Sista bilderna januari 2011


Nai Yang från gatan

Nai Yang stranden

Restaurangen Gitano vid monumentet

Turtle Village

En av de enklare restaurangerna vid Mai Khao Beach

Mai Khao Beach, nästan orörd men mycket brant, djupt vatten och ont om solskydd
 
Dags att lämna Thailand.

Maria på Savoeys.

Har nu flugit från Bangkok o landat i Berl...

Har nu flugit från Bangkok o landat i Berlin efter 12 timmar. Jag trodde att vi skulle till Frankfurt, där ser man vilken koll man inte har. Trodde dessutom att vi redan varit i Frankfurt på vägen ner men det har vi inte heller. Kan inte rekommendera denna rutt med Air Berlin, stökig.


Mycket att packa, plocka ihop o avsluta. H...

Mycket att packa, plocka ihop o avsluta. Har kommit alldeles för tudigt till flygplatsen. Nåja, det är bättre än att komma för sent.


Avslutningsmiddag på Savoey. Precis när vi...

Avslutningsmiddag på Savoey. Precis när vi njöt av vågskvalpet exploderade ett smatterband, de är glada för fyrverkerier här. Tänkte genast på min bok om svenska maffian (tack Knut). Nu jätteräkor på väg :-)


Turtle Village vid Marriott erbjuder trevl...

Turtle Village vid Marriott erbjuder trevlig lite mer exklusiv shopping, bl a Jim Thompson. Har tittat in på Anantara Hotel som ser väldigt trevligt ut. Körde vidare till strand med betydligt enklare faciliteter, får snart rapport om den eventuella toalettens status, vi medtager eget toapapper.


Hjälp! En stor groda hoppade ut ur byxorna...

Hjälp! En stor groda hoppade ut ur byxorna som jag väde rätt från torkställningen! Tvättmaskinen går för fullt o vi röjer o rensar. Att döma av resväskan har det nog blivit en del … Det är en del att hantera när man ska åka. Delar ut resterande matvaror o blommor o hoppas också på att någon behöver urväxta skor, kanske barnhemmet?


Har ätit på Gitano, thai mexikansk mat. Hä...

Har ätit på Gitano, thai mexikansk mat. Häftig inredning, mycket expat ställe. Nu sitter vi på altanen o har konstaterat att vi måste packa ihop allt imorgon, känns inte alls lockat. Kraftigt åskväder här, den förut så torra tvätten är nu åtet fuktig.


Idag ska Louise åka hem, semestern börjar ...

Idag ska Louise åka hem, semestern börjar ta slut. Det har verkligen varit roligt att få umgås med både Louise o Maria härnere. Vi tjejer är nu på stranden, folklivet börjar minska, många har åkt hem. Killarna sitter vid datorn. Ikväll ska vi äta middag med Helle o Anna, ser vi fram emot.


Det var verkligen extra mycket trafik igår...

Det var verkligen extra mycket trafik igår, det var barnens dag.


Big Buddha


Big Buddha vid Chalong, under uppförande.

Utsikt över Phuket Town.

Snygg frisyr?

Vår sten, 300 THB, kommer att klä nederdelen av den stora statyn.

Trafiken helt sanslös på vägen hem. Det är...

Trafiken helt sanslös på vägen hem. Det är ju vänstertrafik men det tycker jag är ok. Tror alla var ute nu. Hela familjer på mopeder o motorcyklar. Tuktuk överfyllda med folk. U svängar längs hela vägen. Alla kör om varandra på alla sidor. Filer som tar slut. Västerlänningar som ska känna frihet på motorcyklar o gasar på som attan utan hjälm. Måste koncentrera sig hela tiden o nu är jag faktiskt riktigt trött.


Pärlshopping i Rawai tog tid, kompletterad...

Pärlshopping i Rawai tog tid, kompletterades med glass o drick shopping. Skönt att vara hemma igen, vi orkade inte nattmarknad i Phuket Town.


Letade därefter efter Laem Ka Beach utan f...

Letade därefter efter Laem Ka Beach utan framgång. Hamnade istället på Nai Harn där vi känner oss som i en makrillburk. Lagom molnigt o vattnet fint så vi stannar här ett tag. George strandstrejkar o har promenerat upp för en kulle istället.


