Har nu önskat även lilla Snusan gott nytt ...

Har nu önskat även lilla Snusan gott nytt år. Hon är en trevlig o klok hund. Ikväll var hon mätt o ville inte ha kyckling.


Gott Nytt År! Nu är det 2012 här. Mest lju...

Gott Nytt År! Nu är det 2012 här. Mest ljuslyktor men vid midnatt exploderade himlen av fyrverkerier. Fyra thailändskor skrek o fnissade o fotograferade med mobilerna. Underbart. Betydligt mindre fyrverkerier än tidigare år men fullt tillräckligt.


Förutom smällare o lyktor är månen fantast...

Förutom smällare o lyktor är månen fantastisk ikväll. Den är halv o varmgul o ligger på rygg bland molnen.


Har gått en sväng på stranden bort mot Ind...

Har gått en sväng på stranden bort mot Indigo Pearl. Fantastiska lampor o doftar spa ända ut på stranden. På vägen dit passerade vi stora avspärrningar med smällare. Vi kommer att bli både halvdöva o blinda.


Reservationen på annat håll försvann. Lika...

Reservationen på annat håll försvann. Lika bra var det, nu sitter vi som vanligt på Savoey på stranden. En scen med Elvisliknande musik på ena sidan, en scen med ACDC på å andra, vi i mitten. Lite smällare, blomsterförsäljare o en oerhört stressad restaurangägare som försökte servera sonens pasta till mannen. Sand i finskorna. Underbart att vara här.


Funderar lite på kulturella skillnader. Hä...

Funderar lite på kulturella skillnader. Här är det bra att ta hjälp med städning för att gynna den lokala arbetskraften. Att ha egen tvättmaskin är snudd på osolidariskt o imperialistiskt o man bör nog ha lite dåligt samvete för att man gynnar multinationella storföretag. Att bära sin egen väska (på hjul) kan göra att bäraren blir arbetslös o hans familj får svälta ( kanske inte på Phuket). Helt andra tongångar än i den svenska valdebatten.


Har drällt i poolen en stund med Arvid. My...

Har drällt i poolen en stund med Arvid. Mysigt att ha tid att prata. Vackert att ligga i poolen, titta på Bougainvilla, frangipanni o palmer. Solen har gått i moln idag men det är fortfarande varmt, kanske 33 grader, o det blåser inte särskilt mycket idag. Hoppas det går att få upp papperslyktor ikväll, det är så vackert.


Gott Nytt År 2012!



Vi önskar ett riktigt Gott Nytt År 2012 här från Phuket!

Bilder Railay


Färjeläget vid Ratsada Pier i Phuket Town.


Stopp vid Ao Nang vid Krabi.


Railay West.


Fantastisk väg genom grottorna.





Railay East, klippklättring. Det går att hyra utrustning och klättra på egen hand.


Mindre del av Railay East, som sägs vara en av världens 10 vackraste stränder. Här vid lågvatten och gott om turister, dvs minimalt med yta till var och en. Men visst är här vackert :-)


Noggranna anvisningar innan man får börja klättra. Här klätterguiden med Billy som tillsammans med sin nyblivna fru Aren klättrade för första gången. George trivdes i sällskapet. 3 klättrare och guide, George betalade 800 THB och fick prova på ca 6 olika leder.


Lån av utrustning ingick i klättringen.





Arvid och jag tillbringade mesta tiden på hotellrummet, Arvid sov och jag satt på toaletten :-(


Railay West igen, även den ganska vacker :-)


Förnödenheter kom via long-tail boats.





Härinne fanns barer och här hittade vi får klättringsfirma. Fanns många olika av båda sorterna på ön. Finns även gott om hotell samt i synnerhet svenska turister.









Hem åkte vi speedboat, något dyrare men bekvämt. Kommer fakta senare. Tyvärr hamnade vi på Bang Rong Pier vilket ställde till det eftersom vi hade bilen på Ratsada. Snäll man fixade och bytte dessutom batteri på bilen som laddat ur. Det blev en tuffare utflykt än vad vi tänkt oss men nu mår alla bra och George var mycket nöjd med klättringen.

Tänk att jag glömmer VARJE gång. När telef...

Tänk att jag glömmer VARJE gång. När telefonen inte fungerar ska man starta om den...


Indigo Pearl

Här har vi lyxat till det och gått på Sunday Brunch på lyxhotellet Indigo Pearl på Nai Yang Beach. Hotellet finns att beskåda på www.indigo-pearl.com alternativt följa på Facebook. Hotellet har en fantastisk design, titta gärna på bilder på deras hemsida.







Bananblommor på nytt sätt!




