Tetur

Idag var planerna att ta oss till tefabriken på norra delen av ön, titta på Europas enda teproduktion och sedan gå en led där. Te produceras här sedan artonhundratalet och på ungefär samma sätt, två maskiner är datoriserade men annars görs det mesta för hand. Vi provade både svart och grönt te men fastnade för det svarta Pekoe-teet. Förutom te fanns bok om Azorerna samt diverse likörer att köpa. En likör görs av citrusfrukt och bjuds till jul som Jesusbarnets heliga urin. En sådan flaska kan man ju inte låta bli att köpa med sig hem!

 

Det kändes inte alls kul att vandra i omgivningarna och istället körde vi mot orten Ribeira Grande, som är näst största staden på San Miguel. Vägarna erbjuder rikligt med utsiktsplatser som är sevärda och det blev en del stopp på vägen. Vissa av oss är mer entusiastiska än andra.

 

Hittade av en slump en keramikfabrik som erbjöd främst väggprydnader. Många väldigt religiösa och det kändes inte alls aktuellt att sätta upp något sådant i Sverige. Här finns många hus med den typen av dekorationer men de fungerar också som gatuskyltar och namn på utsiktsplatser.

 

Tankade någonstans på vägen och köpte en kaffe ”to go”. Det blev en espresso i något liknande ett snapsglas i cellplast! Nåja, vi delade och fnissade.

 

Väl framme i staden fascinerades vi av saltvattenbassängen och poolerna precis vid havet. Fantastiskt ställe och en underbar plats att bada på. Vi såg dock bara en person som nyttjade badet idag. Vi gick en sväng i staden och hittade äntligen ett vettigt matställe! Bröd och lokalt gjord ost följdes av gott kryddat fläskkött med pommes frites. Igen en pytteliten kaffe på detJ

 

Vi såg många Halloween-klädda idag och utsmyckningar både på hus och i fönstren. Staden ganska mysig och fantastisk utsikt över Atlanten. Och ett hus med tre altaner till salu med utsikt fritt över hav och pooler… Visst renoveringsbehov. Många hus vi passerar har s k högt i tak och öppen planlösning.

 

George pratade på och kartläsningen rann ut i sanden så jag tog vägen fortsatt norrut runt hela västra sidan av ön som nästan helt täcktes av ett moln idag. Bland annat besökte vi orten Monsteiros där det fanns väldigt vackra vyer. Körning hem i dimma på slingrande vägar var påfrestande.

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0