Transsibiriska järnvägen

Transsibiriska järnvägen började byggas 1891. Passagerarna tog först färja över Bajkalsjön men sedan byggdes en järnvägsräls runt sjön, klar 1904. I järnvägens tidiga historia fanns många tekniska problem. Järnvägen har haft stor betydelse för frakt av olika varor under årens lopp och gjort Sibirien mer tillgängligt.

Nu används järnvägen intensivt av vanliga människor men även av turister. Det kan vara klokt att skaffa biljett till önskad resa åtminstone någon månad i förväg.

Geografi

Den transsibiriska järnvägen sträcker sig mellan Moskva och Vladivostok och omfattar en resa på ca 930 svenska mil. Vladivostok är en hamnstad vid Stilla Havet som inte lockade oss. Istället valde vi den transmongoliska järnvägen, som avviker från den transsibiriska i Ulan-Ude vid Bajkal-sjön och slutar i Beijing (ca 790 mil). Den transmongoliska järnvägen är den vanligaste för turister. Dessutom finns en transmanchurisk järnväg som också slutar i Beijing men går nordost om den transmongoliska (900 mil).

Det finns också möjlighet att påbörja sin resa i t ex St Petersburg eller åka vidare från Beijing. Vill man göra stopp längs vägen måste man lösa ny biljett när man hoppar på tåget igen, dvs det finns inte möjlighet att göra oplanerade stopp. De vanligaste stoppen är Irkutsk med Bajkalsjön samt Ulan Bator, precis den resa Lisa och jag gjorde i juli-augusti 2010.

Tåg

På transsibiriska järnvägen finns ryska, mongoliska och kinesiska tåg. Dessutom finns första klass (2-bäddskupe) samt andra klass (4-bäddskupé).

Vi provade alla tågen. Från Moskva till Irkutsk beställde vi första klass på ryskt tåg men på grund av inställt tåg fick vi istället en 4-bäddskupé utan sällskap. Standarden alldeles utmärkt och maten god. Det mongoliska tåget vi hamnade på hade enbart 4-bäddskupéer. Mindre bekvämt men vad som saknades i standard kompenserades utmärkt för i underhållning, vi hittade aldrig någon restaurangvagn men det ska finnas på alla tåg. Sista sträckan åkte vi kinesiskt tåg, här var alla kvinnliga tågvärdar utbytta mot manliga dito. Första klass ganska lyxigt, särskilt i jämförelse med det mongoliska.

Bilder finns från alla de tåg vi åkte under bilder på sidan i bloggen.

Visum

För svenska medborgare behövs visum för alla de länder som passeras under resan, Ryssland, Mongoliet och Kina. För oss tog det 6 veckor att få visum till alla länderna. Visum skall finnas inte bara för den tid man är på tåget utan även för t ex hotellvistelse i Moskva innan resan.

För att få visum till Ryssland måste man visa att man har en reseförsäkring, antingen separat eller via hemförsäkringen. Intyg skall införskaffas från försäkringsbolaget.

Bokning

Enligt reseguiderna (se länkar) ska det fungera att boka biljetter själva. Det känns dock som en mycket tidsödande sysselsättning med tanke på språkförbistring mm, man kan inte räkna med att kunna använda sig av engelskan och det är lätt att det uppstår missförstånd. Det är möjligt att det är något billigare men vi valde att låta Iventus Travel, som är specialiserade på denna typ av resor, sköta våra bokningar. Vi är mycket nöjda med det, allt fungerade utmärkt. När tåget från Moskva till Irkutsk blev inställt flyttade de också enkelt och smidigt om rumsbokningar mm som hade ställt till det för oss om vi skulle gjort det själva.

Iventus beställde således tågresa, hotellövernattningar i Moskva, Listviyanka, Irkutsk och Ulan Bator, båttransport från Irkutsk till Listviyanka samt utflykt till nomadläger i Ulan Bator. Allt detta var betalt i förväg.

Vill du göra stopp längs vägen måste detta planeras in när tågbiljetten beställs. Hoppar du av tåget måste du lösa ny biljett för nästa sträcka. Vi hade tre olika tågbiljetter.

Pris

Resan Moskva - Beijing i andra klass kostar 4.975 kr hos Iventus. Ska sträckan delas upp ökar kostnaden något. 

Det tillkommer sedan en hel del kostnader, t ex boendekostnad. Flyg eller båt/tåg till Moskva samt hemresa från Beijing, sannolikt vill du inte åka tåg tillbaka. Dessutom matkostnader, som kan hållas låga om man vill, och lite kringkostnader. Transporter mellan tåg och hotell löste vi mestadels med taxi, vilket fungerade utmärkt, och var prisvärt överallt utom i Moskva, där det var kolossalt dyrt.

Mat

Det finns restaurangvagnar på alla tåg och maten där är enligt vår erfarenhet helt OK. Priserna är som hemma eller lägre. Samovar med hett vatten finns i varje vagn, tag med termo-mugg. Vi hade med tepåsar, varma koppen och köpte nudlar med oss på någon sträcka. Kaffepulver, kanske? Åker man den varma årstiden går det åt mängder med dricka och allt vatten måste köpas, då är te en bra lösning.

Tåget stannar lite då och då på olika stationer, ofta kan man gå ut och handla något att komplettera matsäcken med. Förutom inlagd gurka och andra hemlagade delikatesser kan kex, kakor och annat gott erbjudas. Dessutom kan det vara ett bra tillfälle att inhandla toapapper som det oftast är brist på.

Klimat

Tåget går ju, som namnet antyder, över Sibirien. Det betyder att på vintern är det kolossalt kallt utomhus och på sommaren kan det vara varmt. Medeltemperaturen i januari-februari i Irkutsk är -30 grader Celsius och i juli-augusti +35 grader Celsius, vilket är ungefär representativt för resvägen. De flesta turister reser i perioden maj-september.

Det finns luftkonditionering och värme på tågen beroende på vilken tid på året man reser.