Seashellmuseet avverkat o där fanns verkli...

Seashellmuseet avverkat o där fanns verkligen gott om snäckor o fossiler. Shopen urkass, bara en massa snäckor som vi tycker borde vara kvar i havet. Ingen alls bok, hade varit kul med en fin snäckbok. Museet värt ett besök.


Nu har vi äntligen sett The Big Budda. Jag...

Nu har vi äntligen sett The Big Budda. Jag har tjatat på Louise sedan vi kom att det kunde vara en trevlig utflykt, stackars Louise har nästan tappat öronen. Big Budda är under uppbyggnad o vi har köpt en marmorsten o skrivit våra namn på. Sitter på en restaurang på väg ner, tittar på utsikten o äter.


Dags att ladda kamerabatterierna, imorgon ...

Dags att ladda kamerabatterierna, imorgon utflykt på Phuket.


Maria, Louise o jag på stranden, killarna ...

Maria, Louise o jag på stranden, killarna hemma vid datorn. Vi tar en lat dag idag. Lite mulet, frisk vind hemmavid men inte här. Inte alltför mycket folk här, de flesta känner man igen vid det här laget. En liten fågel står o ömsom vrålar, ömsom kvittrar på sanden. Undrar vad den vill?


Diverse bilder


Julgranar på Patong.

Nai Yang Beach.

Snusan har ätit kycklingrester.

Killarna i t-tröjeaffären kollar in George o Arvids Ipods.

Småkillarna gör wai-hälsningar.

Massagebädd på Srivana.

Louise o Maria får fotbehandlingar.

Lägesrapport

Händer inte mycket nu, vi slöar, läser och dräller omkring. Har inte riktigt bestämt mig för om det är bra eller dåligt?

Killarna ägnar mycket tid åt datorn. Arvid har haft lite ont i örat och vill inte gärna bada, George tycker det är varmt. Jag tycker att vi varit runt ganska mycket och orkar inte riktigt ta tag i fler utflykter. Vi fördriver tiden med förmiddagen/dagen på stranden (jag och tjejerna) och därefter någon utflykt på eftermiddagen. Börjar rycka i aktivitetstarmen och det känns som om det ska bli skönt att sätta tänderna i jobbet igen...


Shopping Phuket

Phuket  erbjuder oanade möjligheter till shopping och man behöver inte leta särskilt efter ställen att shoppa på. Kanske kan det ändå vara intressant med lite tips eftersom det tagit oss många år att hitta olika favoritaffärer. Utvecklingen går i en rasande takt och nya affärer tillkommer hela tiden.

 

När jag skriver detta i januari 2011 delar vi den thailändska bahten med 4 för att konvertera till svenska kronor. Uttagsautomater finns överallt och det är lätt att ta ut mera kontanter (förutsatt att de finns på kontot J). Betalning med kort använder jag enbart i större affärer, både av säkerhetsskäl men också för att det ibland tas ut en avgift om man vill betala med kort istället för kontanter. I mindre ”affärer” är det helt omöjligt att betala med kort.

 

Den thailändska momsen, VAT, uppgår till 7%. Det går bra att spara större kvitton och få momsen tillbaka när man åker hem, handlingarna lämnas då på flygplatsen och man får vara beredd på en liten administrativ procedur.

 

I småaffärer och gatustånd prutar man. Oftast pratas det en del engelska men siffror visas på räkneapparater. Skratta och le, thailändarna gillar gott humör! Börja inte pruta om du inte tänker handla, får du ditt begärda pris är det oerhört oförskämt att inte avsluta affären. Får du inte varan till det pris du tänkt dig behöver du inte handla. Känner du dåligt samvete att du pressat priset för hårt, tänk på att de inte sålt till dig om de inte tjänat på affären. Ibland kan det dock vara lite fånigt att pressa ner de sista bahten, det är oftast inte så mycket pengar för dig men i baht-världen kan ett fåtal pengar göra stor skillnad.

