Shopping Phuket

Phuket  erbjuder oanade möjligheter till shopping och man behöver inte leta särskilt efter ställen att shoppa på. Kanske kan det ändå vara intressant med lite tips eftersom det tagit oss många år att hitta olika favoritaffärer. Utvecklingen går i en rasande takt och nya affärer tillkommer hela tiden.

 

När jag skriver detta i januari 2011 delar vi den thailändska bahten med 4 för att konvertera till svenska kronor. Uttagsautomater finns överallt och det är lätt att ta ut mera kontanter (förutsatt att de finns på kontot J). Betalning med kort använder jag enbart i större affärer, både av säkerhetsskäl men också för att det ibland tas ut en avgift om man vill betala med kort istället för kontanter. I mindre ”affärer” är det helt omöjligt att betala med kort.

 

Den thailändska momsen, VAT, uppgår till 7%. Det går bra att spara större kvitton och få momsen tillbaka när man åker hem, handlingarna lämnas då på flygplatsen och man får vara beredd på en liten administrativ procedur.

 

I småaffärer och gatustånd prutar man. Oftast pratas det en del engelska men siffror visas på räkneapparater. Skratta och le, thailändarna gillar gott humör! Börja inte pruta om du inte tänker handla, får du ditt begärda pris är det oerhört oförskämt att inte avsluta affären. Får du inte varan till det pris du tänkt dig behöver du inte handla. Känner du dåligt samvete att du pressat priset för hårt, tänk på att de inte sålt till dig om de inte tjänat på affären. Ibland kan det dock vara lite fånigt att pressa ner de sista bahten, det är oftast inte så mycket pengar för dig men i baht-världen kan ett fåtal pengar göra stor skillnad.

 

Phuket är en rik ö och det är oftast billigare att handla på andra ställen i Thailand där dock utbudet kan vara sämre (Bangkok är naturligtvis bättre). Jämfört med Kina är det både dyrare och annorlunda, här finns t ex inga vinterkläder.

 

Mat och förnödenheter

 

På väg 402 väster om Phuket Town ligger Tesco Lotus som har det mesta som behövs i hemmet. Här kan man köpa inhemsk och västerländsk mat, hygienartiklar, flipflops mm. Testa gärna den färdiggrillade kycklingen, se till att inte få den delad. I kassan packar expediten vänligt ner alla varor i plastpåsar, långt ifrån stressen i mataffärer hemma. I byggnaden finns också Homepro som säljer verktyg, hushållsmaskiner, glödlampor mm. Black Canyon Coffee, finns på flera ställen i Thailand, serverar god thailändsk och västerländsk mat samt glass om man behöver stärka sig.

 

Det kan vara svårt att hitta allergitestat tvättmedel, tas med fördel med hemifrån. Har man inga problem med allergier finns alla möjliga sorter att få. Hyllorna med olika sorters tvål och tandkräm är oändliga på Tesco.

 

Vi bor på nordöstra Phuket. Snabbare än att köra till Tesco är det att i Thalang köra västerut vid trafikljusen, där finns ett mindre Tesco samt ett stort Seven Eleven. Seven Eleven finns på flera ställen och har sortiment av mjölk och yoghurt.

 

Lite längre söderut på väg 402 finns Central Festival som har en västerländskt inriktad mataffär, här finns ett större utbud delikatesser, typ choklad, kaffe mm, än på Tesco.

 

Matmarknader finns överallt. Här kan man köpa grönsaker och frukt, ibland enklare färdiglagad mat. Tisdagar, torsdagar och lördagar är det marknad på väg ner till Nai Yang Beach.

 

Rent generellt äter vi överallt, thailändare är mycket duktiga på mat, det mesta smakar utmärkt och vi har nästan aldrig blivit dåliga av thailändsk mat. Vill man vara försiktig kan man undvika sallader och kall mat. En del mat är oerhört stark och chili bör inte stoppas i munnen om man inte är van. Om det ändå händer, ät ris eller bröd, vatten sprider bara styrkan runt i munnen.

 

Toa är namnet på en järnhandelskedja och finns lite överallt.

 

Utforska gärna lokala små ställen, det är mycket mer spännande än etablerade stora!

 

Phuket Town

 

Phuket Town kan vara oerhört frustrerande att köra bil i, staden har inget logiskt upplägg enligt min åsikt och jag kör ofta fel. Tänk på att det är genom att köra vilse som man lär sig hitta. Kulturella saker att beskåda finns vid Phang Nga Road och detta område. Bra turistshopping finns vid Tilok Utis 1 Road där jag kommer att utgå från McDonalds.

 

Med McDonalds i ryggen tittar du rakt över på en mängd småaffärer där allt möjligt i klädväg och souvenirartiklar kan hittas. Här har min favorit t tröje försäljerska affär, hon finns på Bilder Thailand om du vill leta efter henne! Det finns två bra spa, Kim’s och Srivana. Apoteket hjälper dig med mindre åkommor om du berättar eller pekar var du har ont. Swensen’s glass är trevligt och längre bort på hörnan finns en hyfsad thailändsk restaurang om du inte vill ha hamburgare eller pizza.

