Hela gänget


De fyra milen nedför berget kantades av kr...

De fyra milen nedför berget kantades av kräkande barn, dock icke våra. Massor med trafik klockan sju på morgonen åt båda hållen. Därefter ca sexton mil motorväg till Geneve, drygt 15 ? betalväg. Nu snart tankning av hyrbil i Geneve o sedan flyg hem. Borta bra men hemma bäst.


Hemma igen. Tack Mikael o Bonnie för uppmu...

Hemma igen. Tack Mikael o Bonnie för uppmuntrande tillrop! Får väl se om jag investerar i en hjälm … Det blir träningsvärk imorgon iallafall.


Sitter i La Tania o har precis ätit en hal...

Sitter i La Tania o har precis ätit en halv pizza. Solen strålar o det är massor med folk överallt. Slappar här ett tag innan det är dags att ta sig iväg igen.


Idag vräker snön ner o ingen vill gå ut. S...

Idag vräker snön ner o ingen vill gå ut. Ser ut som om det blir marknad idag också. Blir nog bra att ägna sig åt lite medtaget arbete o kanske en bok eller film.


Val Thorens denna veckan


God ost på marknaden tisdagar!

Såhär såg det ut igår, usch!

Men idag var det såhär! :-)

Familjen fikade på tre röda o drog efter a...

Familjen fikade på tre röda o drog efter att ha förvissat sig om att jag hittar hem. Cime de Karon själv? Tja, ner kommer man ju alltid. Åkte halvvägs upp, sedan såg det väldigt brant ut o kön var lång, så jag hittade lite andra, snällare backar att åka i. Nu på väg hem har jag hittat en bänk vid en husvägg o njuter av sol o utsikt.


Strålande sol idag o även jag åker skidor....

Strålande sol idag o även jag åker skidor. Riktigt kul, faktiskt. Familjen blev lite förvånad när jag ville upp på Cime de Karon. Vad var det du sa Ingrid, så många gånger jag inte badat för det varit för bökigt? Slut med det nu vid denna åldern. Nåväl, liftkön var för lång, vi får se om det blir i eftermiddag. Nu solstol o varm choklad med vispgrädde :-)


Irina Chkourindina spelade flygel med stor...

Irina Chkourindina spelade flygel med stor inlevelse.


Val Thorens

När man tittar på en karta från före 1969 fanns ingenting mer än orörd natur där Val Thorens ligger idag. Orten är helt och hållet uppbyggd för skidåkning och det finns ingen gammal bykärna eller liknande.

 

Val Thorens ligger i Savoie i Frankrike, nära Schweiz och Italien. Orten är Europas högst belägna skidort på 2.300 m med liftar som går upp till 3.200 m. Liftsystemet är ihopbyggt med en mängd andra orter och det finns oändliga möjligheter att hitta nya backar av olika svårighetsgrad. Glaciärer garanterar, tillsammans med liftkortsförsäljarna, snö mellan jul och maj.

 

Det finns flera olika sätt att ta sig hit från Sverige. Köra bil går bra men det är långt. Det finns också långfärdsbuss som för en förvånansvärt billig peng tar dig ända till ”centrum” i Val Thorens. Vi åker billighetsflyg till Geneve och hyr sedan bil och kör uppför berget. Se till att det finns vinterdäck på bilen och snökedjor i bagaget. Vägen från Geneve till Moutiers är alldeles utmärkt, betald motorväg, totalt ca 15 Euro. Från Moutiers, som är en väldigt trevlig ort med en liten å som rinner bland gamla stenhus och ett charmigt gammal centrum, kör man uppför berget 4 mil. Här är inte vägen lika bra. Om det är för mycket snö stängs vägen helt enkelt av. I vilket fall, låt dig inte hetsas av taxichaufför och personer med för mycket testosteron i kroppen, utan kör lugnt och sansat uppför berget. Parkering på därför avsedd plats, annars blir det böter.

 

Ingenting är billigt i Val Thorens men är man bara inställd på det fungerar det alldeles utmärkt. Vi tar gärna med någon fryst köttfärssås inslagen i tidningspapper i packningen för att dryga ut matkassan lite. Backamacka (smörgås o choklad i plastpåse i fickan) och lite köpt dricka (kaffe ca 40 kr) fungerar bra som lunch. Ett nytt Carrefour har öppnat i centrum med bra sortering av matvaror. Tisdagarnas marknader erbjuder olika delikatesser, som i övrigt också finns i de olika mataffärerna här. Dessutom finns ett oräkneligt antal restauranger och pubar.