Lästips Ryssland

Palatsbarnen av Björn Collarp beskriver två systrar som föds i en furstefamilj på 1910-talet i Ryssland. Den ena stannar kvar i Ryssland, den andra gifter sig med en svensk och får så småningom en son i Sverige. Denna sons partner har skrivit boken om systrarnas historia. Spännande och höll mig vaken mer än halva natten! Ger en förvånansvärd god inblick i både Ryssland under 1900-talet och även Sverige. Tack till den som lämnat boken i min bokhylla!


Munkhyllan på Tesco





En lång hylla med det nödvändigaste, girlander, rökelse, första hjälpen för munkar mm


För hemmaaltaret.

Helt bortkopplade

Förutom att internet ännu inte kommit igång - sitter hos grannen - har nu även telefonerna slutat fungera. Varken jag eller mannen kan skicka sms eller ringa. Förhoppningsvis löser sig det mesta tekniska snart.

Igår morse åkte vi till Railay Beach för att äldste sonen skulle få ägna sig åt bergsklättring, vilket han också fick. Yngste sonen och jag tillbringade tiden på hotellrum, jag mest på toaletten. Nu skönt att vara hemma igen. Återkommer med fakta om Railay.


Har läst Sarahs nyckel av Tatiana de Rosna...

Har läst Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay. Fantastisk bok.


Vi spelar yatzy. Inte via en app på telefo...

Vi spelar yatzy. Inte via en app på telefonen utan med tärningar. Det händer inte ofta i vår familj. Däremot är vi rätt bra på appen. Bra med semester o internet avbrott.


Lästips Kina

För övriga lästips Kina se Fakta Transsibiriska Järnvägen. Där finns också en del ytterligare fakta om Kina, framförallt Peking.

 

Kina Den nygamla supermakten av Klas Eklund på SNS Förlag är en nyutkommen bok med mycket intressant information om Kina. Mot bakgrund av Kinas historia under flera tusen år skildras händelserna sedan 1850 och framåt. Vi får en god inblick i Kinas ekonomi och styrning och dess påverkan på världsekonomin.

 

Klas Eklund är seniorekonom på SEB och adjungerad professor vid Lunds universitet. Han har rest i Kina sedan 70-talet och har ett stort intresse för landet.

 

Boken bra både ur ekonomisk synvinkel och för icke-ekonomer. Dessutom är den snygg och lättläst. I slutet finns en utmärkt litteraturförteckning för vidare information för den som önskar.

 

Jag var och lyssnade på Klas Eklund när han höll föredrag på Marknadsföreningen i Helsingborg. Han förutspådde att den inverkan som USA hade på kulturen från 50-talet och framåt, dvs hamburgare, stora bilar, TV-program, musik mm kommer sannolikt Kina att ha i framtiden. Vi kommer att äta mer kinesisk snabbmat, använda örtmediciner och akupunktur, läsa kinesiska i skolan och kinesiska turister kommer att besöka våra länder. Kanske blir det kinesiska slagdängor i hissen?

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9186203878


Phuket Town har erbjudit åreyd t-tröjeförb...

Phuket Town har erbjudit åreyd t-tröjeförbrukning till herrarna. Den kvinnliga servitören konstaterade oblygt att George är snygg o frågade hur gammal han är. Hon tyckte att 16 var lite ungt, själv var hon nitton. Jag har haft ett snack med tonårssönerna innan vi åkte hit.


Internet funkar fortfarande inte. Gick upp...

Internet funkar fortfarande inte. Gick upp till grannen för att låna deras. Inget batteri i datorn. Någon vakar över mig o ser till att jag inte kan arbeta.


Familj utbytes! Tre herrar i varierande ål...

Familj utbytes! Tre herrar i varierande ålder med nattvanor utbytes mot liknande som företrädesvis är vakna då det är ljust. Intressen utflykter i omgivningarna. Absolut krav ingen högtalarmusik på nätterna. Signatur Bil finnes (visserligen hyrd men ändå)


Jullunch på Indigo Pearl idag. Underbar mi...

Jullunch på Indigo Pearl idag. Underbar miljö o otrolig buffe. Förstår att den är populär. Har bara kommit till sushin o är redan mätt. :-)


Effektivt att handla ensam, prickade av nä...

Effektivt att handla ensam, prickade av nästan hela min lista. Nu på väg till stranden, äldste sonen längtar efter pizza, själv har jag nog tänkt mig något lite roligare. Önskar alla en härlig julafton! Och hoppas att vi slipper regn, till skillnad från förra året.


Har precis lyckats parkera i ett överfullt...

Har precis lyckats parkera i ett överfullt parkeringshus med hjälp av två poliser med visselpipor. Med överfullt menar jag parkeringar i flera lager och noll manöverutrymme. Stressfaktor max, vill säga. Jag är på Central Festival själv, resten av familjen sov när jag åkte vid lunchtid. Här är jag dock inte ensam :-)


Fortfarande lugnt här. Vi är alla jetlagga...