Tidszoner

Transsibiriska järnvägen spänner över 8 tidszoner i Ryssland. Alla biljettider anges i Moskvatid, vilket sällan överensstämmer med klockorna på stationen du just passerat. Det gäller att vara observant för tidsskillnaderna kan vara förvirrande. Viker du av mot Beijing blir det färre tidszoner, på sommaren totalt 6. Mongoliet och Kina har korrekta tider på tågbiljetterna och tar inte hänsyn till Moskva.

Internet och laddning av elektronik

Laddning av diverse elektroniska prylar fungerade utmärkt överallt utom i nomadlägret utanför Ulan Bator, som var i stort sett strömlöst. Ingen adapter behövdes någonstans. Laddning kan göras i korridoren på tåget eller, ibland, inne i kupén.

Vi hade inte med någon bärbar dator, dels pga att packningen inte skulle bli för stor och dels för att inte bli bestulna. Enligt guideboken var det ovanligt med datorer på transsibiriska. I detta avseende kändes det som om guideboken var gammaldags men det är inte lämpligt att lämna kvar datorn i kupén eller någon annanstans och gå därifrån. Inget av de hotell vi bodde på hade kassaskåp.

Internetcafé finns i städerna till överkomliga priser. Fransmannen vi träffade skrev i sin dator och laddade upp till Internet då han kom till en WiFi i någon stad. Inget Internet på tåget och vi stängde av mobiler mm för att inte få gigantiska mobiltelefonräkningar då vi kom hem. Fungerade utmärkt att smsa till bloggen, dock inte att skicka bilder av någon anledning.

Hygien

Det finns toalett och vask på tåget. Toaletten går inte att använda på stationerna eftersom allt släpps ut direkt på spåret. Tag gärna med eget toapapper då det ofta är slut.

På de kinesiska tågens första klass finns dusch. I guideböckerna finns tips om att man kan sticka hål i en plastflaska, fylla den med vatten och använda som dusch. Den som skrivit detta har aldrig försökt tvätta mitt hår. Det enklaste är nog att acceptera att man kommer att vara smutsig. Våtservetter och byte av kläder ibland, vodka för sårtvätt.

Rena lakan finns på tåget samt en liten handduk.

Gränsövergångar

Gränsövergångar mellan Ryssland - Mongoliet samt Mongoliet - Kina tar tid. För vår del tog det båda gångerna runt sex timmar. Det är en utgående kontroll och en ingående till det nya landet. Varje land har tull, passkontrollant och inspektör. Alla kom ombord på tåget så vi behövde inte gå ut. Handlingar ska fyllas i och där ska man också ange om man har några värdefulla föremål/pengar med sig. Belopp under 10.000 dollar behöver man inte fylla i enligt guideboken, vi hoppade över och det fungerade bra.

Den ryska rälsen har bredare spårvidd än den kinesiska, som har europeisk bredd på sin räls, varför hela underredet på tågvagnarna byts mellan Mongoliet och Kina. Vi var kvar på tåget under bytet.

Resvett

Vi kände oss aldrig otrygga under vår resa. Naturligtvis bör man uppträda på ett sätt som inte inbjuder till kriminalitet.

Enkel klädsel, inga dyra smycken. Ha pengarna i pengabälte eller gömda, med reservkort/pengar ifall oturen skulle vara framme.

Kopiera alla reshandlingar inklusive pass, visum och biljetter och lämna en omgång hemma. Byt gärna handlingar med din reskamrat och tag med ett ex. Skriv upp nummer på betalkort mm och tag reda på hur du ska spärra dem om de blir stulna.

Lämna inte kupén med värdesaker i. Vi gick till restaurangvagnen och åt och lämnade då kläder mm utan problem.

Växla bara pengar på bank. Betala inte med kort om det inte känns som en seriös affär.

Kort sagt, använd omdömet och var försiktig. Men - ibland får man ta lite risker, annars blir det alltför tråkigt.

Fler tips

Se även mina övriga inlägg under fakta, Lathund sightseeing transsibiriska, Packlista transsibiriska järnvägen (kommentarer valuta och vaccinationer) samt Lästips transsibiriska järnvägen.

Vad man ska göra på tåget? Läs min reseberättelse från resan juli-augusti 2010. Kan kompletteras med t ex schack eller kortspel :-)

Det går också utmärkt att åka transsibiriska åt andra hållet, dvs man flyger först till Beijing och tar sedan tåget tillbaka till Moskva. Tar man sedan tåg och båt vidare hem slipper man ha problem med vikten på packningen på flyget...



Varför resa?

I Vagabond nr 5/6 2010 (se länk) finns en artikel om varför vi reser. Den vanligaste angivna orsaken är att vi vill komma bort. Detta låter ju, som Vagabond mycket riktigt påpekar, alldeles förfärligt. Förhoppningsvis trivs vi väl hyfsat med vårt vardagsliv, annars kanske det är dags att försöka göra något åt det?

Att komma bort för att få en paus i vardagen och för att få nya intryck är ju en trevligare innebörd. Att få lite perspektiv på sin egen tillvaro och få ta del av någon annans. Även om man vid ett kortare uppehåll inte lär känna människor på plats eller får till några direkta djuplodande samtal ser man hur det ser ut där de bor och hur en del saker fungerar eller inte fungerar.

Jag har fått lite kommentarer till vår resa på transsibiriska att det verkar ha varit jobbigt och inte så kul. Nej, att resa är inte kul på samma sätt som att åka berg-och-dal-bana. Lättast är förstås att ta en charter till någonstans kring Medelhavet, delta i Bamseklubb och äta på hotellet. Det fungerar alldeles utmärkt i vissa lägen i livet och kan vara hur trevligt som helst, sannolikt det minst ansträngande sättet att resa på. Att resa på egen hand i främmande länder är något helt annat.

