Florens

 
På onsdagen körde vi till Florens, en bilresa på drygt 2 timmar. Vi parkerade en bit bort från centrum och fick en promenad vilket satt fint efter bilresan. Pizza var inte heller dumt! Italiensk pizza skiljer sig markant från den svenska genom att vara betydligt mindre fet. Ganska gott!
 
Florens är ju en av världens främsta konststäder: måste man titta på allt eller vad ska man välja? Vi valde ut tre saker att titta på innan vi åkte; katedralen, ufficierna (konstmuseum) och Ponte Vecchio, den enda kvarvarande gamla bron med överbyggnad. På väg mellan dessa sevärdheter hann vi se bland annat en kopia av Michelangelos staty David.
 
Katedralen var ofantligt rikt utsmyckad på utsidan! På insidan var det lite lugnare, taket i kupolen som målats i slutet på 1500-talet och golvet framträdde mot den i övrigt mer stilrena kyrkan. Det finns möjlighet att kliva upp i kupolen men det gjorde vi inte. Södra dörrarna till dopkapellet är välkända. Under själva katedralen finns utgrävningar från tidigare kyrkor.
 
Dags att ta sig an Ufficierna efter en glass! Vi beslöt oss för några konstnärer vi ville titta på, energinivån var inte på topp. Vi gick igenom det världsberömda museet, beundrade de vackra takmålningarna och fotograferade så gott det gick ut genom fönstret (inte läge att öppna något fönster där). En otrolig mängd berömda tavlor, alla äldre, vi tittade på dem vi valt ut och gick sedan raskt vidare.
 
Skönt att komma ut i luften igen, vi tittade på Ponte Vecchio och letade därefter upp bilen igen. Drygt två timmars körning tillbaka till Moneglia.
 
Äntligen var vi ute ända till 19.30 när restaurangerna verkade öppna! Vi gick till La Cantina del Vicolo vilket visade sig vara ett utomordentligt val på alla sätt förutom avseende plånboken - betydligt dyrare än pizza men det var det värt. Först blev det carpaccio på torsk och tonfisk med apelsinolivolja, därefter pata negra med päron och nötröra, rödbetor, dip av ingefära mm och till efterrätt pannacotta med salvia och jordgubbssås. Till maten drack vi ett lokalt rött vin.Fick sött vin på torkade druvor till notan. Värdparet mycket trevligt, vi kände oss ompysslade och kommer att minnas måltiden länge.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0