Tandtemplet i Kandy


Cecilia med vår chaufför Henry.


Från detta torn höll (håller?) presidenten sina tal.








Innanför dörrarna förvaras vad som sägs vara Buddhas tand, innesluten först i sex silverkärl och sedan i ett guldkärl ytterst, behängt med kedjor och ornament.





Hur gör man för att inte stjäla doften från Buddha?







Många buddhister tror att Buddhas tand är den mest värdefulla egendomen i världen och politiskt har man hävdat att den som äger tanden styr över Sri Lanka. Buddha kremerades men delar av honom räddades till eftervärlden, däribland tanden. Många turer har det varit kring denna tand, bland annat har den varit gömd i prinsessan Hemamalas hår för att inte hamna i fiendehänder. På 1500-talet togs den tillbaka till Indien och pulvriserades, brändes och askan kastades i havet. Men: tanden omformerade sig själv och hamnade i Kandy 1592, där den varit sedan dess. Britterna har inspekterat den och ansåg att med en längd om 5 cm var det sannolikt en krokodiltand vilket inte verkar ha accepterats fullt ut.

I juli-augusti firas Perhera, en festival där Tanden tas ut ur templet och bärs omkring på elefant, då förvarad i en silverställning på elefanten. Ett hundratal elefanter medverkar och de transporteras till Kandy på lastbil. Den senaste elefanten som dog på 80-talet finns uppstoppad att beskåda i en separat byggnad. Var den nu tjänstgörande, levande elefanten finns framkom inte.

Mycket rofyllt och vackert tempel oavsett vad man anser om tanden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0