Fortfarande lugnt här. Vi är alla jetlaggade i olika faser vilket betyder att någon är alltid vaken vilket gör det fullständigt omöjligt att sova. Kanske inte bra att komma hit i omgångar. Nåväl, vi behöver ju inte åstadkomma något. Önskar alla en God Jul!


Händer inte mycket att rapportera härifrån...

Händer inte mycket att rapportera härifrån. Vi har fullt sjå att anpassa oss till tidsomställningen o att varva ner. Vi sover, simmar i poolen o pysslar, min favoritsyssla är att spraya orkideerna med vatten. I stort sett går vi bara omkring o existerar. Elen försvann för en stund sedan så nu gör vi ännu mindre, t ex kan vi inte duscha efter poolen. Gör ingenting alls.


Familjen som ska fira jul i vårt hus insta...

Familjen som ska fira jul i vårt hus installerad,god jul o ha så trevligt! Vi ska snart hämta äldste sonen o mannen på å flygplatsen. Hoppas de haft en lika bra flight som vi hade.


Hittade en lång hylla på å Tesco med rökel...

Hittade en lång hylla på å Tesco med rökelse, munkkläder o första hjälpen resp rengöringsset särskilt för munkar. Sonen o jag stod en lång stund o tittade på allt.


Kollade förresten vad det kostar att uppgr...

Kollade förresten vad det kostar att uppgradera flyget på Thai Air. 5101 DKK, ganska stor skillnad mot Qatar Airlines 14.000 DKK. Thai avsåg en klass högre upp, en person. Kanske har Thai fler mellanklasser än Qatar. Jaja, vi hade det utmärkt i turistklass.


Sonen också uppe en stund. Går tålmodigt o...

Sonen också uppe en stund. Går tålmodigt och lägger sig igen, roligt att få resa bara han o jag o ha tid att prata. Dags för Mozart, hittade en symfoni som jag inte visste att jag hade. Dags att ta paus från Requiem?


Lite patiens mitt i natten är väl aldrig f...

Lite patiens mitt i natten är väl aldrig fel. Vi är + 6 tim här. Det går bra att somna men inte att sova hela natten. Det går snart över. En timme per dygn sägs det. Bara att gilla läget o ta det lugnt. Internet hade suttit fint. Nåja, behöver kanske vara frånkopplad ett tag.


Internet fungerar inte pga kabelbrott. Lag...

Internet fungerar inte pga kabelbrott. Lagning på gång, tar tid.


Inga problem med översvämningar på Phuket ...

Inga problem med översvämningar på Phuket men pga regnet runt Bangkok har vissa fabriker stått still. Således inget sodavatten.


Vi fick dra ut lite på handlandet så vi bl...

Vi fick dra ut lite på handlandet så vi blev klara först efter kl 17.00. Innan dess får man inte köpa alkohol o jag hade en flaska skumpa i shoppingvagnen. Jag tror att det finns någon tid på förmiddagen som man också kan handla.


Tillbringat en stund i poolen med Håkan o ...

Tillbringat en stund i poolen med Håkan o Maggan. Nu dags för dagens projekt, köra till Tesco o storhandla. Ska komma ihåg att ta med frigolitlådorna så att maten inte smälter på vägen hem.


Mitt i natten o helt fel att vara vaken nu...

Mitt i natten o helt fel att vara vaken nu. Saknar dig, Karin! Det var roligt när du var här.


Glödlampor har tänts i träden o på ett lit...

Glödlampor har tänts i träden o på ett litet bord står en plastgran med frenetiskt blinkande paket. Vi sitter under kasuarinaträd o stora fikusträd vid bord med rödrutiga dukar. Klockan är strax efter 18 o det börjar bli mörkt. Syrsorna har kommit igång, fågelkvittret tystnat o hundarna på stranden jagar varandra o skäller.


Nai Yang är en fantastisk strand. Högt vat...

Nai Yang är en fantastisk strand. Högt vatten idag. Solen börjar gå ned o solbadarna drar sig hemåt, min favorittid härnere. Lugnet lägg er sig. Restaurangerna förbereder kvällsskiftet, parasoller bärs bort o bord bärs ut på stranden. Ryssarnas semesterperiod börjar ta slut o svenskarna kommer. Gillar vi, för enligt vår erfarenhet dricker ryssarna myck et o för ett väldigt oväsen.


Vi sitter här o tänker på Mor som fyller å...

Vi sitter här o tänker på Mor som fyller år idag, stort grattis! Internet fungerar inte just nu så det går inte att skypa.


Vår vanliga biluthyrare hämtade oss på fly...

Vår vanliga biluthyrare hämtade oss på flygplatsen, vi skrev på kontraktet o ska betala ikväll, lämnade honom hemma hos sig. Nu är vi på Savoey på Nai Yang, vår favoritrestaurang. De nämnde våra frånvarande familjemedlemmar vid namn o vi överlämnade lite svenska pepparkakor. Har alltid tyckt att det verkar tråkigt att åka till samma ställe alltid, men det är det inte. Det är härligt att känna sig hemma o det finns massor att upptäcka på o kring Phuket.