Aktivitet

Att resa ensam eller tillsammans med någon på egen hand ställer krav på att man tar sig för något varje dag (om man inte ligger vid hotellets eventuella pool eller sitter i sängen och läser). Man måste leta upp något man vill se, fundera på hur man tar sig dit och eventuellt läsa på lite om det man ska se för att ha någon behållning av det. Vissa dagar är det inga problem alls, andra dagar är man lite tröttare och då kan det vara svårt att motivera sig att gå och titta på ännu ett tempel eller vad det är man har bestämt sig för. Vissa saker är precis så intressanta som man tänkt sig, andra är det inte. Och det vet man aldrig i förväg!

Vår resa på transsibiriska var ju väldigt praktiskt upplagd på det sätt att vi inte stannade mer än två nätter någonstans (förutom i Beijing). På de flesta ställen finns det omgivningar till en promenad om dagen och förhoppningsvis ett fik eller liknande, så det var ganska bekvämt. Det är också väldigt skönt med en reskompis, man kan skiftas om att driva resandet framåt. Betydligt tuffare att resa ensam där man måste driva allting själv.

Passivitet/Acceptans

Även om man skulle vilja organisera om frukostrutinerna på ryska hotell är det kanske bättre att låta bli. Många saker görs på helt andra sätt än vad vi är vana vid och det kan klia i fingrarna att effektivisera eller göra som man själv är van vid. Hur vet vi att vårt sätt är rätt? Är det inte därför vi reser, just för att se hur man gör någon annanstans? Sätt dig ner, ta det lugnt, se hur det fungerar. Vad är bra och vad är dåligt? Ser människor glada ut? Har de hittat andra värden som vi har tappat på vägen? Finns det ett skäl till att det finns 5 biträden i en kinesisk butik men inga kunder, hur hade det blivit om alla dessa människor varit arbetslösa?

Om jag tvunget vill ha en servett på en restaurang får jag kanske vara beredd att ta med mig papper. Det är inte lika självklart med förbrukningsartiklar överallt - undantaget ätpinnar i Kina då :-)

Att resa handlar mycket om att förhålla sig till det som händer och fundera över hur jag reagerar på saker och ting och varför. Vad har jag med mig för kulturella saker i bagaget som får mig att tycka och tänka som jag gör? Och hur tänker de på det stället jag är just nu?

När jag reste ensam i Kambodja i fjol var jag ute på en båttur med en båtförare och en guide - inga andra turister. Guiden satte sig väldigt nära, betydligt innanför min komfortzon, körde upp ansiktet nära mitt (han hade fläckar på tänderna och väldigt dålig hy) och började ställa en mängd frågor om mig. Fråga tre var hur gammal jag var? Jag tänkte på kulturella skillnader och svarade snällt: "46 år". Han konstaterade snabbt "Very old", vilket inte förbättrade mitt intryck av honom men säkert var sant i hans samhälle där många människor i min ålder och äldre fallit offer för PolPot-regimen och helt enkelt dödats. Jag återgäldade hans fråga och han svarade "22 år", varpå jag, helt meningslöst och utan att han förstod, hämnades genom att säga "Very young". Efter att ha försökt få mig att betala överpris för några varor i en affär m fl mindre serviceinriktade händelser förklarade han att han tyckte att jag skulle lämna två dollar i dricks var till honom och båtföraren, det blev dock bara varsin. Det finns gränser för kulturell förståelse och den kan inte vara helt ensidig.

Det är kul att resa!

Att resa gör att du lär dig saker och får perspektiv både på dig själv och på omvärlden. Förhoppningsvis blir man tacksam för det man har - vi har det otroligt bra i Sverige! Att resa är inte jättekul jämt men det är definitivt värt de tråkiga och arbetsamma stunderna. Resa är ett hårt arbete, det gör också att det är omöjligt att tänka på det vanliga arbetet eftersom det är så fullt upp med andra händelser att förhålla sig till.

Och som man säger, den som reser har något att berätta...



Lathund sightseeing transsibiriska

Det kan ibland vara tufft att ta reda på vad man vill se när man kommer till en helt främmande stad, därför kommer en enkel lathund nedan. Vi hade bra guidebok avseende Moskva, har man inte varit i Beijing tidigare kräver även denna stad en egen guidebok. I övrigt klarade vi oss bra med Bryn Thomas Trans-Siberian Handbook och Lonely Planets Trans-Siberian Railway - och Ingrids utmärkta tips på vad man kan göra i Beijing. Urvalet nedan är helt subjektivt.

MOSKVA

* Röda Torget, Vasilijkatedralen
* Gum
* Kreml, Marie Himmelfärdskatedralen o Rustkammaren (för mycket folk när vi var där så vi hoppade denna gång)
* Arbat, gågata o promenadvänligt område
* Flodbåt
* Tretiakovmuseet, rysk konst
* Jelisejevs saluhall, Tverskaja ulitsa 14.
* Flodbåt
* Bolsjojteatern (under renovering så vi kom inte in)
* Gorkijparken (såg vi från båten)
* Cirkus, balett, mm
* Äta borsjtj, blinier, kaviar, rysk champagne, björn?

LISTVIYANKA

* Bada i Bajkalsjön
* Äta Omul, lokal fisk
* Trecking (gjorde vi inte men var uppskattat av flera vi pratade med)
* Titta på hus och promenera gatan upp och ned, gå på marknad...

IRKUTSK

* Gamla trähus, finns överallt, bara att promenera runt
* Maria Volkonskayas hus (Rysslands intressantaste museeum????)
* Marknad, shoppingcentrum o  saluhall, titta på tårtor o köttavdelning
* Kyrkorna vid floden

ULAN BATOR

* Sukhbaator-torget med parlamentsbyggnaden och en stor staty av Sukhbaator
* Nationalmuseum, förvånansvärt modernt och bra upplagt och Mongoliet har en mycket intressant historia
* Naturhistoriska museet, värt att besöka för sina dinosaurieskelett (gjorde vi inte)
* State Department Store
* Mycket cashmere finns att handla till bra priser
* Här finns fina tempel som vi sparade till nästa gång (vilket kan ha varit dumt): Gandan Monastery, Bogd Khan Palace and Museum (som en miniversion av Förbjudna Staden med mongoliska drag), Choijin Lama Temple Museum (innehåller bl a en mumifierad och därefter guldbelagd lama samt statyer som åskådliggör tantriska ställningar).

