Rom, onsdag 2013-11-20

Ledig dag! Vi tog tunnelbanan till Vatikanen, en självständig stat sedan 1929. Försäljare och guider var ettriga och det resulterade i att vi gick mot Peterskyrkan, där vi efter säkerhetskontroll kom in på Petersplatsen där påven välsignade oss och våra familjer och vänner. Det var alldeles fullt och stora skärmar visade påven och herrarna runtomkring, översättning gjordes till engelska och tyska.

 

Peterskyrkan var stängd på grund av händelsen och istället ägnade vi oss åt Vatikanmuseerna. Det var ingen kö utan bara att gå direkt in. En ny och en gammal trappa fångade vår uppmärksamhet liksom en modell över Vatikanen. Fantastiska golv, de flesta tillåtna att gå på. Likaså tak och väggar, dekorerade av bland annat Michelangelo, Rafael och Caravaggio. Här finns också samlingar av bland annat egyptisk och assyrisk konst, som vi hoppade över. Moderna konstnärer som Dalí och Matisse finns representerade på den moderna avdelningen. Sixtinska kapellet var imponerande men vakterna hyssjande och tillsägelser vid fotografering förtog delar av intrycket.

 

Lågsäsongen används för restaureringar och jobb  och städning pågick på flera håll. Försäljning av diverse souvenirer var frekvent. Det var skönt att det var så lite folk, vi lyckades t o m fika lite mitt i turen.

 

Efter besöket var Peterskyrkan fortfarande stängd och vi gick vidare förbi Castel Sant’ Angelo mot Campo de Fiori. För den törstige går vattnet i stadens dricksfontäner att dricka men vi satsade på lite mat som följd av panna cotta gjorde susen för humör och fötter.

 

Piazza Navona erbjöd mängder av konst till försäljning och naturligtvis var de ständiga försäljarna av sjalar väl representerade. Vi gick in i en rolig affär på den bortre kortsidan som sålde schackpjäser och flerhövdade gosedjur, det blev en liten magnet i form av en italiensk ansiktsmask att ta med hem.

 

Rom är fullt av kyrkor och vi slank in i Sant’ Antonio dei Porthogesi. Även här renoverade man.

 

Delar av Pantheon byggdes redan på 100-talet efter Kristus. Från att ha varit ett tempel för alla gudar förvandlades byggnaden till en kyrka på medeltiden. Allt ljus kommer från en öppning mitt i kupolen, som är lika hög som den är bred.  Kupolen har tillkommit på senare tid och är gjuten i betong.

 

Nästa kyrka var Sant’ Ignazio di Loyola, förvånansvärt stor, väldigt mörk men vacker.

 

Trafiken är intensiv även bland alla gångtrafikanter, vi hittade en lagom stor bil för att ta sig fram på de trånga gatorna men var gör man av packningen?

 

Passerade Fontana di Trevi två gånger. Inte läge att bada, varken pga vädret eller ordningspolisen. Runtom fanns flera glassförsäljare och väskaffärer men vi beslöt att dra oss närmare hotellet så att vi inte behöver gå så långt när vi väl har satt oss. Vi kanske inte kommer upp igen?

 

Hittade ett enoteca, där vi köpte lite italienska delikatesser och åt god omelett med grönsaker. Efter att ha fyllt på frukt- och vattenförråden inför morgondagen stod stegräknaren på 24.627 steg. Undrar om jag kommer upp ur sängen imorgon?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0