 

Phuket är en rik ö och det är oftast billigare att handla på andra ställen i Thailand där dock utbudet kan vara sämre (Bangkok är naturligtvis bättre). Jämfört med Kina är det både dyrare och annorlunda, här finns t ex inga vinterkläder.

 

Mat och förnödenheter

 

På väg 402 väster om Phuket Town ligger Tesco Lotus som har det mesta som behövs i hemmet. Här kan man köpa inhemsk och västerländsk mat, hygienartiklar, flipflops mm. Testa gärna den färdiggrillade kycklingen, se till att inte få den delad. I kassan packar expediten vänligt ner alla varor i plastpåsar, långt ifrån stressen i mataffärer hemma. I byggnaden finns också Homepro som säljer verktyg, hushållsmaskiner, glödlampor mm. Black Canyon Coffee, finns på flera ställen i Thailand, serverar god thailändsk och västerländsk mat samt glass om man behöver stärka sig.

 

Det kan vara svårt att hitta allergitestat tvättmedel, tas med fördel med hemifrån. Har man inga problem med allergier finns alla möjliga sorter att få. Hyllorna med olika sorters tvål och tandkräm är oändliga på Tesco.

 

Vi bor på nordöstra Phuket. Snabbare än att köra till Tesco är det att i Thalang köra västerut vid trafikljusen, där finns ett mindre Tesco samt ett stort Seven Eleven. Seven Eleven finns på flera ställen och har sortiment av mjölk och yoghurt.

 

Lite längre söderut på väg 402 finns Central Festival som har en västerländskt inriktad mataffär, här finns ett större utbud delikatesser, typ choklad, kaffe mm, än på Tesco.

 

Matmarknader finns överallt. Här kan man köpa grönsaker och frukt, ibland enklare färdiglagad mat. Tisdagar, torsdagar och lördagar är det marknad på väg ner till Nai Yang Beach.

 

Rent generellt äter vi överallt, thailändare är mycket duktiga på mat, det mesta smakar utmärkt och vi har nästan aldrig blivit dåliga av thailändsk mat. Vill man vara försiktig kan man undvika sallader och kall mat. En del mat är oerhört stark och chili bör inte stoppas i munnen om man inte är van. Om det ändå händer, ät ris eller bröd, vatten sprider bara styrkan runt i munnen.

 

Toa är namnet på en järnhandelskedja och finns lite överallt.

 

Utforska gärna lokala små ställen, det är mycket mer spännande än etablerade stora!

 

Phuket Town

 

Phuket Town kan vara oerhört frustrerande att köra bil i, staden har inget logiskt upplägg enligt min åsikt och jag kör ofta fel. Tänk på att det är genom att köra vilse som man lär sig hitta. Kulturella saker att beskåda finns vid Phang Nga Road och detta område. Bra turistshopping finns vid Tilok Utis 1 Road där jag kommer att utgå från McDonalds.

 

Med McDonalds i ryggen tittar du rakt över på en mängd småaffärer där allt möjligt i klädväg och souvenirartiklar kan hittas. Här har min favorit t tröje försäljerska affär, hon finns på Bilder Thailand om du vill leta efter henne! Det finns två bra spa, Kim’s och Srivana. Apoteket hjälper dig med mindre åkommor om du berättar eller pekar var du har ont. Swensen’s glass är trevligt och längre bort på hörnan finns en hyfsad thailändsk restaurang om du inte vill ha hamburgare eller pizza.

 

På samma sida som McDonalds ligger varuhusen Robinson och Ocean. Ocean är lite lagom laid-back, har bra kläder och en del märkesskor och jeans mm.

 

Om du fortsätter McDonaldsgatan mot Surin-rondellen, passerar fler affärer och ett stort hotell och därefter viker av mot höger kommer du så småningom till två bra leksaksaffärer.

 

Om du istället viker av direkt till höger, eller kommer ut från en av Oceans andra utgångar, kommer du ut på en gata som inte ser mycket ut för världen. Efter Ocean till höger ligger en Seven Eleven, på andra sidan ett stort fruktstånd med massor av olika sorters kända och okända frukter. Här handlar vi gärna! Efter frukterna finns en lokal restaurang med god mat och sedan följer en parkeringsplats. Fortsätt upp till hörnan, gå över gatan och du är på en inomhusmarknad där det finns oanade shoppingmöjligheter i klädväg och lite annat. Tröjor, shorts, kalsonger, skor, bälten, små pryttlar… Bra priser.

