Operaen på Holmen

Köpenhamns moderna operahus invigdes 2005. Henning Larsen, känd dansk arkitekt, stångades mot Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller som höll i finanserna. Operan är vacker och föreställningarna påkostade, det kan vara svårt att få biljetter. Hotell Admiral, mysigt hotell med bra konferensmöjligheter, som ligger på andra sidan vattnet erbjuder båtöverfart till föreställningarna. Operan är vackrare utan byggkranar! För den som enbart är intresserad av arkitekturen finns guidade turer utan musik.
 
 

Den blå planet, Köpenhamn

Danmarks Akvarium, som tidigare fanns i Charlottenlund, har flyttat till en ny, spännande byggnad precis vid Kastrup. Vi åkte dit en iskall söndag i januari när alla andra också var där. Det finns ingen begränsning för hur många släpps in, vilket förtog stor del av glädjen. Det fanns minst lika många människor som fiskar och som framgår ovan var fiskarna inte få. Rekommenderar således ett besök en tisdag förmiddag i augusti till exempel.
 
Förutom trängseln fick såväl akvarierna, maten och läget godkänt. Se http://www.denblaaplanet.dk/se/.
 
Även sönernas favorit Experimentarium håller på att flytta från Tuborg in till centrum. Ett fantastiskt ställe med både utställningar och massor med experiment att testa. Föreläsningarna är ofta på danska vilket försvårat nyttjandet. Det blir snart ett besök med kusinerna för att testa nyheterna! Se https://www.experimentarium.dk/.
 

Thorvaldsens Museum

Bertel Thorvaldsen levde 1770-1844 och var en stor berömdhet för sin tid. Han levde 40 år i Rom och fick tillverka konstverk till Vatikanen. Danska staten ville att han skulle återkomma till Danmark och mot löfte att få ett eget museum återvände han. Museet stod klar 1848 och har inte förändrats mycket sedan dess. Byggnaden är lika intressant att titta på som konstverken. En viss restaurering pågår nu diskret utan att störa utställningen.
 
Gott kaffe i bokshopen, inträde 40 DKK, centralt beläget. Skönt att titta på film lite primitivt i källaren. Charmigt museum med trevlig personal.
 
 

Köpenhamn

Det har varit tunt med resor i vinter och en dag i början av januari drog det i restarmen. Inte behöver man åka långt bort för att känna en fläkt av resa! En tidig morgon tog jag därför båten från Helsingborg över till Helsingör, en behaglig 20-minuters resa från en stadskärna till en annan. De första tio minuterna från Sverige får man köpa billig tobak men inte alkohol sedan görs ett utrop i högtalarna där det annonseras att det nu går bra att köpa alkohol men inte tobak. Fokus på olika saker i grannländerna!
 
Från färjan är det inte långt till tåget till Köpenhamn. Jag tog plats, lämnade min medhavda bok i väskan och tittade ut på landskapet som for förbi. Så många stationer och så många minnen! Först Humlebäck med sitt välkända konstmuseum Louisiana. Klampenborg med nöjesfältet Bakken där Faster Marianne firade flera födelsedagar med hela släkten. Alla de små hamnarna, Nivå, Rungsted, Vedbäck, dit vi seglade och bland annat köpte öl på den tiden inte EU fanns och man funderade på om tullen skulle kolla segelbåten i hemmahamnen, vilket aldrig hände. Minns särskilt en vår när vi seglat över och promenerade i en liten dansk by en ljummen junikväll, det var studenttider och Far ställde sig under en balkong med danska ungdomar och sjöng "Sjung om studentens lyckliga dar..."
 
I Rungsted ligger också Karen Blixen Museum, där har jag aldrig varit.
 
Framme på Centralstationen går det snabbt att ta sig förbi Tivoli (öppnar i april, julmarknaden är över) i folkmängden till Ströget, Köpenhamns gågata med en mängd spännande butiker, restauranger och samlingsställen, främst på smågatorna runt Ströget. Runde torn kan vara kul att gå runt, runt och upp i! Denna gång satsade jag på tre klassiska giganter: Illum Bolighus (modern design och inredning), Kunglig Dansk (porslinsfabrik, numera Royal Copenhagen) och George Jensen. Det brukar vara kul att titta på fantasifullt dukade bord runt jultid här.
 
Därefter lite planlöst flanerande tills jag stötte på http://tage-andersen.com/. Inträde 40 DKK, det kan det väl vara värt att ta del av den välkände floristens verk?
 
Inga skridskoåkare på Kungens Nytorv i år men Hotel d'Angleterre står kvar även om juldekorationerna inte var så vackra som jag minns från min barndom. Kanske är det jag som blivit äldre? Kan också bero på ett ägarbyte för något år sedan.
 
En röd pölse med bröd gav ny energi till en promenad i Nyhavn i vintersol. Kylan höll festkänslan borta men många flanerade runt och tittade och turistbåtarna passerade förbi.
 
Thorvaldsens Museum lockade och därefter en måltid på mysiga Restaurant Nytorv http://www.nytorv.dk/index.html, prova deras smörrebröd och en lille en!
 
För den som har mer energi kan även Nationalmuseum och Tycho Brahes Planetarium http://www.planetariet.dk/ rekommenderas. Den lille Havsfrue är absolut överskattad, liten och nästan osynlig sitter hon på en sten ute vid vattnet. Arken är ett ganska modernt museum för konst och beroende på utställning kan det vara trevligt, sommartid kan man samtidigt njuta av sandstranden utanför. Närmast att ta sig via bron till Arken.
 
Fler tips på www.visitcopenhagen.se. För nöjen se www.aok.dk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Köpenhamn

Ströget, dukat bord på Kunglig Dansk, Tage Anderssons Florist och Museum, Hotel d'Angleterre och Nyhavn i vintersol.
 

Hamlet i Helsingör

För fakta och bilder Hamlet i på Helsingörs slott, se bilder Sverige, augusti 2011.

En resa i tiden; ljusstöpning

Mitt i en "vinterattack" i Skåne i december var det dags för gammaldags ljusstöpning, visserligen med ny utrustning men ändå. Ett avkopplande hantverk. Se http://ljussmedjan.se/.

RSS 2.0