Rom, torsdag 2013-11-21

På siestan idag tog vi en taxi till Trastevere, som betyder över floden (Tibern). Detta är en av de mer gammaldags delarna av Rom, åtminstone var det så när min guidebok skrevs för drygt 16 år sedan och från vad vi såg håller vi med. Vi började med kyrkan Santa Maria in Trastevere som är berömd för sina vackra mosaiker. Som vanligt fantastiskt golv och tjusigt målade tak, stora taket ett kassettak med guld.

 

Till lunch åt vi Saltimbocca och något spenatliknande, helt OK. Hörde av kursarna att några ätit trerätters både till lunch och kväll men denna kurs har inte varit någon gödkur för någon av oss. Däremot slog vi till med varsin Tiramisu, god även här. Trevligt ställe, Ristorante La Canonica.

 

Gatorna var smala och pittoreska med mycket grävarbeten som verkade gälla avloppssystemet. Förstår inte hur någon kan ta sig fram med högklackat på all kullersten.

 

Vi försökte komma in i kyrkan Santa Cecilia, här en bild på Cecilia framför Santa Cecilia. Santa Cecilia var musikens skyddshelgon, de försökte först skålla henne till döds i ångbastu (eller vad det var på den tiden) i tre dygn men kom fram till att halshuggning var mer effektivt. Enligt Cecilias guidebok fick de försöka tre gånger även med halshuggning innan helgonet slutligen dog år 230 3 Kr. En tant svår att ta dö på, något att leva upp till? Kyrkan var tyvärr stängd idag.

 

Undrar om det är vanligt att elda med ved här?

 

Vi tog bron över Tibern via ön Isola Tiberina som länge förknippats med de sjuka och även idag hyser ett sjukhus. Vidare längs de judiska kvarteren och bort mot Area Sacra som innehåller fyra tempel som är bland de äldsta som hittats i Rom, det äldsta är från 300-talet f Kr. Man har också hittat två toaletter J. På denna plats mördades Julius Caesar år 44 f Kr.

 

Efter både andlig och kulinarisk spis och en del steg, fast färre än igår, blev det pga tidsbrist en taxi tillbaka till eftermiddagens kursavsnitt. Nu är det intensiv åska och hällregn och en väldigt bra film på TV.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0