 

I Phuket Town finns också den fantastiska affären Soul of Asia med möbler, konst och antik, trevligt att titta även om man inte vill handla. Kul kan vara att handla på porslinsmarknaden, man hittar den lättast om man svänger vänster innan Tesco när man kommer österifrån, annars fråga om vägen.

 

Jim Thompson

 

Jim Thompson var amerikansk arkitekt och gav nytt liv till sidenhandeln i Thailand. Hans hus är ett välbesökt och mycket trevligt museum i Bangkok, väl värt att besöka. Det finns flera affärer i Phuket, rekommenderar den på Central Festival (väg 402) som är välsorterad på väskor, kuddöverdrag, kläder och mycket annat som man inte visste man behövde.

 

Jim Thompson är ganska dyrt och det kan därför vara roligt att också besöka outleten. Fortsätt västerut förbi Central Festival så ligger den efter någon kilometer på höger sida i närheten av en sagolik möbelaffär, Island Furniture. Titta gärna på möblerna även om du inte ska handla, det finns mycket vackert hantverk.

 

Central Festival

 

Väg 402. Här finns Jim Thompson, bra bokhandel och sporthandel, mataffär, Watsons (div apoteksliknande saker), thailändskt hantverk, restauranger och en oanad mängd klädesaffärer. En stor biograf med engelska filmer. Värt ett besök men tröttande.

 

Här finns oljor och dofter av märket Harnn, sannolikt på bottenplanet någonstans i närheten av Jim Thompson, underbara produkter men lite dyra.

 

Patong Beach

 

Hela stället är en enda stor shoppingorgie eller, som jag tycker, ett zoo. Vet dock inte vem som tittar mest på vem. Om detta är det enda du ser av Thailand är det ungefär som att döma Sverige efter att ha vandrat enbart på Ullared. Jag var här första gången 1991, då var det en liten by med grusvägar och en idyllisk strand. Nu är här liv dygnet rum, man ser knappt stranden för alla tillbehör och barerna med thailändska kvinnor och västerländska män ligger i rad, i synnerhet på Bangla Road. Där kan man dock trösta sig lite på Starbucks Coffee, bakom denna ligger en offentlig toalett av bra kvalitet.

 

Längs stranden kan man så gå och handla diverse piratkopierat. Här finns bättre sortiment av märkesväskor än vad jag hittat på annat ställe, massor av kläder och grejor. Tuffare prutning här än på något annat ställe i Phuket. DVD och CD-skivor säljs billigt, naturligtvis piratkopierade och tullen kan ha synpunkter när du kommer hem. Det är vanligt att man blir tillfrågad om man vill se mer och leds då in i en butik bakom butiken.

 

Ibland får man kommentaren ”Billigare än Ullared” och många försäljare kan lite svenska. Behandla dem väl, de har långa arbetsdagar och gör bara sitt jobb.

 

Om man fortsätter upp från stranden fortsätter även shoppingen. JungCeylon är ett stort modernt varuhus, i källaren finns mycket thailändskt hantverk och här har man möjlighet att gå och titta i lugn och ro i svalare temperatur.

 

Övrigt

 

Pärlor handlas med fördel vid Rawai Beach, här finns möjlighet att köpa pärlor och trä själv eller att få ett egendesignat halsband trätt.

 

Jag rekommenderar INTE Premium Outlet på väg 402, bedrövligt ställe. Dyrt, inga människor, inte den minsta skymt av Thailand.

 

Att handla

 

Vad du ska handla? Åh nej, det kan du säkert hitta på själv. När du tröttnat på t-tröjor och krimskrams, titta på thailändskt hantverk, här finns mycket vackert, kanske arrangerade med en blomma eller en utskuren, snidad frukt, riktig eller konstgjord. Här finns saker vackra för synen, känseln, doftsinnet… Hörseln kan bli lite misshandlad ibland, det finns ingen känsla för nedskräpning med ljud.

