Moneglia

Mor, Arvid och jag hade möjlighet att disponera en lägenhet i den lilla semesterorten Moneglia på Italiens nordvästra kust, mellan Genova och Cinque Terre, på höstlovet. Vi flög till Milano men istället för att ta tåget som rekommenderat hyrde vi en bil och körde till Moneglia. Motorvägarna håller fantastisk standard, rymmer många tunnlar och italienarna har en enkel princip, den som kör fortast ska komma fram och de andra håller sig i innerfilerna. Måste säga att jag är imponerad över hur väl trafiken flyter på och hur mycket trevligare det är att köra när alla flyttar på sig istället för att alla ligger i ytterfilen och ingen kommer fram, som här i Skåne. Det är betalväg och kostade ca 13 Euro mellan Milano och Moneglia, drygt 17 Euro mellan Moneglia och Florens.
 
Till Moneglia finns två vägar: en obeskrivligt kringelikrokig över bergen utan vägmarkeringar och ljus (körde vi bara en gång) eller via de gamla tågtunnlarna längs havet. De gamla tågtunnlarna är enkelriktade och det finns möjlighet att köra ut eller in till Moneglia under två minuter tre gånger per timme. Även ambulansen måste vänta. Större bilar göre sig icke besvär, de kommer helt enkelt inte fram. Vid ett tillfälle väntade vi på en backande lastbil som inte sett storleksmarkeringarna i tid, det var bara för honom att vända om.
 
Moneglia har sandstrand, en palmkantad promenadgata med serveringar och en liten affärsgata innanför. På affärsgatan ligger den mycket trevliga restaurangen La Cantina del Vicolo, hämtpizzeria, bageri, kött- och fiskaffärere och lite andra butiker. Här återfinns också byns två kyrkor, den ena från 1300-talet med delvis bortvittrade målningar från bl a Rubens, och den andra från 1700-talet och betydligt mer utsmyckad. Här finns också minst en borg som vi inte besökte denna gång.
 
Moneglia lär vara full av liv på sommaren men nu var det en ganska sömnig småstad i höstsolen. Någon enstaka vågade sig på ett bad när solen värmde mitt på dagen men morgnar och kvällar låg temperaturen runt 10 grader och jag ångrade min stressade packning och frånvaron av fleecetröja.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0