Fakta Angkor Wat

Kmerriket varade från 800-1400 talet och omfattade ett stort område som idag är Kambodja och nordöstra Thailand. Från början var kmererna inspirerade av Indien men så småningom utvecklade de en egen karaktäristisk stil.

 

Angkor Wat byggdes på 1100-talet av Suryavarman II och tillägnades Vishnu och var således ett hinduiskt tempel. Några århundraden senare konverterades templet till ett buddistiskt tempel. Tempelområdet omfattar 1000 * 800 m, dvs ganska mycket att vandra runt när det är sol och hett ute. Alla guideböcker rekommenderar besök i soluppgång/nedgång för bäst bilder men för en vanlig turist går det bra med dagtid. Jag besökte templet två gånger och andra gången stannade jag till solen gick ned. Av alla tempel jag besökte hade Angkor Wat en särskild känsla, imponerande och stilla samtidigt.

 

Det innersta galleriet har fyra torn och i mitten finns det femte och högsta, Mount Meru, världens centrum och platsen där kungen och guden förenades till ett. Tempelområdet från centrum ut till vallgravarna är stort och var sannolikt fyllt med bostäder på Suryavarmans tid. Nu har allt som inte är byggt i sten försvunnit.

 

Stora vattenreservoarer finns i området runt Angkor Wat vilket har möjliggjort bl a risodling.

 

Runt Angkor Wat finns flera andra tempelområden. Angkor Thom innehåller flera delvis övervuxna tempel, bl a Bayon och en elefantavsats där kungen kunde tala till folket. Längre bort ligger Banteay Samré som påminner om spetsduk med massor av konstfullt utsirad sten och Ta Prohm , som bland annat var med i Tomb Raider och har underbara träd mitt bland templen.

 

Totalt finns hundratalet tempel i olika stadier av förfall. Restaurering pågår, många med franskt bidrag och övervakade av UNESCO. Vissa tempel är rena pusslen, andra är förenade med djungeln och det svårt att se om stenen stöttar träden eller tvärtom.

 

Angkor är naturligtvis ett världsarv och beskrivs som en av de mest värdefulla arkeologiska platserna i Sydostasien.

 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karta_AngkorWat.PNG

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0