 

Vill du inte handla alls, titta på gatulivet och förundras över hur olika vi människor är. Hur skulle det vara att stå i affär 13 timmar om dygnet? Hur beter sig turisterna, betalar de rätt pris, är de trevliga, vad köper de? Och avrunda med lite fika någonstans…

 

Mycket nöje!

 

 

 

 

 


Trött idag. Fått för mycket sol på strande...

Trött idag. Fått för mycket sol på stranden, ser ut som en tomat. Nu kommit hem från Premium Outlet, rekommenderas inte. Dyrt o nästan folktomt. Konceptet amerikansk mall känns helt främmande för Thailand.


Pratade med tjejen i t tröje affären. Hon ...

Pratade med tjejen i t tröje affären. Hon jobbar 13 timmar om dagen, alla dagar, inget ledigt. Bor en bit härifrån så hon har körtid också. Barnen växer upp i affären. Säkert jobbar de lika länge på massagestället, min massös fick mycket dricks. Det behövs ju arbetstillfälle men vi har det otroligt bra hemma. På skolskjutsarna står barnen o hänger nästan utanpå tuktuken. Hemma hade det blivit skandalrubriker i tidningen. T tröje försäljerskan ser alltid glad ut o jag handlar alltid något - vi har rätt gott om t tröjor.


Iced mocha på Swensens glass i Phuket Town...

Iced mocha på Swensens glass i Phuket Town efter två timmars oljemassage. Arvid har fått fotmassage. Tjejerna får fortfarande fotbehandlingar, scrub, massage o pedikyr. Kims hade inte tid så det blev Srivanas istället, minst lika bra. George nöjde sig med glasd.


Fakta Ko Yao

De två öarna Ko Yao Yai (Big Long Island) och Ko Yao Noi (Little Long Island) ligger mitt emellan Phuket och Krabi. De har muslimsk befolkning som till stor del lever av fiske, fiskodlingar, gummi och turism. Fram till för ca 10 år sedan fanns inga asfalterade vägar och ingen ström på ön, fortfarande är öarna relativt orörda av turismen. Det bor ca 7.000 människor på öarna.


Ko Yao Noi är den ö som är vanligast att man besöker. Färja, som kostar 120 THB per person, utgår från Bang Rong Pier från 07.30 och framåt ungefär en gång per timme. Tidtabell finns på bl a www.andaman-island-hopping.com fast de uteslöt några avgångar.


På ön ligger Six Senses Hideaway, ett spa startat av en svenska, se www.sixsenses.com. Svägerskan och jag försökte komma in och titta i fjol men sannolikt såg vi för sunkiga ut så allt var fullt, inkl restaurangen, som enligt tips ska gå att komma in på. Om man har stort behov att lätta på trycket på plånboken är detta sannolikt ett trevligt ställe, läget underbart och bilderna på broschyren fantastiska.


Nåja, vi hyrde istället cyklar och satsade på behandling via egen svett. Kan inte rekommendera det ställe vi hyrde cyklarna på, dels var cyklarna inte de bästa och dels såg vi två örnar i bur och en fastkedjad vid en plaststol när vi skulle återlämna cyklarna. I min värld vore det logiskt att hyra ut cyklar vid båten men istället var vi tvungna att ta en tuktuk vilket kostade 300 THB, sannolikt alldeles för mycket. Cyklarna kostade 200 THB per styck.


Ett mycket trevligt ställe att besöka är Sabai Corner Bungalows and Restaurant, se www.sabaicornerbungalows.com. Sabai betyder lycka på thailändska. Som framgår av bilderna (januari 2011) fanns många trevliga sitt- och liggplatser. Vi missade hängmattorna men njöt av stolar under palmtak samt en svalkande bambuhydda utan väggar. Maten god, trevlig tyska, Selma, som var mycket tillmötesgående. Sabai Corner ordnar båtutflykter som är betydligt billigare än många andra jag hittat på nätet. De hyr även ut cyklar.


Lästips Thailand, forts

En lite annan vinkling på Thailand får man i Jennie Dielemans Välkommen till Paradiset, reportage om turistindustrin. Känner gärna till fakta bakom turismen men hade dåligt samvete minst en vecka efter att jag läst boken. Trots allt tillför turismen både pengar och kunskap men man kan ju uppföra sig på bästa sätt.