En utflykt till nomaderna och en övernattning i ett nomadläger är en höjdare.

BEIJING

* Förbjudna Staden
* Himmelska Fridens Torg, Tiananmen Square
* Himmelens Tempel
* Muren

Har man inte gjort något av detta tidigare, välj gärna en sak per dag (torget o Förbjudna Staden fungerar samma dag). Är det varmt tar det på krafterna. Transport till muren tar tid, åk taxi eller hoppa på en arrangerad utflykt.

* Sommarpalatset är ytterligare en attraktion som bör besökas, nordväst om Beijing.

Shopping:
* Panjiayuan, framförallt helgmarknad. Finns allt möjligt kinesiskt att handla och titta på, inte alltför turistinriktad. Fantastiska möbler, målningar och allt som du inte visste att du behöver
* Hongqiao Pearl Market, hysterisk marknad med pärlor, handväskor, teknik mm. Här kan man göra fynd men det gäller att vara tuff och pruta
* Silk Market, som Hongqiao men vi tyckte inte lika rolig.
* Lufthansa Centre, en outlet med riktiga grejor, dyrare än marknaderna men bra kvalitet. Lugnt och trevligt när man behöver en paus från det alltför kinesiska.
* WangFuJing Daije, gågata med olika affärer
* The Village - för den som har gott om pengar och lika gärna kunde handlat i lyxaffärer hemma... Trevligt område vid Sanlitun
* LiuLiChang Antique Street, antikgatan, mycket trevligt strövområde, fina hus, trevlig shopping, hutonger i slutet av gatan.

Massage:
Vi letade efter Bodhi som vi fått rekommenderat från två håll, tyvärr utan framgång. Ska finnas ett vid Sanlitun och ett nyöppnat vid Lufthansa Centre. Istället hoppade vi in på ett helt okänt ställe och hade hur trevligt som helst. Använd ditt omdöme: hur sannolikt är det att en kines kan permanenta ett ljust nordiskt hår? Blir du grönhårig eller skallig? Välj aktivitet efter hur det ser ut, kanske fotmassage om det är väldigt smutsigt istället för pedikyr.

Mat:
Vi åt allt möjligt överallt. Ät varm mat och hoppa över sallader om du är rädd för att bli magsjuk. Oftast fungerar enkla matställen alldeles utmärkt. Man kan bli serverad allt möjligt, denna gång hoppade vi över krokodiltunga och kycklingfötter.

Kultur:
Kulturen fick en undanskymd plats vid denna resa.
* Lamatemplet besökte vi, det var trevligt. Utanför templet fanns
* hutonger, gamla kinesiska bostadsområden. Att vandra omkring i och ta in den lugna (ibland) atmosfären. Uppträd som du själv skulle vilja att någon som gick omkring hemma hos dig skulle uppträda. Kineserna kommer att titta lika mycket på dig som du på dem.
* Te i Kina är en upplevelse. En trevlig men dyr teaffär finns vid östra porten till Himmelens Tempel. Finns också flera på antikgatan, se ovan.
* Bokhandeln på Wangfujing Daije vågade jag inte gå in i, jag kommer garanterat ut med minst en bok och då blir bagaget så tungt, så tungt. Fanns ett mindre urval av coffee-table böcker på flygplatsen.


En bra regel tycker jag är, att är man på ett trevligt ställe är det OK om man missar något som är verkligt sevärt. Då har man ju en anledning att komma tillbaka... Och på ett ställe som man iallafall inte vill besöka igen spelar det ju ingen större roll att man missar något. Det viktigaste är ju att man har det bra och att det är roligt, pricka av lista kan man göra i annat sammanhang.


Foton

Ja, nu har jag lagt in en väldig massa foton. Har försökt dela upp dem så att det blir hanterbart men det var inte helt enkelt att få datorn att göra som jag vill, särskilt inte med fel tid och en hel del aktiviteter vid hemkomsten. Ett sätt att se endast de bilder man är intresserad av är att gå ut i högerkanten, välja kategori "bilder" och sedan ta den del av resan som man är intresserad av.

Mycket nöje!

Beijing



Här blev det många bilder, Beijing är en stor stad (12 miljoner invånare) och vi var här i fem nätter. Dessutom finns det ju så mycket spännande i Kina...

Vi besökte Lama-templet, så tempelbilderna är därifrån. Det regnade när vi skulle besöka den Förbjudna Staden så de bilderna är lätta att känna igen. De flotta gatorna är Wang Fu Jing Dajie och området The Village. Vi handlar godis i en affär och får gjort vid fötter och naglar i en skönhetssalong. Ett litet tehus med goda kakor njöt vi av. Marknaden Pan Jia Yuan fick ett besök av oss. Visst är de uppsträckta herrarna av olika ålder och modell fina? De stod på Himmelska Fridens Torg.

Resterande bilder är från hutonger öster om Förbjudna Staden, vid Lamatemplet samt bakom antikgatan.

Tåg Ulan Bator - Beijing



Denna gång åkte vi kinesiskt tåg, hur fint som helst. Den mongoliska restaurangvagnen som är på bilden byttes ut mot en kinesisk på gränsen, som var betydligt enklare men hade mycket bättre service.

Staden Karymskaya på bilden kunde man också varit född i.

Vid gränsen mellan Mongoliet och Kina byter man hela underredet på tåget eftersom spårbredden ändras. Det fungerar!

Ulan Bator, huvudstad i Mongoliet



Ulan Bator har drygt 1 miljon invånare av Mongoliets ca 2,3 miljoner människor. Djur finns det betydligt fler. Vi tyckte om staden, lätt att promenera i men tokig trafik. Nationalmuseum var en höjdare och nästa gång jag kommer dit kanske det blir naturhistoriska museet...

