Lathund sightseeing transsibiriska

Det kan ibland vara tufft att ta reda på vad man vill se när man kommer till en helt främmande stad, därför kommer en enkel lathund nedan. Vi hade bra guidebok avseende Moskva, har man inte varit i Beijing tidigare kräver även denna stad en egen guidebok. I övrigt klarade vi oss bra med Bryn Thomas Trans-Siberian Handbook och Lonely Planets Trans-Siberian Railway - och Ingrids utmärkta tips på vad man kan göra i Beijing. Urvalet nedan är helt subjektivt.

MOSKVA

* Röda Torget, Vasilijkatedralen
* Gum
* Kreml, Marie Himmelfärdskatedralen o Rustkammaren (för mycket folk när vi var där så vi hoppade denna gång)
* Arbat, gågata o promenadvänligt område
* Flodbåt
* Tretiakovmuseet, rysk konst
* Jelisejevs saluhall, Tverskaja ulitsa 14.
* Flodbåt
* Bolsjojteatern (under renovering så vi kom inte in)
* Gorkijparken (såg vi från båten)
* Cirkus, balett, mm
* Äta borsjtj, blinier, kaviar, rysk champagne, björn?

LISTVIYANKA

* Bada i Bajkalsjön
* Äta Omul, lokal fisk
* Trecking (gjorde vi inte men var uppskattat av flera vi pratade med)
* Titta på hus och promenera gatan upp och ned, gå på marknad...

IRKUTSK

* Gamla trähus, finns överallt, bara att promenera runt
* Maria Volkonskayas hus (Rysslands intressantaste museeum????)
* Marknad, shoppingcentrum o  saluhall, titta på tårtor o köttavdelning
* Kyrkorna vid floden

ULAN BATOR

* Sukhbaator-torget med parlamentsbyggnaden och en stor staty av Sukhbaator
* Nationalmuseum, förvånansvärt modernt och bra upplagt och Mongoliet har en mycket intressant historia
* Naturhistoriska museet, värt att besöka för sina dinosaurieskelett (gjorde vi inte)
* State Department Store
* Mycket cashmere finns att handla till bra priser
* Här finns fina tempel som vi sparade till nästa gång (vilket kan ha varit dumt): Gandan Monastery, Bogd Khan Palace and Museum (som en miniversion av Förbjudna Staden med mongoliska drag), Choijin Lama Temple Museum (innehåller bl a en mumifierad och därefter guldbelagd lama samt statyer som åskådliggör tantriska ställningar).

En utflykt till nomaderna och en övernattning i ett nomadläger är en höjdare.

BEIJING

* Förbjudna Staden
* Himmelska Fridens Torg, Tiananmen Square
* Himmelens Tempel
* Muren

Har man inte gjort något av detta tidigare, välj gärna en sak per dag (torget o Förbjudna Staden fungerar samma dag). Är det varmt tar det på krafterna. Transport till muren tar tid, åk taxi eller hoppa på en arrangerad utflykt.

* Sommarpalatset är ytterligare en attraktion som bör besökas, nordväst om Beijing.

Shopping:
* Panjiayuan, framförallt helgmarknad. Finns allt möjligt kinesiskt att handla och titta på, inte alltför turistinriktad. Fantastiska möbler, målningar och allt som du inte visste att du behöver
* Hongqiao Pearl Market, hysterisk marknad med pärlor, handväskor, teknik mm. Här kan man göra fynd men det gäller att vara tuff och pruta
* Silk Market, som Hongqiao men vi tyckte inte lika rolig.
* Lufthansa Centre, en outlet med riktiga grejor, dyrare än marknaderna men bra kvalitet. Lugnt och trevligt när man behöver en paus från det alltför kinesiska.
* WangFuJing Daije, gågata med olika affärer
* The Village - för den som har gott om pengar och lika gärna kunde handlat i lyxaffärer hemma... Trevligt område vid Sanlitun
* LiuLiChang Antique Street, antikgatan, mycket trevligt strövområde, fina hus, trevlig shopping, hutonger i slutet av gatan.

Massage:
Vi letade efter Bodhi som vi fått rekommenderat från två håll, tyvärr utan framgång. Ska finnas ett vid Sanlitun och ett nyöppnat vid Lufthansa Centre. Istället hoppade vi in på ett helt okänt ställe och hade hur trevligt som helst. Använd ditt omdöme: hur sannolikt är det att en kines kan permanenta ett ljust nordiskt hår? Blir du grönhårig eller skallig? Välj aktivitet efter hur det ser ut, kanske fotmassage om det är väldigt smutsigt istället för pedikyr.

Mat:
Vi åt allt möjligt överallt. Ät varm mat och hoppa över sallader om du är rädd för att bli magsjuk. Oftast fungerar enkla matställen alldeles utmärkt. Man kan bli serverad allt möjligt, denna gång hoppade vi över krokodiltunga och kycklingfötter.

Kultur:
Kulturen fick en undanskymd plats vid denna resa.
* Lamatemplet besökte vi, det var trevligt. Utanför templet fanns
* hutonger, gamla kinesiska bostadsområden. Att vandra omkring i och ta in den lugna (ibland) atmosfären. Uppträd som du själv skulle vilja att någon som gick omkring hemma hos dig skulle uppträda. Kineserna kommer att titta lika mycket på dig som du på dem.
* Te i Kina är en upplevelse. En trevlig men dyr teaffär finns vid östra porten till Himmelens Tempel. Finns också flera på antikgatan, se ovan.
* Bokhandeln på Wangfujing Daije vågade jag inte gå in i, jag kommer garanterat ut med minst en bok och då blir bagaget så tungt, så tungt. Fanns ett mindre urval av coffee-table böcker på flygplatsen.


En bra regel tycker jag är, att är man på ett trevligt ställe är det OK om man missar något som är verkligt sevärt. Då har man ju en anledning att komma tillbaka... Och på ett ställe som man iallafall inte vill besöka igen spelar det ju ingen större roll att man missar något. Det viktigaste är ju att man har det bra och att det är roligt, pricka av lista kan man göra i annat sammanhang.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0