Jesper Bengtssons Burma, En resa i diktaturens skugga ger en bra inblick i relationerna mellan Burma och Thailand.

När vi nu ändå befinner oss i baksidorna i området måste jag åter nämna Chanrithy Hims When Broken Glass Floats, en bok om att växa upp i Kambodja. Chanrithy föddes 1960 i Kambodja och ger en bra inblick i nutidshistorian. Kan varmt rekommendera både boken och en tripp till Kambodja.

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172321520
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0393322106

Nai Yang är så vacker i solnedgången. Rofy...

Nai Yang är så vacker i solnedgången. Rofyllt men ändå full med aktiviteter,joggare vaknar till liv, hundarna springer omkring, små barn behöver inte längre skyddas mot solen utan tultar omkring i vattenbrynet. Lugnet lägger sig o dagen avtar. Nu take away till barnen som är nästan fyrkantiga i ögonen .


En dag på stranden. Killarna stannade hemm...

En dag på stranden. Killarna stannade hemma vid datorn. Tjejerna har åkt härifrån lite tidigare för att shoppa o fylla på basvarorna.


Ko Yao


Många varor att transportera.

Högvatten när vi kom, västra sidan av ön har inte stränder.

Pannkaka med frukt o honung... Mums!

Utsikt mot Phang Nga bukten.

Väg runt hela ön, små samhällen, stränder, odlingar mm.

Gummiplantage, gummit till tork ser ut som skurtrasor.

31° o det känns svalt. Inte konstigt att d...

31° o det känns svalt. Inte konstigt att det var varmt att cykla. Tänker inte ta mig någonstans ikväll, bara tvätta håret o softa.


En son som inte vill cykla runt ön o en so...

En son som inte vill cykla runt ön o en som absolut vill. Har delat oss så Arvid o jag har återvänt till Sabai Corner o de andra kämpar på. Gick runt halva ön i fjol så jag är nöjd o Arvid vill inte cykla i stekande sol. Här är jätteskönt, skugga o fläktand vind.


Har ätit pannkakor med div innehåll, t ex ...

Har ätit pannkakor med div innehåll, t ex frukt o honung alternativt Nutella o druckit fruktdrinkar. Arvid har beställt spaghetti istället. Måste vi cykla också?


Sitter på Sabai Corner. Lite tidigt för ma...

Sitter på Sabai Corner. Lite tidigt för mat men här är så vackert. Fanns inga cyklar vid hamnen men vi hittade en tuktuk som för 309 thb tog oss till en gubbe som hyrde ut 5 cyklar för 200 Thb styck.


En hel flakbil har nu tömts på sitt innehå...

En hel flakbil har nu tömts på sitt innehåll via kast till man på båten. Flygande förbi oss har nu kommit en oerhörd mängd olika grönsaker som vi har roat oss med att försöka identifiera samt ett antal fiskar. Höns, kycklingar o teknisk apparatur bär man över lite mer försiktigt.


Sitter på båten till Ko Yao, en av de stör...

Sitter på båten till Ko Yao, en av de större öarna mellan Phuket o Krabi. Enligt besked igår ska det finnas cyklar att hyra på Ko Yao Noi o vi har tänkt tillbringa dagen med att cykla runt ön.


George klassificerade Patong som det värst...

George klassificerade Patong som det värsta som hänt sedan Hitlers födelse. Riktigt så illa tyckte inte jag att det var o vi hade ganska trevligt tillsammans. Chokladkaka på Starbucks hjälpte upp.


Poolen nästa. Killarna har nu sett äldre v...

Poolen nästa. Killarna har nu sett äldre västerländska män hänga på barer med hälften så gamla thailändska tjejer. Tur man inte är på Patong så ofta, extremt stökigt. Jobbig körning med motorcyklister precis överallt.


Maria o Louise är på stranden, killarna ty...

Maria o Louise är på stranden, killarna tycker det är pest på stranden, vi var där säkert en hel timme igår. Arvid uttryckte önskemål om att shoppa på Patong så nu sitter vi här mitt i smeten en jättehet dag med massor av turister, barer o shopping. Börjar med att äta för att samla krafter.


