Rom söndag 2013-11-17

Cecilia och jag somnade redan på planet och sedan blev det en tidig kväll innan det var dags att börja kursen idag. På vår långa siesta  (4 timmar) hann vi däremot både lunch och en rejäl promenad.  Fortfarande trötta gick vi på måfå och hamnade först vid kyrkan Sant Maria Maggiore, där en del av byggnaden är från 400-talet. Eftersom det är söndag var det gudstjänst och vi beslöt att återvända en annan dag för att titta vidare. Kassettaket i guld från 1400-talet var tjusigt och statyerna kan vi också titta en stund till på.

 

Självklart är Första Klass Reseguider om Rom med på resan, denna version från 1996 men det kan väl inte vara någon större skillnad med tanke på att många byggnader stått här i ett par tusen år? Att få gå omkring i staden bland alla gamla vackra hus är fantastiskt. Av en slump hamnade vi vid Colosseum, byggd år 72 e Kr. Delar av fasaden har återanvänts till palats, broar och delar av Peterskyrkan.

 

Trots förvarningar om regn vandrade vi via Forum Romanum vidare i strålande sol. Lagom många turister och varmt nog att njuta i T-tröja och sandaler. Efter att ha gått runt Viktor Emanuel-monumentet på Piazza Venezia, byggt 1885-1911 och i guideboken beskriven som ”Bröllopstårtan” eller ”skrivmaskinen” och som en oälskad vit koloss, var det dags för den första italienska glassen och en espresso. Jodå, nog kan de göra glass.

 

Vi hann med en runda i en affär med italienska delikatesser och husgeråd innan det var dags för eftermiddagspasset. Nu blir det lite jobb innan sängen kallar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0