Fakta Ko Yao

De två öarna Ko Yao Yai (Big Long Island) och Ko Yao Noi (Little Long Island) ligger mitt emellan Phuket och Krabi. De har muslimsk befolkning som till stor del lever av fiske, fiskodlingar, gummi och turism. Fram till för ca 10 år sedan fanns inga asfalterade vägar och ingen ström på ön, fortfarande är öarna relativt orörda av turismen. Det bor ca 7.000 människor på öarna.


Ko Yao Noi är den ö som är vanligast att man besöker. Färja, som kostar 120 THB per person, utgår från Bang Rong Pier från 07.30 och framåt ungefär en gång per timme. Tidtabell finns på bl a www.andaman-island-hopping.com fast de uteslöt några avgångar.


På ön ligger Six Senses Hideaway, ett spa startat av en svenska, se www.sixsenses.com. Svägerskan och jag försökte komma in och titta i fjol men sannolikt såg vi för sunkiga ut så allt var fullt, inkl restaurangen, som enligt tips ska gå att komma in på. Om man har stort behov att lätta på trycket på plånboken är detta sannolikt ett trevligt ställe, läget underbart och bilderna på broschyren fantastiska.


Nåja, vi hyrde istället cyklar och satsade på behandling via egen svett. Kan inte rekommendera det ställe vi hyrde cyklarna på, dels var cyklarna inte de bästa och dels såg vi två örnar i bur och en fastkedjad vid en plaststol när vi skulle återlämna cyklarna. I min värld vore det logiskt att hyra ut cyklar vid båten men istället var vi tvungna att ta en tuktuk vilket kostade 300 THB, sannolikt alldeles för mycket. Cyklarna kostade 200 THB per styck.


Ett mycket trevligt ställe att besöka är Sabai Corner Bungalows and Restaurant, se www.sabaicornerbungalows.com. Sabai betyder lycka på thailändska. Som framgår av bilderna (januari 2011) fanns många trevliga sitt- och liggplatser. Vi missade hängmattorna men njöt av stolar under palmtak samt en svalkande bambuhydda utan väggar. Maten god, trevlig tyska, Selma, som var mycket tillmötesgående. Sabai Corner ordnar båtutflykter som är betydligt billigare än många andra jag hittat på nätet. De hyr även ut cyklar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0