Bilder nyår


Bilder från tvättfabriken!

Rislampor o skumpa, inte illa! Dessutom en oerhörd mängd raketer och smällare. Mysigt med nyår på stranden.

Tvätten mår bra o vi också. Maria är fortf...

Tvätten mår bra o vi också. Maria är fortfarande vaken o vi tre tjejer sitter på altanen o snackar. Killarna tittar på någon ruggig historia på datorn. Lite trötta o slöa idag.


Packlista Khao Sok

Följande kan vara bra att ha med ut på djungeltur. Eftersom jag inte är någon naturexpert kan det behövas ytterligare grejor, kolla med någon som kan. Vi överlevde med följande (och utan en del av det också):

-          Vatten att dricka
-          Pannlampa eller ficklampa med färska batterier
-          Solskydd
-          Myggskydd
-          Jod eller något desinficerande
-          Gympaskor o strumpor eller vattentåliga sandaler, eventuellt med strumpor
-          Kamera (gärna vattentålig)
-          Baddräkt (nakenbad förbjudet)
-          Toalettpapper
-          Påse att samla skräp i
-          Påse att ha våta badkläder i
-          Gärna en liten fickkniv
-          Något att tugga på

Vi vandrade i lite olika kläder, allt från långbyxor och långärmat till shorts och linne. Allt fungerade. Räkna med att kläderna (och du själv) blir genomblöt av svett och fukta.


Fakta Khao Sok

Khao Sok är en av thailands nationalparker, beläget på fastlandet mellan Khao Lak och Suratthani, ca 170 km från Phuket. Det går bussar dit men vi valde att köra dit i egen bil, så länge man tar det lugnt och försiktigt går det utmärkt. Vägarna är bäst på Phuket och smalnar av allteftersom men är hela tiden av acceptabel standard. 


Vid vägmärke 109 går en ca 1,5 km lång väg in mot nationalparken (där stannar även bussen). Det finns ett antal olika boenden, vi valde Morning Mist Resort, dels för att det fanns ledig plats, dels för att det hade pool. Trevligt hotell, Nid var bra att ha att göra med och hjälpte oss med bokningar av utflykter mm. Se www.morningmistresort.com eller sök på Khao Sok för att hitta fler hotell. Bilder från vårt ställe finns under Bilder Thailand till höger.


Khao Sok är en del av karstbergsbältet som gör i sydostasien och har några av de högsta topparna på 960 m.ö.h.  Området är till stora delar täckt av regnskog, en rest av en 160 miljoner gammal ekosystem, dvs en av världens äldsta regnskogar. Här finns flera vattenfall och grottor.


Man vet inte riktigt hur länge människan har bott här eftersom inga utgrävningar har gjorts.  Under 1800-talet började man odla upp jorden och fälla djuren som byte. Denna utveckling stoppades av en dödlig epidemi i mitten av 1940-talet då alla utom 8 personer dog. Därefter kom timmermän och gruvdrift som ville utvinna tenn och andra mineraler. I slutet av 1970-talet flydde studenter (kommunister), på kant med regeringen, till parken och all utvinning av naturrikedomar tog slut. Studenterna bodde bl a i den grotta vi besökte ända fram till början av 80-talet. För att inte röja var de var sköt de inga djur vilket har bidragit till att bevara djurlivet.


1980 blev Khao Sok nationalpark. Därefter bestämde man sig för att fördämma Pasaeng floden för att utvinna energi och ha en vattenreservoar för bl a turismen i söder, Rachabrapah Dam. Flera djurräddningsoperationer gjordes, kanske mer för att stilla samvetet än för att kunna påverka djurlivet.  De flesta inhemska fisksorter dog ut (nya sorter har planterats in) och t ex gibbonapor som inte vill korsa vattendrag fångades på nyblivna öar. Byar och tempel dränktes också i processen, många människor fick lämna sina hem och istället har de fått rätt att leva av bland annat turism i området.


