Avslut Italien

 
Torsdagen slöade vi, Arvid i lägenheten, Mor och jag tog först en promenad och sedan satt vi hela eftermiddagen i solen på balkongen. Härligt!
 
Fredag morgon körde vi till Milano, ingen var pigg på att ta sig in till stan utan vi stannade på hotellet i närheten av flygplatsen. Vi körde en sväng till Famiglia som visade sig vara en mataffär, där handlade vi ganska mycket eftersom vi var hungriga, bland annat färdiggrillad kyckling och vindruvor. Vi festade på hotellet och var sedan i god tid på flygplatsen på lördagen. Alltid kul att vara borta men oh, så skönt att få komma hem!
 
På bilden en modell av Milanos gotiska katedral, byggd i Lego, som fanns på flygplatsen Malpensa.
 

Florens

 
På onsdagen körde vi till Florens, en bilresa på drygt 2 timmar. Vi parkerade en bit bort från centrum och fick en promenad vilket satt fint efter bilresan. Pizza var inte heller dumt! Italiensk pizza skiljer sig markant från den svenska genom att vara betydligt mindre fet. Ganska gott!
 
Florens är ju en av världens främsta konststäder: måste man titta på allt eller vad ska man välja? Vi valde ut tre saker att titta på innan vi åkte; katedralen, ufficierna (konstmuseum) och Ponte Vecchio, den enda kvarvarande gamla bron med överbyggnad. På väg mellan dessa sevärdheter hann vi se bland annat en kopia av Michelangelos staty David.
 
Katedralen var ofantligt rikt utsmyckad på utsidan! På insidan var det lite lugnare, taket i kupolen som målats i slutet på 1500-talet och golvet framträdde mot den i övrigt mer stilrena kyrkan. Det finns möjlighet att kliva upp i kupolen men det gjorde vi inte. Södra dörrarna till dopkapellet är välkända. Under själva katedralen finns utgrävningar från tidigare kyrkor.
 
Dags att ta sig an Ufficierna efter en glass! Vi beslöt oss för några konstnärer vi ville titta på, energinivån var inte på topp. Vi gick igenom det världsberömda museet, beundrade de vackra takmålningarna och fotograferade så gott det gick ut genom fönstret (inte läge att öppna något fönster där). En otrolig mängd berömda tavlor, alla äldre, vi tittade på dem vi valt ut och gick sedan raskt vidare.
 
Skönt att komma ut i luften igen, vi tittade på Ponte Vecchio och letade därefter upp bilen igen. Drygt två timmars körning tillbaka till Moneglia.
 
Äntligen var vi ute ända till 19.30 när restaurangerna verkade öppna! Vi gick till La Cantina del Vicolo vilket visade sig vara ett utomordentligt val på alla sätt förutom avseende plånboken - betydligt dyrare än pizza men det var det värt. Först blev det carpaccio på torsk och tonfisk med apelsinolivolja, därefter pata negra med päron och nötröra, rödbetor, dip av ingefära mm och till efterrätt pannacotta med salvia och jordgubbssås. Till maten drack vi ett lokalt rött vin.Fick sött vin på torkade druvor till notan. Värdparet mycket trevligt, vi kände oss ompysslade och kommer att minnas måltiden länge.
 
 

Pisa

 
Från Lucca körde vi vidare mot Pisa. Känns lustigt att staden är mest känd för ett misstag, dvs ett lutande torn. Men det lutar faktiskt väldigt mycket! Lite svårfotograferat med vidvinkel. Mor och jag har varit där förut, för ca 40-45 år sedan. Häftigt tidsperspektiv:-)!
 
Tornet påbörjades 1173 och blev klart i mitten av 1300-talet. Då våning fyra var klar började tornet luta eftersom man byggt på en grund av sand och lera. Nyligen har tornet stabiliserats och man får nu lov att gå upp i det, vilket man inte fick vid vårt förra besök. Ingen var dock intresserad av att kliva upp för alla trapporna med tanke på vår klättrande promenad vid Cinque Terre igår. Arvid gick upp i dopkapellet och bilden på trappan är därifrån.
 
Vi fikade mitt emot det lutande tornet, servitrisen försökte lura oss på 30 Euro, hon tyckte kanske att vi såg lättlurade ut. Vi gick en sväng i kvarteren runt Duomon och köpte lite bröd i en butik, sedan var det dags att ta sig hem till Moneglia igen.
 

Lucca

 
På tisdagen tog vi bilen och körde till Lucca, som är en liten stad i Toscana. I guideboken beskrivs den som både som regelbundet rutmönstrad och med vindlande smala gator.
 
Den äldre stadskärnan ligger innanför en stadsmur och det finns många kyrkor och piazzor här. Vi fikade vid den gamla amfiteatern, underbart i solen. Just nu förbereder Lucca för en spelmässa och hela staden belamrades av tält. Det verkar bli en rejält stor mässa, kändes lite skumt med StarWars mitt bland de gamla husen. Vi letade förgäves efter Puccinis födelsehus men som du ser så hittade vi en massa andra hus istället.

Cinque Terre, Vernazza

 

Cinque Terre, vandring mellan Monterosso al Mare och Vernazza

 
 
 

Cinque Terre, Monterosso al Mare

 
Vi såg många tunnlar denna resa, de flesta när vi körde bil och då blev det inga kort. I början av denna tunnel satt en pianist och spelade, det blev en härlig promenad i musikaliskt eko.
 