Jalmar Camp, yurtläger utanför Ulan Bator i Mongoliet



Ca 4 timmars körning från Ulan Bator (50 km i timmen max) låg vårt läger, lyxig trerätters middag och exklusivt utedass. En svensk som en av delägarna i Nomad Journeys, många svenska böcker i biblioteket.

En ger, eller yurt-tält, tar ungefär en timme att resa för en van mongol. Det är varmt på vintern då man eldar i kaminen i mitten men för vår del hjälpte den tjocka tältduken mot värmen och det var svalt och skönt i tältet. Yurtan varar i 30 år om man är rädd om det. Många familjer sparar tältet till de verkligen behöver det, t ex på vintern, eftersom det finns en del hus i Mongoliet där värmen inte fungerar. Det blir kallt på vintern eftersom Mongoliet ligger i södra Sibirien.

Cashmere är en stor produkt i Mongoliet och visst är geten ganska söt? Även jak och kamel används för tillverkning av textilier.

Tåg Irkutsk - Ulan Bator



Mongoliskt tåg, betydligt sämre standard men mer action. Här gällde handel och byteshandel i alla lägen. Och grejor överallt... Vadå nödutgång?

Irkutsk



Irkutsk har ungefär 600.000 invånare. Sliten stad, här behövs mycket kärlek och omsorg till de fantastiska gamla husen. Klockringningen i kyrktornet var en höjdare.

Listviyanka vid Bajkalsjön



Listviyanka var verkligen en håla. En lång gata men många vackra hus. Finns många trecking-leder här och fantastisk natur, sparade vi till nästa gång. Badet i Bajkalsjön ska ge oss 25 år till? Bussen härifrån var en upplevelse, chauffören körde, pratade i telefon och passade sin son samtidigt. Bensin fylldes på i dunkar innan vi körde.

Tågresan Moskva - Irkutsk


Moskva

Ett av Moskvas mest kända landmärken, färdigställd 1561. Rysk stil.Tidigare marknadsplats blev nuvarande byggnad byggd i början av 1900-talet. Tre våningar, många och dyra butiker.En väldig massa bröllop såg och hörde vi, här vid den okända soldatens grav.En av katedralerna på Kreml, byggd i slutet på 1400-talet.Vi är kvar på Kreml, denna katedral också från slutet av 1400-talet.Från tidigt 1600-tal, byggt bl a för tsarens mottagningar.Världens största klocka, väger mer än 200 ton. Avser en omgjuten klocka. Då den tillverkades eldhärjades Kreml och kallt vatten hälldes på klockan som sprack.Gågata för turister, många souvenirbutiker och kafeer.Stalinistisk gotik. Sju skyskrapor byggdes i denna stil under 1940- o 40-talen.Kön till flodbåten var lång men gick ganska fort. Statyn rest så sent som 1997.Nu är vi på väg att lämna hotellet i Moskva för vidare äventyr.

Vasilijkatedralen på Röda Torget fullbordades 1561. Varuhuset GUM byggdes på en gammal marknadsplats, idag finns många dyra västerländska märkesaffärer här. Bröllop såg vi överallt och nog behövdes det lite svalka i värmen. På Kreml finns flera katedraler, här Marie Himmelsfärdskatedralen och Marie Bebådelsekatedralen, båda från slutet av 1400-talet. På 1700-talet göt man världens största klocka, Tsarklockan sprack då man hällde kallt vatten på den. En trevlig gågata finns på Arbat, många souvenirbutiker och kafeer. Sju skyskrapor byggdes i stilen stalinistisk gotik under 1940- och 50-talen. Båttur på Moskvafloden var skönt i värmen och kul att se staden från ett annat håll. Peter den Stores Staty restes 1997. Jelisejevs saluhall var en trevlig upplevelse innan vi lämnade hotellet för att bege oss till transsibiriska.

Packlista transsibiriska järnvägen

Inspirationslista inför packning till transsibiriska järnvägenDet är mycket grejor man vill ha med sig, men, ack, så lite som får plats. Jag reste med fotoväska på magen (väldigt bra dragkedjor i den), ryggsäck 60 l samt en liten bag. I bagen kunde jag ha någon mjuk tröja, vatten, toapapper mm tillgängligt. Ryggsäcken organiserades upp med påsar i olika färger vilket gjorde det betydligt lättare att hitta. Jag reste med en enkel ryggsäck från Everest, under tusen kronor, och den fungerade hur bra som helst.

Lite kommentarer till packlistan.

Den enda vaccination jag behövde ta var en påfyllning av Ducoralen, mot magsjuka. I övrigt hänvisar jag till www.vaccinationsguiden.se. Där finns allmänt bra tips inför resor. Är du dåligt vaccinerad innan kan det behövas några månader för att komma ifatt med alla sprutor.

Gällande pappersarbetet fick vi hjälp med visum från Iventus Travel, visumen finns i passet så om detta inte försvinner finns även visum i ordning. Vi behövde tre visum, Ryssland, Mongoliet och Kina. Det tog ca 6 veckor att få alla visum på plats.

Tips angående valutaväxling finns på www.forex.se, sök på transsibiriska. Vi växlade rubel, dollar samt ett mindre belopp i yuan för att kunna betala taxi mm när vi kom fram till Peking. Det gick utmärkt att plocka ut pengar i automat i Ryssland och Kina. I Mongoliet växlade vi in ett mindre belopp i dollar på hotellet (bättre kurs om du har dollar i valörer 50 USD och över) för att kunna betala taxin och växlade sedan resten på bank. Använde ett vanligt VISA-kort för uttag och betalningar i affärer som verkade OK samt hade ett annat kort undanstoppat på annat ställe om jag skulle råka bli bestulen och stå mitt i ingenting utan pengar...

Gällande hygienartiklar stod det i guideboken att man skulle förvara medicin i originalförpackning vilket jag gjorde, ingen kollade några mediciner denna gång. Hade en extra uppsättning nedpackad på annat håll ifall medicinen skulle försvinna.

I diversekolumnen återfinns min favoritpryl, svettlase. En snusnäsduk som kan användas till allt möjligt, binder jag fast i kameraväskan.

