Lästips och fakta Ven

Eftersom det rörde sig om endast en helgs vistelse för vår del och det faktum att jag är uppväxt i Landskrona så har jag inte känt något behov av att läsa på något speciellt inför Ven-vistelsen. I bokhyllan hittade jag Åke Jönssons Historien om en Ö (ISBN91 7843 132 8). Tänkte att det kanske fanns någon glassig coffee table bok att köpa någonstans på ön för att ha sommarbilder hemma att titta på när vädret är kass, men icke.

 

www.ventrafiken.se har information om ven och om båttider, lättast att åka från Landskrona men det finns också möjlighet att åka från Råå, strax söder om Helsingborg.

 

Vi bodde på vandrarhemmet som vi med stort nöje rekommenderar, se www.vensvandrarhem.se. Mycket trivsamt och välskött med ett fantastiskt läge, dessutom nära till båten.

 

Vill man bo lite flottare, ha konferens eller prova whisky, kan man satsa på Backafallsbyn, www.backafallsbyn.se, eller besöka www.hven.com.

 

Det finns mycket hantverk och lokalproducerad mat, annars är Ven, den största ön i Öresund med nästan lika stor närhet till Danmark som Sverige, mest känd för Tycho Brahe som på 1500-talet var bosatt och arbetade här. Brahe är enligt Ven-broschyren en av de fem vetenskapsmän som lade grunden för dagens moderna världsbild. Museum mitt på ön.

 

Ven är 4,5 km lång och 2,4 km bred och är utmärkt att gå och cykla på. Cykeluthyrningen går inte att missa, uppför backen i Bäckviken där båten lägger till finns mängder av cyklar att hyra. Däremot inga cykelhjälmar – men det är förhoppningsvis inte så ofta poliskontroll här?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0