Packlista transsibiriska järnvägen

Inspirationslista inför packning till transsibiriska järnvägenDet är mycket grejor man vill ha med sig, men, ack, så lite som får plats. Jag reste med fotoväska på magen (väldigt bra dragkedjor i den), ryggsäck 60 l samt en liten bag. I bagen kunde jag ha någon mjuk tröja, vatten, toapapper mm tillgängligt. Ryggsäcken organiserades upp med påsar i olika färger vilket gjorde det betydligt lättare att hitta. Jag reste med en enkel ryggsäck från Everest, under tusen kronor, och den fungerade hur bra som helst.

Lite kommentarer till packlistan.

Den enda vaccination jag behövde ta var en påfyllning av Ducoralen, mot magsjuka. I övrigt hänvisar jag till www.vaccinationsguiden.se. Där finns allmänt bra tips inför resor. Är du dåligt vaccinerad innan kan det behövas några månader för att komma ifatt med alla sprutor.

Gällande pappersarbetet fick vi hjälp med visum från Iventus Travel, visumen finns i passet så om detta inte försvinner finns även visum i ordning. Vi behövde tre visum, Ryssland, Mongoliet och Kina. Det tog ca 6 veckor att få alla visum på plats.

Tips angående valutaväxling finns på www.forex.se, sök på transsibiriska. Vi växlade rubel, dollar samt ett mindre belopp i yuan för att kunna betala taxi mm när vi kom fram till Peking. Det gick utmärkt att plocka ut pengar i automat i Ryssland och Kina. I Mongoliet växlade vi in ett mindre belopp i dollar på hotellet (bättre kurs om du har dollar i valörer 50 USD och över) för att kunna betala taxin och växlade sedan resten på bank. Använde ett vanligt VISA-kort för uttag och betalningar i affärer som verkade OK samt hade ett annat kort undanstoppat på annat ställe om jag skulle råka bli bestulen och stå mitt i ingenting utan pengar...

Gällande hygienartiklar stod det i guideboken att man skulle förvara medicin i originalförpackning vilket jag gjorde, ingen kollade några mediciner denna gång. Hade en extra uppsättning nedpackad på annat håll ifall medicinen skulle försvinna.

I diversekolumnen återfinns min favoritpryl, svettlase. En snusnäsduk som kan användas till allt möjligt, binder jag fast i kameraväskan.

Tekniken fungerade utmärkt förutom att jag inte lyckades skicka bilder till bloggen via min telefon. Inga problem att ladda, adapter behövdes inte. I nomadlägret i Mongoliet fungerade inte telefon och laddning. Eftersom jag skrev inlägg till bloggen försökte telefonen hela tiden sända iväg dessa utan framgång vilket snabbt tog död på batteriet. Jag uppskattade mycket min lilla kompaktkamera som är vatten- och stöttålig och enklare att få fram en systemkameran.

I Mongoliet kom de medhavda små ficklamporna väl till pass.

Kläder packade vi gamla och fula (i den mån vi hade!). Underkläder kastades glatt längs vägen - det blir ny shoppingrunda här hemma i höst! Oumbärlig var min sarong från Thailand men vilket skynke som helst duger bra. Liten handduk samt ett resebadlakan (låg vikt) var praktiskt. Trots värmebölja kom den varma tröjan, en bomullströja med luva, väl till pass som mysfilt på tåget och kyliga morgnar i Ulan Bator. Jacka behövdes i Irkutsk. En enkel klocka och inga smycken, ingenting dyrt som kan väcka uppmärksamhet, resan går genom fattiga länder och frestelsen att stjäla kan bli stor.

Mina populäraste skor var Teva-sandalerna som jag hade i stort sett varje dag. Skönt att kunna tvätta av dem när man blir alltför sunkig om fötterna. Foppatofflor fungerade bra på tåget. Gympaskor hade jag endast någon enstaka gång, de var gamla och gick bra att kasta i slutet av resan.

Allt var ganska välanvänt vid hemkomsten och en hel del utbytt mot andra saker under resans gång... Packningen blev inte lättare är väl en bra sammanfattning :-)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0