Tekniken fungerade utmärkt förutom att jag inte lyckades skicka bilder till bloggen via min telefon. Inga problem att ladda, adapter behövdes inte. I nomadlägret i Mongoliet fungerade inte telefon och laddning. Eftersom jag skrev inlägg till bloggen försökte telefonen hela tiden sända iväg dessa utan framgång vilket snabbt tog död på batteriet. Jag uppskattade mycket min lilla kompaktkamera som är vatten- och stöttålig och enklare att få fram en systemkameran.

I Mongoliet kom de medhavda små ficklamporna väl till pass.

Kläder packade vi gamla och fula (i den mån vi hade!). Underkläder kastades glatt längs vägen - det blir ny shoppingrunda här hemma i höst! Oumbärlig var min sarong från Thailand men vilket skynke som helst duger bra. Liten handduk samt ett resebadlakan (låg vikt) var praktiskt. Trots värmebölja kom den varma tröjan, en bomullströja med luva, väl till pass som mysfilt på tåget och kyliga morgnar i Ulan Bator. Jacka behövdes i Irkutsk. En enkel klocka och inga smycken, ingenting dyrt som kan väcka uppmärksamhet, resan går genom fattiga länder och frestelsen att stjäla kan bli stor.

Mina populäraste skor var Teva-sandalerna som jag hade i stort sett varje dag. Skönt att kunna tvätta av dem när man blir alltför sunkig om fötterna. Foppatofflor fungerade bra på tåget. Gympaskor hade jag endast någon enstaka gång, de var gamla och gick bra att kasta i slutet av resan.

Allt var ganska välanvänt vid hemkomsten och en hel del utbytt mot andra saker under resans gång... Packningen blev inte lättare är väl en bra sammanfattning :-)



Har åkt hela transsibiriska utan incidente...

Har åkt hela transsibiriska utan incidenter. Utanför Landskrona blir det bråk o polishämtning. Suck.


Sitter på tåget från Kastrup efter en kort...

Sitter på tåget från Kastrup efter en kort mellanlandning på Arlanda. Borta bra men hemma bäst. Kommer bilder så småningom :-)


Är på flygplatsen. Strålande sol o blå...

Är på flygplatsen. Strålande sol o blå himmel efter regnet igår. Ingen bokhandel förutom kinesiska böcker, konstigt. Vi hade rätt mycket vikt vid incheckningen … Fick ta en del som handbagage, snäll kille iincheckningen :-)


Träffade en tjej i baren uppväxt på en ...

Träffade en tjej i baren uppväxt på en gård i Tennessee. Kor har hår på insidan av öronen, det är det håret man använder till penslar. Så var den frågan besvarad.


På TV betonar man Kinas hjälp till Pakis...

På TV betonar man Kinas hjälp till Pakistan USA o Kina omnämns som de länder som hjälper till. Vi har verkligen fått en ny supermakt o en som ser sig som en stor spelare i världen Här finns stora ambitioner, mycket vilja o stora incitament för den enskilda människan att förbättra sin situation.


Tiilbaka i baren. Idag kör de riktigt stör...

Tiilbaka i baren. Idag kör de riktigt störig jazz. Naturligtvis är ljudet på TVn också på :-)


Har nu varit på LiyLiChang Antikgata. Myck...

Har nu varit på LiyLiChang Antikgata. Mycket trevligt, riktiga kinesiska gator bakom. Vilken fågel värper ljusgröna ägg av hönsstorlek?


Har nu packat, fick ner allt. Vikten verka...

Har nu packat, fick ner allt. Vikten verkar hyfsad. Kanske lite mer shopping? Vädret verkar något bättre.


Det åskar, blixtrar o spöregnar. Vi sitter...

Det åskar, blixtrar o spöregnar. Vi sitter på rummet, försöker göra slut på whisky, nötter o torra kakor. Går ganska bra.


Jag som bara har en tröja kvar till imorgo...

Jag som bara har en tröja kvar till imorgon o nu ör dagens tröja blöt! Kan man lida brist på t tröjor i Peking?


Tog en tuktuk med plåtlåda hem, 30 yuan....

Tog en tuktuk med plåtlåda hem, 30 yuan. Naturligtvis var det vars 30 när vi kom fram. Lisa gav honom 50 o sa att det räckte medan jag fotograferade. Lisa är bättre på taxichaufförer ön jag, det var värt 25 spänn att komma in.


Beslutade oss för att skipoa sightseeingen...

Beslutade oss för att skipoa sightseeingen, trängde oss ut igen o gick bort till vår favoritgata, den öster om Förbjudna Staden Dyngsura.


Tropiskt ösregn Vi gick gatan ned, köpte...

Tropiskt ösregn Vi gick gatan ned, köpte varsitt paraply o trängdes med en miljon paraplyförsedda kineser för att ta oss in i Förbjudna Staden. Tur man är lång så det gick att andas, klaustrofobisk känsla.


Har tagit oss till Xidan Beidaije o sitter...

Har tagit oss till Xidan Beidaije o sitter på Starbucks o dricker gudomligt gott kaffe. Beijing är ingen lätt stad att ta till sig. Stort smutsigt många människor. Här finns många fina ställen men det gäller att veta vad man vill. Långa avstånd, vi har åkt mycket taxi.


Idag har vi tänkt oss Förbjudna Staden o...

Idag har vi tänkt oss Förbjudna Staden o Antikgatan. Lisa har redan packat men för min del blir det packning ikväll. Det ska bli oerhört spännande att se om allt får plats o vad det kan tänkas väga.


Sovmorgon, skönt. Vi är väldigt glada a...

Sovmorgon, skönt. Vi är väldigt glada att vi varit friska hela tiden. Båda har haft ett par dagar med orolig mage men det har fungerat ändå. Inga speciella vaccinationer inför resan, vi har de vanligaste sedan tidigare, men jag har fyllt på min Ducoral, mot magsjukdomar. Twinrix är självklar.


Direkt efter ovanstående berättar man at...