I nationalparken finns till exempel tigrar (ser man inte ofta), näshornsfåglar (såg vi), örnar och många andra fåglar, elefanter, gibbonapor (hörde vi, de sjunger på morgnarna), makakapor, vildsvin, ormar, spindlar och insekter, tapir, olika sorters gliddjur m m. En av världens största blommor, rafflesian, växer här. Det finns flera inhemska palmer, olika tropiska träd, epifyter (ormbunkar som växer uppe i träden), vild ingefära (luktar gudomligt), rotting (har ett armband tillverkat av guiden i rotting på armen), lianer, bambu, olika frukter, tillsammans en otrolig grönska, ännu ej helt kartlagd men mycket vacker.


Regnperiod mellan juni-november, torr period mellan december-maj. Det är mindre blodiglar under torrperioden och vackrare vattenfall när det regnar, bara att välja. Vi var där i december 2010. Blodiglar är inte farliga och för ingen smitta med sig. Det finns inte parasiter eller andra otrevligheter i vattnet och det går bra att bada (naturligtvis inte dricka), det finns en ofarlig fisk som kan bitas. De flesta olyckor som händer i parken är antingen trafikolyckor (dock är trafik förbjuden) eller fall från vattenfall, ofta i berusat tillstånd. I boken Waterfalls & Gibbon Calls finns en lång lista på vad som kan vara farligt men iakttar man normal försiktighet så behöver man inte oroa sig, vilket Thom Henley också skriver i sin bok. Vi kunde dock inte göra den planerade turen rakt genom en grotta eftersom det regnat dagen innan och det kan vara förenat med livsfara att befinna sig i grottor i samband med en eventuell störtflod.


Det finns flera olika typer av aktiviteter att välja på. Vi åkte kanot längs floden, gjorde en heldags djungeltrekking samt en utflykt till Cheow Lan Reservoir med övernattning, trekking och diverse utflykter. Vi hoppade över att glida nerför Sok River i gummidäck vilket såg trevligt ut men ganska svalt och dessutom skulle göra det svårt att fotografera eftersom man ligger i vattnet hela tiden. Priser  december 2010 finns under Bilder Thailand. Nid på Morning Mist Resort fixade kontakter till alla turerna och bokade in oss på Plern Prai Raft House som vi gillade. Vi hade mycket trevliga guider men deras engelska kunde varit bättre.


Se gärna www.khaosok.com för mer info.

 


Knut har lämnats på flygplatsen så nu är l...

Knut har lämnats på flygplatsen så nu är logistiken klar för denna gång. Vi är nu fem personer i huset, Maria o Louise i den röda delen, George, Arvid o jag i den blå. Fast just nu är vi på Savoey på Nai Yang Beach o har beställt lunch. Det är jättefint väder idag så vi stannar ett tag på stranden. Så fort minsta regnmoln visar sig måste vi hem o rädda tvätten.


Lästips Khao Sok

Thom Henley har skrivit Waterfalls & Gibbon Calls, exploring Khao Sok National Park, ISBN 974-92749-7-0. Har läst halva, den är mycket läsvärd, praktiskt inriktad och med många bilder. Mycket fakta och inspiration!

Ingrids bilder från Khao Sok



Tack snälla Ingrid för dina bilder, hoppas urvalet blev OK. Det är ju kul att själv få vara med på bloggen också ... :-)

Kommentarer

Hej på alla er trevliga människor som kommenterat min blogg! Känns jättekul att ni vill ta del av vår resa! Jag har mycket tekniskt kvar att lära om blogga så jag har inte koll på om jag kan svara på varje enskild kommentar, hittar ingen bra knapp för det. Hittar jag denna funktionen blir det mer individuella svar, annars får det vara bra såhär. Gott Nytt År på er!

Nu har storasyster Maria kommit med vin, s...

Nu har storasyster Maria kommit med vin, saltlakrits o mer kaffe (finns här också men inte favoritsorten) . Fint väder o det fläktar, bra för vi tvättar lakan o handdukar.


Ingrid, Burton o Emy har åkt. Det har vari...

Ingrid, Burton o Emy har åkt. Det har varit jättekul att ni varit här o vi kommer att sakna er! Hoppas vi ses snart igen.


RSS 2.0