Rom, fredag 2013-11-22

Sista dagen i Rom och sista chansen att se Peterskyrkan. Cecilia har tidigare klättrat upp i Michelangelos kupol och jag ville inte, så det hoppade vi över denna gång. Det var lite kö i regnet och då pratade vi med ett trevligt par från Canada. Det kostar inget att gå in i kyrkan men säkerhetskontrollen tar en stund.

 

Ingen påve i sikte idag. Kyrka har funnits på denna plats sedan 100-talet men nuvarande basilika påbörjades  1506 och tog drygt 100 år att bygga. Min första bild är på Michelangelos Pietá. Huvudaltaret står under Berninis baldakin och sedan finns det mängder av andra skulpturer, vackra golv och magnifika tak, en del med utsökta mosaikbilder som är svåra att fånga på bild med dåligt ljus och utan stativ. Färgsättningen präglas av stenens färg, från gulorange till ljusrosa med lugnande grått emellan. Trots de rika utsmyckningarna gör storleken och färgsättningen att det inte känns plottrigt.

 

Listan på de påvar som varit är lång.

 

Kyrkan är 187 meter lång och som mest 76 meter bred, har 11 kapell och 45 altare. Ett museum finns att tillgå men det fick inget besök av oss idag, liksom grottor, skattkammare och sakristia.

 

Efter all denna rikedom promenerade vi i tilltagande regn förbi en liten marknad med frukt och delikatessaffären Gastroni som har mat från alla världsdelar. Vi hittade en glassbar, Portofino, där vi åt gudomlig glass och drack capuccino. I ösregn lyckades vi efter visst besvär hitta taxi och åkte dyngblöta till hotellet där det nu är dags för packning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0