Direkt efter ovanstående berättar man att Disney startat en skola i Kina för att barn ska lära sig engelsks. Föräldrar betalar fantasisummor för att barnen ska lära sig språk o utländsk kultur för att ha chans till bättre jobb i framtiden. Inte konstigt att det uppstår spänningar i samhället.


Några ondgör sig också över att lokala...

Några ondgör sig också över att lokala dialekter, bl a kantonesiska, håller på att försvinna. Yngre personer vill hellre gå på bio än på kantonesisk opera. En pratsam herre menar att detta är priset man får betala för utveckling o att Kina behöver ett gemensamt talspråk, inte bara skriftspråk. Det är inte förbjudet att använda sig av dialekter.


Har bestämt oss för att ha sovmorgon imo...

Har bestämt oss för att ha sovmorgon imorgon så jag tittar lite på den enda engelskspråkiga kanalen jag har hittat. De pratar om solenergi i Shanghai för att minska användningen av fossila bränslen, låtr bra.


Vi har sett en oändlig stjärnhimmel i Mo...

Vi har sett en oändlig stjärnhimmel i Mongoliet o sedan hamnat i Peking där man knappt ser skyskraporna för all smog. Varit i ortodoxa kyrkor i Ryssland o buddistiskt tempel i Beijing. Sverige har många fördelar, klar luft, blå himmel o toapapper på alla toaletter.


Det har fungerat väldigt bra att resa iho...

Det har fungerat väldigt bra att resa ihop o vi har inte varit oense alls. Vi har båda tagit de flesta händelser med jämnmod (utom taxichaufförer) o som de kommer. Vi har gjort allt vi tänkt oss utom att äta björn o det känns rätt ok ändå.


Detta är första gången vi sover mer än...

Detta är första gången vi sover mer än två nätter på samma ställe förutom första delen av tågresan. Vi tycker att upplägget av resan vsrit bra o alla arrangemang som Iventus Travel fixat har fungerat alldeles utmärkt - tack! Vi borde haft ett bättre hotell i Peking (har vi bokat själva) men det är väldigt trevligt att få göra Peking helt utan prestationskrav med en shoppingglad kompis.


Vi summerar vår resa med jämna mellanrum...

Vi summerar vår resa med jämna mellanrum. Vi har rest från Röda Torget till Himmelska Fridens Torg. Ganska häftigt. Känns som det var längesedan vi var i Moskva. Ska bli kul att se bilderna när vi kommer hem.


För att vara tanter på rymmen är vi gan...

För att vara tanter på rymmen är vi ganska värdelösa. Sitter i hotellbaren o dricker drinkar. Vi hallucinerar om olika ansiktsrengöringar, ansiktskrämer o tvättprogram på tvättmaskinen. Det är liksom ingen hit att dra ut oå stan i vårt sunkiga tillstånd o träffa en massa kineser, även om de är trevliga. Musiken i baren skiftar mellan nattinatti musik o hårdrock, just nu ACDC. Ibland kör de lite Dylan som omväxling.


Vi sitter o tittar på norra delen av Förbj...

Vi sitter o tittar på norra delen av Förbjudna Staden i skymningen Många fiskar i Vallgraven Hundar o barn rastas o folk pratar för fullt. Kul.


Kanske bagaget blir lättare om vi dricker ...

Kanske bagaget blir lättare om vi dricker ipp en vodka o sätter på oss vinterkläder? Vi har ätit för 116 yuan, jättebilligt.


Lisa lite bekymrad övet vikten - på bagage...

Lisa lite bekymrad övet vikten - på bagaget alltså. Det blir ingen lätt nöt att knäcka.


Vi är nu på lokal restaurang en liten bi...

Vi är nu på lokal restaurang en liten bit från hotellet. Äter sichuan kyckling i bitar med jordnötter o vårlök, biff med sesam o friterade bönbullar. Allt jättegott. Ljudvolymen hög här men trevligt. Fick in en 1l tetrapack med apelsinjuice när jag beställde dricka, inte konstigt att hon tittade lite extra på mig när jag beställde vatten också.


Nu har vi gjort allt vad vi planerat idag ...

Nu har vi gjort allt vad vi planerat idag o dessutom varit på teprovning vid Himmelens Tempel, väldigt lugnt o trevligt. Klockan är bara 16.00. Poolen som vi trodde fanns på hotellet finns inte. Blir siesta o sedan middag.


Vi är nu i lampälskarnas himmelrike. Som e...

Vi är nu i lampälskarnas himmelrike. Som ett stort IKEA fullt av lampor eller en egen stad. Helt otroligt Vi ska inte köpa någon lampa:-)


Har ätit spaghettisoppa med pinnar till f...

Har ätit spaghettisoppa med pinnar till frukost på ett lokalt fik Jättegott Konstaterar att vi klarat oss bra i tre länder där vi inte ksn språket Det är dock väldigt bra att kunna engelska för att kunna tillgodogöra sig allmän info Bäst är kroppsspråket


Börjar få lite hemlängtan. På torsdag ...

Börjar få lite hemlängtan. På torsdag går flyget hem Vi får väl se hur det går med all packning Har kastat en del på vägen också Lisa o jag pratar allt mer om våra barn o familjer o det är ju som det ska vara i slutet av en resa.


Lisa är värre på att shoppa än jag. Id...

Lisa är värre på att shoppa än jag. Idag ska vi köra repris på Pearl Market o Lufthansa Centre. Bytes mot fotografering i hutongerna här hemmavid. Vi ska också försöka ta oss till lampmarknaden.


Vi har kommit fram till att det är hotelle...

Vi har kommit fram till att det är hotellets hreltäckningsmattor som stinker. Sannolikt malmedel eller liknande. Men de blandar goda drinkar :-)


Har gått gatan precis öster om Förbjudn...

Har gått gatan precis öster om Förbjudna Staden hem. Jättetrevlig gata, skuggande träd, bara lite trafik o hutonger på båda sidorns. Blir nog repris på den imorgon i dagsljus. Upp på rummet o tvätta händerna, finns inga handikapptoaletter (med toastol) på enklare restauranger. Drink i baren på hotellet. Behagligt slut på innehållsrik dag.