Fantastisk flygtur med Thai, Qatar släng d...

Fantastisk flygtur med Thai, Qatar släng dig i väggen. Being 747 i två våningar, gott om benutrymme även i turistklass. Väldigt få passagerare, trist för Thai, men vi fick varsina säten att ligga o sova i, yngste sonen o jag.


Hemma! Kastrup är en trevlig flygplats. Lå...

Hemma! Kastrup är en trevlig flygplats. Lång kö till passkontrollen, ovanligt. Nu bara ett tåg, sedan är vi hemma på riktigt.


Människor är verkligen helt förvirrade. Pe...

Människor är verkligen helt förvirrade. Personalen vid gaten måste gå omkring o leta upp passagerare, annars kommer de inte rätt.


Samma ingång till damtoaletten o kvinnorna...

Samma ingång till damtoaletten o kvinnornas moské. Det gäller att kunna orientera sig.


På Dohas flygplats kan man inte köps pappe...

På Dohas flygplats kan man inte köps pappersnäsdukar eller liknande, det finns inte. Har aldrig känt mig så uttittad någonsin. Skönt att vara två.


Tack Skattehuset för en trevlig kurs! En d...

Tack Skattehuset för en trevlig kurs! En del semesterdagar har också gått åt. Nu blir det till att ligga i när vi kommer hem.


Max luftkonditionering o långsam packning....

Max luftkonditionering o långsam packning. Nu har vi varit borta länge o det ska bli jätteskönt att komma hem. Undrar om försäljarna på ICA kommer att anfalla oss vid mjölken för att vi ska köpa yoghurt också? Den där bleka, eländiga människan som mötte mig i spegeln har nu ersatts av en mer tomatliknande (eller varför inte julkuleliknande), men det lägger sig nog snart.


På stranden. Vind o fläkt, härligt. När vi...

På stranden. Vind o fläkt, härligt. När vi kom dök två försäljare upp o vi sa bestämt nej i den ton vi lärt oss fungerar bäst. Gick ner för att ta ett dopp i havet, försäljarna följde med. När vi kom upp stod de två meter ifrån oss o tittade samt blockerade vägen upp så vi fick gå runt dem. Sedan kom dr igen när vi lagt oss i solstolarna. Nu har de överfallit någon annan. De har lager här bland träden o sitter o hänger bland turisterna, trots att vi bor på fint hotell. Det gäller att veta var man tittar när man tittar upp för råkar man titta på en säljare blir man aldrig av med eem. Extremt jobbigt (jaja, allt är relativt) o försämrar våldsamt vår uppfattning om Sri Lanka.


Sri Lanka

Denna gång har mycket fakta hamnat under bilderna, se Bilder Sri Lanka till höger.

Blev inte lika förtjust i Sri Lanka som jag trodde jag skulle bli. Stranden underbar, fantastiska landskap är på plussidan. Väldigt intensiva försäljare på minus. Så fort vi visar oss någonstans kommer det någon och vill ha pengar och inte på ett särskilt trevligt sätt, det är ganska enerverande. Vi har ändå varit tämligen tydliga på att vi inte är intresserade.

Vi har nästan inte sett några arbetande kvinnor vilket jag inte alls var beredd på. Känns mycket mansdominerat här, synd för kvinnorna har fantastiska kläder och mjukar upp intrycket.

Var glad att vi inte hyrde bil och körde själva, trafiken här är verkligen förfärlig och går inte att jämföra med Thailands, som är rena bilskolekörningen i jämförelse. För att försäkringen ska gälla måste man ha Sri Lankesiskt körkort.

Runt hotellet saknas uttagsautomat i bank vilket försvårat tillvaron något. Det mesta men inte allt går att betala med kort.

Ja, idag är sista dagen och då brukar man ju längta hem, så det ger kanske ingen rättvis bedömning av Sri Lanka. Väldigt roligt att ha varit här men inte ett resmål som lockar omedelbart igen.

Landskap





Risfält


Kakaoböna





"Vår" bil


Teplantager vid Nuwara Eliya.


Vaniljstänger










Sri Lanka är mycket låglänt vilket gjorde att tsunamin 2004 fick långtgående effekter, ca 37000 döda. I mitten finns berg på upp till 2000 möh.

Nuwara Eliya


Första anblicken av staden i kvällsljus.


Vårt engelskinspirerade rum på Hotel Galway, blommiga gardiner på det och en annan blommig fåtölj samt englas-fönster.


Blad att tugga på och namnet är helt borta just nu, vilket inte beror på att jag har tuggat på några blad.