 

Vad gör man här när det är snöstorm som idag till exempel? Ett badhus finns, inte så stort men dock. Bowling, spa, promenad på snöskor (raquette), bio med franska filmer, matlagningskurser (!) och paragliding är exempel på aktiviteter. Shoppingen är miltals från Asiens både i pris och urval men det finns gott om skidutrustning för den som så önskar. Tag med böcker om du vill läsa, jag rekommenderar inte ”bokhandeln” här, mest franska pocketböcker och tidningar.

 

Sommartid är här fantastiskt att vandra med gott om leder både uppför och nerför. Bussar binder samman orterna så en trevlig utflykt är att gå ner till t ex Les Menuires eller St Martin och sedan ta bussen upp, kostar inget om jag inte minns fel. Cykling är ett annat alternativ, finns bra cyklar att hyra. Jag använde min Mormors cykel från tidigt 70-tal, kan säga att bromsarna inte var dimensionerade för bergscykling och vikten inte för att bära omkring cykeln över berget.

 

I musikväg kan man gå på afterski på Tango som kör bra covers eller annat ställe. Kyrkan ordnar klassiska och andra konserter någon dag i veckan om man har tur. Har aldrig provat det men funderar på en pianokonsert ikväll, har svårt att tro att det blir fullbokat.

 

Internet kan man köpa i turistbyrån, kolla signalstyrkan innan du betalar. Hos oss fungerar det inte.

 

För mer info se www.valthorens.com.

 


Tillbaka i lägenheteb med en otroligt god ...

Tillbaka i lägenheteb med en otroligt god Gruyere samt en torkad o rökt fläskfile från marknaden. På ski pass centrum säljer de en bok om Val Thorens som jag nu ska ägna mig åt, fåtal engelska avsnitt, tur för skolfranskan klarar nog bara att köpa ost. Pratade med en trevlig dansk från Randers som är här o säsongar. Tydligen har det varit ont om snö ett tag o den nuvarande nederbörden är välkommen.


Middag med vänner o sedan Sällskapsresan p...

Middag med vänner o sedan Sällskapsresan på TV igår kväll medförde en sen morgon idag. Luften full av snöflingor o berget mitt emot syns inte. Männen i familjen tar fram oanade mängder skidprylar ur garderoben.Jag ska gå på tisdagens matmarknad o leta ost, förhoppningsvis en god Gruyere.


Val Thorens 2010


Val Thorens inbäddat bland bergen.

Gott om snö i byn i fjol.

Har precis tagit ett varmt bad o håller på...

Har precis tagit ett varmt bad o håller på med en bok av Manju Kapur som skriver om Indien. Det finns många böcker i bagaget. Val Thorens är en typisk skidort och inte någon ursprunglig mysig by. Vi får väl se om det blir något fotoväder i år, annars får det bli bilder sedan tidigare. Nu ska jag plocka fram datorn o ägna mig åt en kalkyl i Excel. Tyvärr funkar inte Internet här eftersom vi bor för långt upp i byn, så nätaktivitet får koncentreras till enstaka besök på turistbyrån.


Tänkte först inte blogga på denna resa men...

Tänkte först inte blogga på denna resa men har man en reseblogg så verkar det ju dumt att inte blogga från Val Thorens som är en kanonbra skidort. Med tanke på min ringa skidåkning blir det dock inga speciella skidtips. Är också nöjd att jag passerat i ålder från de 20-åringar som hänger på diskot i gatunivå. Det ser väldigt kallt ut med linne o korta kjolar. Själv kan jag gå i långkalsonger utan att någon bryr sig.


Alla män i familjen är ute och åker skidor...

Alla män i familjen är ute och åker skidor. Jag ger mig bara ut i backen när det är strålande sol o perfekt väder. Då åker jag med förkärlek till en restaurang i backen, dricker varm choklad, solar o tittar på folk. Kan också tänka mig en omväg för att få några bra bilder, men med kamera i ryggan får man ju åka ännu mer försiktigt än jag redan gör.


Gårdagens snöoväder har nu försvunnit o er...

Gårdagens snöoväder har nu försvunnit o ersatts av - dagens snöoväder. Fina snöflingor imorse har nu blivit en grå vägg. Fanns nästan ingen snö alls när vi körde uppför berget i lördags kväll så det är efterlängtad snö. Och jag är väldigt glad att det inte var snöstorm när vi körde upp.


RSS 2.0