Säkerhetskontroll för att komma upp på tor...

Säkerhetskontroll för att komma upp på torget. Får nog inte flyga drake där längre. Massor med poliser o militär. Var tog friden vägen?


Himmelska Fridens Torg är stort. Massor me...

Himmelska Fridens Torg är stort. Massor med trafik runtom, en del av den består fortfarande sv cyklar. Fläktar skönt. Har inte sett några drakar än.


Även jag som gillar torra kakor tyckte at...

Även jag som gillar torra kakor tyckte att de vi valt var i torraste laget, ungefär som sågspån o det gick inte att prata alls. En var lila i flera torra lager o såg ut som en lotusblomma. Det sprutade flagor ur munnen när vi tuggade. Bäst var en rund av någon slags mördeg med bild utanpå o nötfyllning inuti.


Vi köpte några kinesiska kakor o promene...

Vi köpte några kinesiska kakor o promenerade därefter vidare till Himmelska Fridens Torg. Där sitter vi nu i solnedgången o tittar på kineser. De tittar på oss. En trevlig kinesiska önskade oss välkomna till Beijing.


Vi har gått nerför Wang Fu Jing Daije. G...

Vi har gått nerför Wang Fu Jing Daije. Gatan ser inte alls ut som den gjorde när jag var här 1994. Trädallen o de små mysiga affärerna är borta o märkesvaruhhusen har flyttat in. Armani, Tag Heuer, Hermes, Rolex. Inte många turister men massor mef kineser. Samt en opropertionerligt stor andel godisaffärer.


Det luktar inte gott här, det kan väl in...

Det luktar inte gott här, det kan väl inte bara bero på att min tröja luktar surt? Längtar lite efter tvättmaskinen. Provade med lite jasminparfym men det räcker inte riktigt. I templet luktade det rökelse, trevligt. Vi får nog gå in i en parfymaffär. Avgaser täcker Beijing o vi kan inte se himlen.


Hela kalaset kostade 200 yuan eftersom vi ...

Hela kalaset kostade 200 yuan eftersom vi fick in ytterligare en kycklingrätt av misstag. De är helförvirrade här trots att de tar upp beställningar via mobilen. Igår åt vi för vars 10 yuan på msrknaden o det var mycket bättre. 1 yuan = ca 1 kr.


Lisa har ätit kyckling planlöst hackad k...

Lisa har ätit kyckling planlöst hackad kyckling med garanterad ben i varje kycklingbit. Hon är inte riktigt lika nöjd. Eftersom Lisa inte är den klagande typen betecknade hon det som en intressant upplevelse.


Har åkt till Silk Street för mer shoppin...

Har åkt till Silk Street för mer shopping. Började längst upp på sjätte våningen på en kinesisk restaurang. Jag har nu ätit hala långa gröna grönsaker med smör samt ankbröst i skivor i sötsur sås med de längsta pinnar jag någonsin hållit i . Tur de lade servetten som skydd för duken istället för i knäet på mig, annars hade jag väl fått ägna mig åt handtvätt igen. Mycket gott var det.


Hjälp! Det är kokos i syltkakorna!

Hjälp! Det är kokos i syltkakorna!


Utanför templet tog vi ca tjugo steg seda...

Utanför templet tog vi ca tjugo steg sedan kom vi in i hutongerna, de gamla stadsdelarna i Beijing. Genast såg vi en skylt in till ett tehus. Vi sitter i ett öppet rum med utsikt mot en jättefin liten trädgård. Vi lyssnar på kinesisk musik, dricker te o äter syltkakor, gröna böner kakor o syltade rosknoppar. En förtjusande kinesiska pratar engelska med oss o ser till att vi har det bra, det har vi.


Vi har nu varit i Lama templet o för att ...

Vi har nu varit i Lama templet o för att kompensera för våra shoppingorgier har vi t o m lyssnat på ljudband medan vi vandrade runt. Jag minns Roger Moore i hörlurarna från Förbjudna Staden, här var det istället en kines som var mycket svårare att förstå. Därmed känner vi oss ganska bra i fas med den andliga biten.


Har fortfarande runda ringar på ryggen, p...

Har fortfarande runda ringar på ryggen, på något ställe ganska mörk, det är där cirkulationen är som sämst. Inget linne idag, det blir kortärmat så att ringarna inte syns o så att vi är ordentligt klädda i templet som vi ska besöka idag. Dessutom har inte min garderob så rikligt urval, det får liksom bli det som är hyfsat rent.


Lisa har fått akryl på 20 naglar o är v...

Lisa har fått akryl på 20 naglar o är väldigt elegant. Efter all denna omsorg blev vi så trötta att vi hamnade på hotellets minirestaurang igen Vi lyckades inte hitta Bodhi som vi fick rekommenderat utan hamnade på en liten lokal salong, 5 pers tog hand om oss samtidigt, helt ok.


Har de finaste nyskrubbade o masserade fö...

Har de finaste nyskrubbade o masserade fötter med mörkt nagellack så att ny smuts inte ska synas. Har också fått rygg o nackmassage med små glasburkar på ryggen Burkarna hettas upp invändigt med eld o sätts fast på ryggen med vaccumeffekten Bra för cirkulationen.


Har nu även gjort Pearl Market. Helt slut....

Har nu även gjort Pearl Market. Helt slut. Väldigt aggressiva försäljare men en del ganska rara. Nu på hotellet för siesta.


Sedan några timmar tillbaka är vi på he...

Sedan några timmar tillbaka är vi på helgmarknaden Pan Jia Yuan. Här finns allt det att köpa som vi inte hade förstått att vi behövde. Maokitsch, kinesiska böcker, porslin, mässing, tyg. Sannolikt inte antikt alls. Kul att gå o titta o pruta med kineserna. Handlar vi i denna takten får vi ta tåget hem också.


RSS 2.0