Nuwara Eliya ligger högt upp, ca 1.900 möh, och kallas för Little Brittain. Engelska hus, engelska grönsaker har odlats där och den engelska posten är fortfarande igång. En del shopping här, bl a finns Vintergatan där man säljer tröjor och vinterjackor.

Te


Teplockarna är ofta tamiler och är några av de som har sämst betalt på Sri Lanka.


Vi besökte Mackwood. Nästan alla teplantager har engelska namn.


Teodlingarna högst upp, ca 1.900 möh, snuddar vid molnen.





Två ton teblad läggs på varje band, lufttorkas via fläktar i tolv timmar och då återstår ett ton.









Ganska estetisk tefabrik, tycker jag. Någon gammal fabrik har gjorts om till lyxhotell. Arbetsmiljön lämnar nog en del att önska däremot.

Tidigare odlades kaffe på Sri Lanka men på 1870-talet drabbades kaffeplantorna av en bladsjukdom och engelsmännen planterade då in te. Man tillverkar mest jäst te, vanligt svart te som vi har hemma. Det finns dock en mängd olika sorters te beroende på storleken på bladen, hur de är rullade mm. När vi var där var många maskiner avstängda eftersom det varit sol dagen innan och då kan man inte plocka. Det som plockas är de två yttersta bladen samt ett skott i mitten. Ungefär var sjunde dag ger en teplanta nya skott. En planta kan leva i ca 60 år och jag hade lite svårt att få reda på om man bedrev växelbruk men det verkar inte så. Förutom teplockning måste man ju rensa ogräs, plantera om mm. Konstgödsel används och plantorna sprutas mot insekter och sjukdomar.

Batik


För en gångs skull kvinnor i arbete. Siden eller bomull vaxas i omgångar och färgas med ljusaste kulören först, sedan vidare i färgskalan, ett komplicerat arbete när det är många färger i bilden. Arbetet utförs endast i dagsljus. En enda batik kan ta upp till 3 månader att färdigställa.


Färgbad. Man använder importerade färger, inte naturfärger utan kemikaliska. Dessa fixeras i de olika baden ovan. Otroliga batiker, en del tillförs även broderier och "glitter". Mycket imponerande arbeten.

Peradeniya Botanisk trädgård, Kandy





Flying foxes, dvs fladdermöss. Fanns i massor, gillade vi inte.


Fikuslunden. Massor med älskande par överallt, dock enbart tjejer-killar. Detta är stadens stora mötesplats.











Orkidehuset.

Kandy





Cecilia ställer in luftkonditioneringen. Dörren måste hållas stängd pga apor.


Tidig morgon utanför vårt fönster.

Kandy är Sri Lankas kulturella huvudstad och öns näst största stad. Kungariket i Kandy stod emot de västerländska erövrarna längst.

Dans i Kandy


Påfågeldans.


Onda andar


Kändes svårt med den manliga värdigheten i dessa kostymer.

Dans från Kandy utförs oftast av män iklädda fantasifulla kostymer. Vi frågade vår chaufför Henry om detta förekom utanför turistsäsong men han menade fullt och fast att det är vanligt med denna typ av dans vid festligheter. I samband med Perahera, en festival till Tandens ära, dansas det livligt.

Tandtemplet i Kandy


Cecilia med vår chaufför Henry.


Från detta torn höll (håller?) presidenten sina tal.








Innanför dörrarna förvaras vad som sägs vara Buddhas tand, innesluten först i sex silverkärl och sedan i ett guldkärl ytterst, behängt med kedjor och ornament.





Hur gör man för att inte stjäla doften från Buddha?







Många buddhister tror att Buddhas tand är den mest värdefulla egendomen i världen och politiskt har man hävdat att den som äger tanden styr över Sri Lanka. Buddha kremerades men delar av honom räddades till eftervärlden, däribland tanden. Många turer har det varit kring denna tand, bland annat har den varit gömd i prinsessan Hemamalas hår för att inte hamna i fiendehänder. På 1500-talet togs den tillbaka till Indien och pulvriserades, brändes och askan kastades i havet. Men: tanden omformerade sig själv och hamnade i Kandy 1592, där den varit sedan dess. Britterna har inspekterat den och ansåg att med en längd om 5 cm var det sannolikt en krokodiltand vilket inte verkar ha accepterats fullt ut.

I juli-augusti firas Perhera, en festival där Tanden tas ut ur templet och bärs omkring på elefant, då förvarad i en silverställning på elefanten. Ett hundratal elefanter medverkar och de transporteras till Kandy på lastbil. Den senaste elefanten som dog på 80-talet finns uppstoppad att beskåda i en separat byggnad. Var den nu tjänstgörande, levande elefanten finns framkom inte.

Mycket rofyllt och vackert tempel oavsett vad man anser om tanden.

På Lords restaurang, favorit i repris. Und...