 

På samma sida som McDonalds ligger varuhusen Robinson och Ocean. Ocean är lite lagom laid-back, har bra kläder och en del märkesskor och jeans mm.

 

Om du fortsätter McDonaldsgatan mot Surin-rondellen, passerar fler affärer och ett stort hotell och därefter viker av mot höger kommer du så småningom till två bra leksaksaffärer.

 

Om du istället viker av direkt till höger, eller kommer ut från en av Oceans andra utgångar, kommer du ut på en gata som inte ser mycket ut för världen. Efter Ocean till höger ligger en Seven Eleven, på andra sidan ett stort fruktstånd med massor av olika sorters kända och okända frukter. Här handlar vi gärna! Efter frukterna finns en lokal restaurang med god mat och sedan följer en parkeringsplats. Fortsätt upp till hörnan, gå över gatan och du är på en inomhusmarknad där det finns oanade shoppingmöjligheter i klädväg och lite annat. Tröjor, shorts, kalsonger, skor, bälten, små pryttlar… Bra priser.

 

I Phuket Town finns också den fantastiska affären Soul of Asia med möbler, konst och antik, trevligt att titta även om man inte vill handla. Kul kan vara att handla på porslinsmarknaden, man hittar den lättast om man svänger vänster innan Tesco när man kommer österifrån, annars fråga om vägen.

 

Jim Thompson

 

Jim Thompson var amerikansk arkitekt och gav nytt liv till sidenhandeln i Thailand. Hans hus är ett välbesökt och mycket trevligt museum i Bangkok, väl värt att besöka. Det finns flera affärer i Phuket, rekommenderar den på Central Festival (väg 402) som är välsorterad på väskor, kuddöverdrag, kläder och mycket annat som man inte visste man behövde.

 

Jim Thompson är ganska dyrt och det kan därför vara roligt att också besöka outleten. Fortsätt västerut förbi Central Festival så ligger den efter någon kilometer på höger sida i närheten av en sagolik möbelaffär, Island Furniture. Titta gärna på möblerna även om du inte ska handla, det finns mycket vackert hantverk.

 

Central Festival

 

Väg 402. Här finns Jim Thompson, bra bokhandel och sporthandel, mataffär, Watsons (div apoteksliknande saker), thailändskt hantverk, restauranger och en oanad mängd klädesaffärer. En stor biograf med engelska filmer. Värt ett besök men tröttande.

 

Här finns oljor och dofter av märket Harnn, sannolikt på bottenplanet någonstans i närheten av Jim Thompson, underbara produkter men lite dyra.

 

Patong Beach

 

Hela stället är en enda stor shoppingorgie eller, som jag tycker, ett zoo. Vet dock inte vem som tittar mest på vem. Om detta är det enda du ser av Thailand är det ungefär som att döma Sverige efter att ha vandrat enbart på Ullared. Jag var här första gången 1991, då var det en liten by med grusvägar och en idyllisk strand. Nu är här liv dygnet rum, man ser knappt stranden för alla tillbehör och barerna med thailändska kvinnor och västerländska män ligger i rad, i synnerhet på Bangla Road. Där kan man dock trösta sig lite på Starbucks Coffee, bakom denna ligger en offentlig toalett av bra kvalitet.

 

Längs stranden kan man så gå och handla diverse piratkopierat. Här finns bättre sortiment av märkesväskor än vad jag hittat på annat ställe, massor av kläder och grejor. Tuffare prutning här än på något annat ställe i Phuket. DVD och CD-skivor säljs billigt, naturligtvis piratkopierade och tullen kan ha synpunkter när du kommer hem. Det är vanligt att man blir tillfrågad om man vill se mer och leds då in i en butik bakom butiken.

 

Ibland får man kommentaren ”Billigare än Ullared” och många försäljare kan lite svenska. Behandla dem väl, de har långa arbetsdagar och gör bara sitt jobb.

 

Om man fortsätter upp från stranden fortsätter även shoppingen. JungCeylon är ett stort modernt varuhus, i källaren finns mycket thailändskt hantverk och här har man möjlighet att gå och titta i lugn och ro i svalare temperatur.

 

Övrigt

 

Pärlor handlas med fördel vid Rawai Beach, här finns möjlighet att köpa pärlor och trä själv eller att få ett egendesignat halsband trätt.

 

Jag rekommenderar INTE Premium Outlet på väg 402, bedrövligt ställe. Dyrt, inga människor, inte den minsta skymt av Thailand.

 

Att handla

 

Vad du ska handla? Åh nej, det kan du säkert hitta på själv. När du tröttnat på t-tröjor och krimskrams, titta på thailändskt hantverk, här finns mycket vackert, kanske arrangerade med en blomma eller en utskuren, snidad frukt, riktig eller konstgjord. Här finns saker vackra för synen, känseln, doftsinnet… Hörseln kan bli lite misshandlad ibland, det finns ingen känsla för nedskräpning med ljud.

 

Vill du inte handla alls, titta på gatulivet och förundras över hur olika vi människor är. Hur skulle det vara att stå i affär 13 timmar om dygnet? Hur beter sig turisterna, betalar de rätt pris, är de trevliga, vad köper de? Och avrunda med lite fika någonstans…

 

Mycket nöje!

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0