Te


Teplockarna är ofta tamiler och är några av de som har sämst betalt på Sri Lanka.


Vi besökte Mackwood. Nästan alla teplantager har engelska namn.


Teodlingarna högst upp, ca 1.900 möh, snuddar vid molnen.





Två ton teblad läggs på varje band, lufttorkas via fläktar i tolv timmar och då återstår ett ton.









Ganska estetisk tefabrik, tycker jag. Någon gammal fabrik har gjorts om till lyxhotell. Arbetsmiljön lämnar nog en del att önska däremot.

Tidigare odlades kaffe på Sri Lanka men på 1870-talet drabbades kaffeplantorna av en bladsjukdom och engelsmännen planterade då in te. Man tillverkar mest jäst te, vanligt svart te som vi har hemma. Det finns dock en mängd olika sorters te beroende på storleken på bladen, hur de är rullade mm. När vi var där var många maskiner avstängda eftersom det varit sol dagen innan och då kan man inte plocka. Det som plockas är de två yttersta bladen samt ett skott i mitten. Ungefär var sjunde dag ger en teplanta nya skott. En planta kan leva i ca 60 år och jag hade lite svårt att få reda på om man bedrev växelbruk men det verkar inte så. Förutom teplockning måste man ju rensa ogräs, plantera om mm. Konstgödsel används och plantorna sprutas mot insekter och sjukdomar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0