På Lords restaurang, favorit i repris. Underbar mango lassi.


Elefanter


Gött att vara elefant här, tror vi.


Titta vad som dök upp ur snåren!














Cecilia på elefanten.


Tvätt med kokosskal.

Vi besökte den privata elefantparken där det gick att få mer närkontakt med djuren än på den statliga varianten. Vi var nöjda.

Tillbaka i Negombo. Sri Lanka känns mycket...

Tillbaka i Negombo. Sri Lanka känns mycket trevligare nu när man fått lite mer perspektiv.


Har åkt en bit till o sitter nu på en rest...

Har åkt en bit till o sitter nu på en restaurang vid floden. Platsen använd vid inspelningen av delar av Bron över floden Kwai. Här är väldigt vackert o fridfullt. Om man vill lär här finnas utmärkta raftingmöjligheter.


Mycket glad att jag inte kör bil här, traf...

Mycket glad att jag inte kör bil här, trafiken mycket värre än i Thailand. Vi hade aldrig kunnat hitta alla dessa ställen på egen hand. Dessutom finns ingen försäkring som gäller om man inte har sri lankesiskt körkort. Vår chaufför är mycket trevlig o hjälpsam o van vid västerlänningar.


Det blev några tröjor på vintergatan. Däre...

Det blev några tröjor på vintergatan. Därefter en vindlande, hålig väg genom grönskande berg, både teplantager o djungel. Flera vattenfall på vägen. Vi såg också ett pågående dammbygge i stor dimension.


Mycket engelskt hotell detta. Englasrutor,...

Mycket engelskt hotell detta. Englasrutor, heltäckningsmattor, blommiga gardinupphängningar. Allt enkelt men det fungerar. Nästa anhalt vintergatan i Nuwar Eliya.


Sjutton grader ute. Är lite avundsjuk på C...

Sjutton grader ute. Är lite avundsjuk på Cecilias pyjamas.


Idag blev det inte buffé utan en väldig ma...

Idag blev det inte buffé utan en väldig massa rätter som ska bäras ut o tillbaka av en mängd olika servitörer vars klädsel sannolikt avspeglar deras status. Fyra herrar spelar hissmusik i hörnan o omöjliggör all konversation. Cecilia o jag ser ut som ett gammalt tråkigt par, tror jag. Kan dock inte låta bli att fnissa åt hovmästaren som fått tyg till ärmar men inte till krage på sin vansinnigt rutiga kavaj.


Somnade på sängen en stund. Skönt med koft...

Somnade på sängen en stund. Skönt med kofta, här är svalt.


Vi har fått ett stort fint rum men det är ...

Vi har fått ett stort fint rum men det är tur att vi inte är inredningsarkitekter för då hade vi dött av skräck. Heltäckningsmatta i storblommigt t ex. Utsikt över teodling. Har spillt makroner på mattan så nu är den ännu trivsammare.


Är nu i Nuwar Eliya, ca 1900 möh, sitter i...

Är nu i Nuwar Eliya, ca 1900 möh, sitter i lobbyn på Highlander Hotel, dricker te, äter småkakor o lyssnar på engelsk julmusik. Hotellet en bra bit utanför samhället så det går inte att komma någonstans. Cb i slappar o tar det lugnt, ska läsa på lite om vad vi sett idag.


Åker högre upp o har besökt en tefabrik. T...

Åker högre upp o har besökt en tefabrik. Tillverkar jäst, svart te, ungefär samma som säljs hemma. Landskapet vackert, några höga träd bland tebuskarna för att ge svalka. Svalare här uppe.


Köpte handgjorda mandelkakor o makaroner i...

Köpte handgjorda mandelkakor o makaroner i bageriet för någon krona styck.


Batik-, ädelstenar o sidenshop avverkade. ...

Batik-, ädelstenar o sidenshop avverkade. Ädelstenar utbryts ca 20-25 m under jord, allt manuellt utgrävt. Botaniska trädgården utflyktsmål för älskande par, Cecilia o jag avvek. Nu lunch.


Rundturen kostade 251 dollar, dvs ca tvåtu...

Rundturen kostade 251 dollar, dvs ca tvåtusen kr per person. Då ingår engelsktalande chaufför, två hotellnätter, frukost o middag. Tillkommer dricks, inträden o lunch. Tycker det är ett väldigt bra prid.


Elefanten tjänstgör hela sitt liv som temp...

Elefanten tjänstgör hela sitt liv som tempelelefant o när den dör, vid ca sjuttio års ålder, lär man upp en ny elefant. Den senast döda elefanten dog på åttiotalet o finns uppstoppad att beskåda på tempelområdet.


Tanden i Tandtemplet, som ju ska ha tillhö...

