Identifier=316670

RSS 2.0