Cinque Terre, Riomaggiore

 

Cinque Terre

 
Cinque Terre består av fem orter öster om Moneglia och på måndagen tog vi tåget från Moneglia dit, det är nästan omöjligt att nå orterna med bil. Vi löste biljetter på turistinformationen precis vid sidan av den lilla stationen som hade en biljettautomat och köpte tur och retur för ca 8 Euro var.
 
Vi åkte till byn längst bort från Moneglia, dvs Riomaggiore, byn längst i öster. Där tänkte vi sedan vandra via Via dell Amore till nästa by, Manarola, och om vi orkade även till Corniglia. Tyvärr var dock båda dessa vandringsleder stängda pga olyckor tidigare år. Jaha. Efter Riomaggiore tog vi därför tåget tillbaka men det stannade inte förrän i den byn som ligger längst i väster, Monterosso al Mare. Då fick vi ju gå av där. Vi valde därefter att vandra från Monterosso till byn Vernazza, som verkade mest populär, många gick av där när vi åkte förbi förra gången.
 
Vandringen var ganska tuff, det var oändligt med trappor upp och sedan även ner. När vi kommit upp en bit fick vi lösa biljett för att vandra, 8 Euro per person men vi fick lite rabatt, antagligen för att tjejen i kiosken trodde att det skulle vara extremt plågsamt för oss, hon såg lite tvivlande ut på att vi skulle komma över till andra sidan. Det gjorde vi  men drygt 3 km tog nästan tre timmar... Vi var glada att de tagit betalt, antagligen finansierade det räcket som kändes skönt att ha till hands vid branta passager.
 
Framme i Vernazza åt vi glass, satte oss varma i skuggan, sedan blev det jättekallt trots pizza i kvällssolen. Skönt med tåget hem. Byarna Manarola och Corniglia fick vi hoppa över denna gång. Det är bra att ha en orsak att åka tillbaka.
 
 
 
 
 
 
 

Moneglia - Portofino

På söndagen tog vi en tur till Portofino. Vägen från Moneglia var längre än vi trodde och väldigt vacker. Krokigheten främjade dock inte välmåendet i baksätet och på tillbakavägen blev det motorväg - kom hem på en kvart! Det fanns gott om parkeringshus i Portofino (jaja, det är lågsäsong, jag förstår att det är fullt i högsäsong) men de var inte stora och det gäller att navigera bilen med tungan rätt i mun. Hallå, det har blivit väldigt mycket mer reklam på denna sidan! Jag har inte markerat ordet bilen - vad håller blogg.se på med?
 
Italiensk glass slinker ner även i Portofino!
 
Någon slags utställning med statyer ägde rum, en lång räcka med lilarosa possums stack ut mitt i allt det vackra. Gillade noshörningen bättre.
 
Väldigt glad att det inte är min entretrappa på bilden. Tänk er några matkassar och en back med vatten på det...
 
Eftersom jag körde blev det inga bilder på vägen dit och hem.

Moneglia bilder

 

Moneglia

Mor, Arvid och jag hade möjlighet att disponera en lägenhet i den lilla semesterorten Moneglia på Italiens nordvästra kust, mellan Genova och Cinque Terre, på höstlovet. Vi flög till Milano men istället för att ta tåget som rekommenderat hyrde vi en bil och körde till Moneglia. Motorvägarna håller fantastisk standard, rymmer många tunnlar och italienarna har en enkel princip, den som kör fortast ska komma fram och de andra håller sig i innerfilerna. Måste säga att jag är imponerad över hur väl trafiken flyter på och hur mycket trevligare det är att köra när alla flyttar på sig istället för att alla ligger i ytterfilen och ingen kommer fram, som här i Skåne. Det är betalväg och kostade ca 13 Euro mellan Milano och Moneglia, drygt 17 Euro mellan Moneglia och Florens.
 
Till Moneglia finns två vägar: en obeskrivligt kringelikrokig över bergen utan vägmarkeringar och ljus (körde vi bara en gång) eller via de gamla tågtunnlarna längs havet. De gamla tågtunnlarna är enkelriktade och det finns möjlighet att köra ut eller in till Moneglia under två minuter tre gånger per timme. Även ambulansen måste vänta. Större bilar göre sig icke besvär, de kommer helt enkelt inte fram. Vid ett tillfälle väntade vi på en backande lastbil som inte sett storleksmarkeringarna i tid, det var bara för honom att vända om.
 
Moneglia har sandstrand, en palmkantad promenadgata med serveringar och en liten affärsgata innanför. På affärsgatan ligger den mycket trevliga restaurangen La Cantina del Vicolo, hämtpizzeria, bageri, kött- och fiskaffärere och lite andra butiker. Här återfinns också byns två kyrkor, den ena från 1300-talet med delvis bortvittrade målningar från bl a Rubens, och den andra från 1700-talet och betydligt mer utsmyckad. Här finns också minst en borg som vi inte besökte denna gång.
 
Moneglia lär vara full av liv på sommaren men nu var det en ganska sömnig småstad i höstsolen. Någon enstaka vågade sig på ett bad när solen värmde mitt på dagen men morgnar och kvällar låg temperaturen runt 10 grader och jag ångrade min stressade packning och frånvaron av fleecetröja.
 
 

Kopparhatten, Söderåsen, Skåne

 
Hittade en ny knapp på min lilla kamera, Magic. Färgerna är således inte naturtrogna men visst är det fantastiskt vackert?! En solig dag ser det ut så här alldeles naturligt, i mitten av oktober var det mer dimmigt och dämpad färgsättning.
 

RSS 2.0