Tanden i Tandtemplet, som ju ska ha tillhört Buddha, är enligt guideboken mycket berömd bland buddhister. Den förvaras i något liknande en rysk docka, sex i äkta guld o den sjunde försilvrad. Däremot visas inte tanden upp mer än någon gång per år. Antar att man inte visar själva tanden då heller. Vid en av årets högtider bärs den runt en dryg vecka av en elefant.


Hotellet över förväntan. På insidan av dör...

Hotellet över förväntan. På insidan av dörren finns en säkerhetskedja. Det är en av mina favoriter på hotell. Många hsr en massa konstiga lås som man inte vet om de fungerar, även om det sannolikt gör det. Kedja är mer hands-on, liksom.


Fantastiskt god mat här, buffé. Croissantp...

Fantastiskt god mat här, buffé. Croissantpudding den mest exotiska efterrätten. Inte så illa som det låter.


Det är dress code i matsalen. Tur att alla...

Det är dress code i matsalen. Tur att alla ser ut som vanligt ändå. Jag har samma sandaler som när jag tvättade elefanten.


Vi måste tänka på att stänga dörren till b...

Vi måste tänka på att stänga dörren till balkongen, annars kan det komma in apor.


Nu är vi på Topaz Hotel i K Kandy. Dags fö...

Nu är vi på Topaz Hotel i K Kandy. Dags för en tur till rummet o sedan mat.


Hade först lite svårt att låta bli att fni...

Hade först lite svårt att låta bli att fnissa när män i MYCKET olika storlekar kom in i skynken o dansade glatt. Vissa kolossalt buttra, andra väldigt glada. Sex dansöser anslöt o då kändes det lite lättare. Har sina sidor att sitta på första bänkraden o se exotisk ut. De ber inte diskret om dricks utan bar ner stora lådor från scenen med texten tip box på.


Vad är det med buddhistiska tempel som gör...

Vad är det med buddhistiska tempel som gör att de är så underbara? Vacker miljö, doftar underbart av rökelse o blommor, lugnt trots mängder av människor som bara existerar o inte stressar. Vid ett altare uppmanades vi att inte andas in den goda doften som ju var avsedd för Buddha. Skulle kunnat stanna där mycket längre.


Väntar nu på en sri lankesisk dansshow, få...

Väntar nu på en sri lankesisk dansshow, får väl se hur det blir. Lokalen som ett gammaldags folkets hus med upphöjd scen. Trots att vi inte tycker oss ha sett så många turister är det gott om dem här.


I kryddträdgården fick vi lära oss om inhe...

I kryddträdgården fick vi lära oss om inhemska örter o deras användning. Har också varit i Tandtemplet där en av Buddas tänder förvaras. Väntar nu på en sri ls


Med henne menade jag elefanten, inte Cecil...

Med henne menade jag elefanten, inte Cecilia. Blev lite fel där.


Har tagit oss utanför hotellet o naturen ä...

Har tagit oss utanför hotellet o naturen är fantastisk. Har åkt förbi gröna risfält, kokoslundar o ren djungel. Cecilia har ridit elefant o vi har hjälpts åt att tvätta henne i floden. Nu dags för sen lunch i Kandy.


Lästips Sri Lanka, forts

I solstolen har jag hunnit med Rory Spowers A Year in Green Tea and Tuk-Tuks, My unlikely adventure creating an organic farm in Sri Lanka. Rory är en passionerad miljöaktivist vars ideer delvis kommer i kläm i samband med att familjen bosätter sig på Sri Lanka. Det är en initierad inblick i problem som kan uppstå vid flytt till Sri Lanka, lite nutidshistoria och trevlig läsning.

Har också påbörjat Barlas o Wanasunderas Culture Shock! A Survival Guide to Customs and Etiquette Sri Lanka som ger en bra översikt över Sri Lankas historia, är välskriven och förhoppningsvis upplyser mig om hur jag ska bete mig här på ön, om inte förr så lär jag mig på planet hem :-).

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0007233094
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0761456783

Hade tänkt passa på att klippa mig här, få...

Hade tänkt passa på att klippa mig här, får inte riktigt till det hemma, men den enda salongen jag hittade ser inte förtroendeingivande ut. Idag blir det paus med skatterna o vi ska lyssna på redovisning istället.


Blev anfallen av en flygande stor otäck sa...

Blev anfallen av en flygande stor otäck sak, flyger kackerlackor? Servitören tog hand om den, vi tröstar oss med varsin drink.


Första shoppingen blev varsin väska till v...

Första shoppingen blev varsin väska till vår kommande rundtur så vi slipper släpa runt resväskorna. Nu restaurang vid havet, fläktar skönt. Vi var nog en stor besvikelse för servitören, fried rice o vatten. Kanske slår till med en Margarita till efterrätt. Vi behöver kylas ned, blev lite mycket sol på lunchpausen.


Sheryl Crowe i solstolen o en ständig vind...

