Böcker om Mallorca

Har ni hört talas om Första klass reseguider ? :-) Naturligtvis finns det en om Mallorca också och den har jag ju köpt. Pålitlig i alla väder och med många bilder, det gillar jag.

Finns små tryckta foldrar om t ex katedralen som är väldigt pampig, det ser du ju på bilderna nedan. Tänkte jag skulle öva min spanska så jag slet snabbt åt mig en folder som varken var på engelska eller tyska men tittade inte tillräckligt noga. Mallorquín är visserligen likt spanskan men eftersom det även fanns på spanska fick jag gå tillbaka och hämta en mer läsbar variant.

Peter Kerr har skrivit en härlig trilogi om familjens flytt till Mallorca från Skottland. Mamma, pappa och två söner bestämde sig för att köpa en apelsinodling, de hade faktiskt erfarenhet av jordbruk sedan tidigare om än inte av apelsiner. Småtrevlig läsning med en del kulturella missförstånd. Snöbollar och apelsiner, Mañana, mañana och Viva Mallorca heter böckerna som tyvärr är slutsålda på svenska men trevliga att leta efter på loppis eller läsa på engelska.

En mycket fint fotograferad bok är Mallorca, ISBN 978-84-8478-433-3. Text finns på engelska, spanska och tyska, foto av Neil Austen och text av Josep Liz. Varje bild är ett konstverk och den är upplyftande att bläddra i.

Palma de Mallorca, strandpromenaden

 
Strandpromenaden löper längs hela Palma och säkerligen en bit bortom staden också men så långt gick vi inte. Här vandras, cyklas och joggas det. Båtarna är av varierande storlek och prisklass men de flesta ser jättestora och jättedyra ut. Säsongen är ju också lite längre i Medelhavet än här hemma.
 
Spanjorerna hade tjocka jackor på sig och tittade förundrade på oss som hade något mindre. Solen var underbart varm men när det regnade och blåste var vi allt avundsjuka på spanjorernas varmare klädsel.
 
Sannolikt fler än spanjorerna var tyskarna. När man nu gjort sig till och läst spanska i sin ungdom vill man ju gärna praktisera detta språk och inte öva skoltyskan men det är kanske dumt att vara så nogräknad. Både jag och Cecilia tyckte dock att tysk korvstuga var helt överflödig på flygplatsen, som varken bjöd på någon vidare shopping eller något minnesvärt i matväg.

Palma de Mallorca, saluhallen

 
Spanska saluhallar är trevliga, man kan gå in och dricka ett glas vin och äta lite tapas. Provsmakningen fick anstå denna gång, endast ögat fick njuta.

Palma de Mallorca, Katedralen - La Seu

 
Katedralen är ett mäktigt bygge och syns över hela Palma. Den började byggas 1299 och var klar omkring 1600. I början av 1900-talet lade Antonio Gaudí till lite detaljer, bl a Baldakinen med bilden av Jesus. Det stora rosettfönstret släpper in ljus som lyser upp hela kyrkan. Barceló har gjort den moderna avdelningen, den invigdes 2007 och symboliserar Jesus, bröd och världens liv. Mycket udda inslag men vi uppskattade att moderna inslag fanns, det gjorde katedralen mer levande. De gamla delarna var bitvis uselt städade (det ska mycket till innan jag eller Cecilia ser det) och det såg ut som om århundraden av damm täckte figurernas färger - hur vore det med lite tryckluft?
 
Den ovala helgonavbildningen på det näst sista fotot är Sta Cecilia. Tänk att Lisa fick en bar i Barcelona och Cecilia en helgonbild. Hmmm.
 
 

Palma de Mallorca, Banys Arabs

 
En härlig liten oas, inträde 2 Euro, gamla arabiska bad. De förvirrade spanska turisterna skulle inte hit, då hade nog friden försvunnit.

Palma de Mallorca, gatuvyer

 
Gammalt och slitet i gamla stan, men det hade ju varit konstigt annars? Rent och välhållet och mycket att titta på.

Palma de Mallorca, arbetsplatser

Alldeles privat, helt gratis, konferensrum med utsikt på Düsseldorf Flygplats. Nära till toaletterna och helt folktomt.
 
Strandpromenaden i Palma. Strålande sol, många förbipasserande att titta på (och bli påtittad av) samt Guardia Civil som övervakade oss och kanske letade lik i hamnen?
 
 
På hotellrummet. Lite trist att sitta inne i fint väder men vi kunde ju låtsas att det regnade. Det var åtminstone vad prognosen utlovade.
 
Som ni ser var det bara Cecilia som arbetade???
 
 

RSS 2.0