Tisdag

En tur till den judiska marknaden idag, trevligt, vänliga människor och en omelett på torget. Många mattaffärer tills två tröttnade och besökte ett palats istället. Jag körde en mattaffär till och minsann, där var den, min matta med tre tekniker, vävd, knuten och broderad i varma, glada färger.
 
Marockanskt hammam lockade, vi blev skrubbade, insmorda i svart lera och masserade. Därefter manekyr och pedikyr, allt till det facila priset av knappt 500 kr.  Myntate till det och en promenad hem i kvällsregnet sitter vi nu i vår underbara Riad och väntar på marockansk kefta med grönsaker, sallad och med apelsin i kanel till efterrätt. Desmå fåglarna piper förskräckt omkring oss, de kommer inte ut när taket är utrullat, eller så trivs de bara här innei värmen.
 
Riaden är fridfull, med lugn arabisk musik, dämpad belysning och en doft av kryddor och rökelse. I vårt rum har vi öppet till innergården hela natten och vaknar till melodisk fågelsång varje morgon. Människorna är väldigt vänliga och vi känner oss väl omhändertagna. 
 
Innan maten här vi utropen från mosken, Allah akhbar, gud är stor. Vid givna tider varje dag försvinner en stor del av männen in i moskeerna som tycks finnas överallt. Klädstilen här är mycket blandad, många går i hellånga fliskaftaner med luva, skulle kunna tänka mig en sådan i soffan hemma. Kvinnorna har blandad klädsel, alltfrån vanlig västerländsk, även om det är förhållandevis <sällsynt, till sjal om huvud vidare till heltäckande med skydd för ansiktet, handskar och små möjligheter att se ut. De flesta vi ser är män. Vi har börjat känna oss hemtama och det är ganska trivsamt här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0