Sheryl Crowe i solstolen o en ständig vind från havet. Mmm...


Som framgår av tidigare inlägg krävs det m...

Som framgår av tidigare inlägg krävs det mat på hyfsat regelbundna tider för att hålla damerna på gott humör. Cecilia brukar vara bra på att hålla ordning på oss. Idag har det varit en lång intensiv dag med mycket nytt att ta del av. Skönt med kurs imorgon o skönt att sova nu. Intensivt blixtrande ute. Godnatt!


Dagens i-landsproblem: av någon idiotisk a...

Dagens i-landsproblem: av någon idiotisk anledning beställde jag krabba sri lankesisk style. Då får jag krabbdelar med skal inkletade med sås. På fin restaurang med tygservetter? Jag behöver ju för sjutton ett helt badkar vid sidan av! Har utvunnit ca två gram ur krabbeländet. Vi äter för mycket kött, får koncentrera mig på ris o grönsaker.


Trötta o hungriga. Funderar på om vi komme...

Trötta o hungriga. Funderar på om vi kommer att somna med huvudet i tallriken.


Colombo, Sri Lankas huvudstad


På väg från Negombo till Colombo.


Bussen. Aircondition via öppna fönster.


Kläd o prylmarknaden.


Matmarknad.





Byggarbetare i byggställning.


Barefoots fik.


Chokladkakan o Cecilia.


Galle Face Hotel. Hit kommer alla människor förr eller senare, sägs det.


Strandpromenaden med World Trade Centre i bakgrunden.





Oerhört trångt på tåget. Luft via öppna fönster och fläktar i taket.

Vi var sådär förtjusta i Colombo och det blir nog inget återbesök. Hemskt mycket oväsen och larm.

Tågbiljetter 80 rupies för två. Vansinnigt...

Tågbiljetter 80 rupies för två. Vansinnigt trångt på tåget, en vänlig man bad mig lägga ryggan på hatthyllan för att spara plats. Stod upp mesta tiden, satt en liten stund i slutet tills mamman framför mig tog upp en spypåse till sonen. Tuktuk till hotellet 300 rupies, det var det värt. Nu dusch o mat på hotellet.


Hittade Galle Face Hotel som alla människo...

Hittade Galle Face Hotel som alla människor lär hamna vid förr eller senare. Gick sedan längs strandpromenaden som var det vi gillade bäst i Colombo. Fruktansvärt mycket oväsen i staden, alla tutor måste vara trimmade. Sedan tuktuk till stationen, 200 rupies, bara lite för dyrt.


Livet bra efter kaffe, smoothie o chokladk...

Livet bra efter kaffe, smoothie o chokladkaka. Cecilia rapporterar att toaletten är kanon. Vad mer finns att önska? Vi ska leta upp en bankomat, ett berömt hotell o sedan tågstationen.


Det är ganska varmt o en lång promenad i g...

Det är ganska varmt o en lång promenad i gassande sol lockade inte. Hittade en tuktukförare som bestämt hävdade att han hade taxameter. Sedan körde han naturligtvis en omväg med oss vilket ioförsig var bra eftersom vi fick sightseeing på köpet. Ville ha orimligt mycket betalt men vi gav honom vad vi tyckte o lite till o har nu gjort Barefoot, en kombinerad textil o bokhandel, ganska trevlig. Sitter nu i trädgården utanför o ska fika.


Efter två timmars bussfärd i dieselångor, ...

Efter två timmars bussfärd i dieselångor, lätt lomhörda efter chaufförens ihärdiga tutande, var det skönt att stiga av bussen. Vi hamnade på slutstationen i Pettah, dvs direkt ut på marknaden. Försäljning av kläder, klockor, grönsaker, torkad fisk, vidare mot tyger, väskor mm. Ingen turistmarknad. Nu har vi promenerat ända ut till havet o ätit nudlar o kyckling till lunch.


Bussen är bemannad av en chaufför o en kon...

Bussen är bemannad av en chaufför o en konduktör. Den känns inte som ett miljövänligt transportval men man ser mycket. Växellådan behöver nog bytas men det funkar.


Nu fattade vi ju inte riktigt vart vi åkte...

Nu fattade vi ju inte riktigt vart vi åkte så vi hamna på busstationen istället för på tågstationen. Konduktören gick med oss till bussen till Colombo som kostar 44 rupies. Det finns mynt!


När vi kom ut på gatan kom det inte genast...

När vi kom ut på gatan kom det inte genast en taxi men det kom en lokalbuss så vi tog den. 26 rupies för två pers, hundra rupies är sju kr. Cecilia påpekade att de har lång väg innan man inte kan betala kontant på bussen.


Idag har resten av gänget åkt till Kandy m...

Idag har resten av gänget åkt till Kandy men Cecilia o jag ska ta tåget till huvudstaden Colombo o kika runt lite.


RSS 2.0