Lästips och lite fakta vandring till Santiago de Compostela i norra Spanien

Från 1000-talet har pilgrimsvandringar gjorts till aposteln Jakobs grav i Santiago de Compostela. Tillsammans med vandringar till Jerusalem och Rom var detta det stora vallfartsmålet. Idag är leden mycket populär och vandringen görs av många olika skäl, ca 10% är här av religiösa orsaker, övriga vandrar för att få lugn och ro och tid att tänka, för att se landskapet, för att träffa människor, för att få motion…

 

Den vanligaste vägen är den franska vägen som börjar i Frankrike i St Jean-Pied-de-Port och sträcker sig ca 900 km till Santiago de Compostela, som ligger i Galicien i norra Spanien. Det finns flera olika andra vägar, man vandrar, rider eller cyklar.

 

Två guideböcker har jag hittat, Ewa Hellström-Boström Vandra till Santiago de Compostela och Ulla Nordfors Pilgrimstur till Santiago de Compostela.  De har båda inledande faktaavsnitt med bakgrundsinformation, packlistor och tips.

 

Den första boken jag läste om vandringen var Paulo Coelhos Pilgrimsresan. Boken beskriver Coelhos livsfilosofi och för mig var det intressant att ta del av tankar inom katolicismen som åtminstone inte var självklara för mig. Coelho är en bra berättare och boken var spännande att läsa.

 

Agneta Sjödins En kvinnas resa blev nästa bok. Funderar du på att gå leden ska du absolut läsa den, vardagen beskrivs på ett lättillgängligt sätt. Är man rent allmänt nyfiken på Agneta Sjödin får man antagligen en hel del info om henne också här, även om hon skriver om en Maria i tredje person.

 

En riktig rövarhistoria är Señor Peregrino av Cecilia Samartin. En fattig, ung mexikanska flyr till USA och får jobb på ett mentalsjukhus där hon vårdar en äldre man som har vandrat leden till Santiago de Compostela.  Berättelsen växlar mellan flickan och mannen och innehåller härlig berättarglädje och livslust. En fröjd att läsa!

 

Den officiella spanska hemsidan återfinns på http://www.spain.info/sv/conoce/grandes-rutas/caminodesantiago/?gclid=CKnIh7Psl6oCFQu-zAodYDPPwQ  (kopiera länken, den är ju hopplös). För den som vill veta mer kan kanske även http://www.pilgrimscentrum.com/se/pilgrimsforum/lankar/santiago-de-compostela/ vara av intresse.

 

Jaha, när ska jag vandra leden då? Hela leden blir det nog aldrig, men att vandra en mindre del i fin natur i familj och goda vänners sällskap lockar. Vi har kommit fram till att juli-augusti sannolikt inte är en lämplig tidpunkt, det är varmt i Spanien nu och trots detta är det som flest vandrare just nu. Ett framtidsprojekt…

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197554316
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170283273
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170281696
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170282617


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0