Att se i Barcelona

Tja, skulle detta bli en bok eller en blogg? Beroende på vad man är intresserad av finns det en mängd olika saker att ta sig för. Här finns konst, arkitektur, sport, shopping, stränder (7 st!), historia (t o m ett mammut-museum), vin, mat, kultur, nattliv... Nästan alla gator och gränder erbjuder svalkande skugga under ett oändligt antal träd, somrarna är varma och vintrarna milda.

För att göra det enkelt för oss valde vi att lösa tvådagars biljett på en sightseeing buss, av en ren slump blev det Barcelona City Tour. Ljudet i hörlurarna gav inte så mycket men det var skönt att sitta utomhus och se staden lite från ovan och dessutom bli slussad mellan sevärdheterna. Det fanns två olika rundor och vi tog olika rundor respektive dag. Kostnad för två dagar i oktober 2010 29 Euro.

Flera stora personligheter under 1900-talet har anknytning till Barcelona, däribland arkitekten Antonio Gaudí (1852-1926), Pablo Picasso (1881-1973), Salvador Dalí (1904-1989) och Juán Miro (1893-1983). Miro och Picasso har egna museer i Barcelona, Gaudí har ett flertal byggnader och anläggningar i Barcelona och Dalís museum ligger i Figueres, några mil från Barcelona. Caixa Forum är ett museum för modern konst.

Gaudí är arkitekten bakom La Pedrera (stenhögen), officiellt döpt till Casa Milá. Här kan man gå in och titta, ända upp på taket kommer man, och det finns också en utmärkt souvenirshop i gatuplanet. Stor del av huset används nu för kommunal verksamhet. Casa Battló en liten bit därifrån går också att besöka. Hela Parque Güell med sina välkända vågade bänkar med keramikbitar är värd ett besök, här finns såväl skugga som solmöjligheter och en fantastisk utsikt över Barcelona. Gaudís mästerverk är La Sagrada Familia, en storslagen egenartad katedral. Vill du gå in, kom tidigt på morgonen, köerna är långa. Från 1910 till sin död (han blev överkörd av en spårvagn) ägnade sig Gaudí helt åt La Sagrada Familia. Vid mitt första besök i början på 1980-talet var ingen speciellt intresserad av att bygga klart, man kunde skänka en liten slant så byggde de allteftersom det kom in pengar, men nu är det full fart på byggnationen. Man kan promenera/ta hissen upp i tornen och gå mellan dem på små broar. Absolut sevärt.

För den sportintresserade finns både Camp Nou, som hyser FC Barcelona, och den olympiska stadion, Barcelona var OS-värd 1992. Vill man utöva egen sport rekommenderas en löptur längs strandpromenaden mellan den olympiska hamnen och centrum. Finns även trevliga matställen här...

Trevliga strövtåg kan man göra på Las Ramblas, missa inte saluhallen, La Boquería, men håll hårt i plånbok och väska. Barcelona är känt för sina ficktjuvar. Vandra vidare genom gamla staden, Barrio Gótico, kanske ett besök på Choklad-museet kan locka? Här finns delikatess-butiker, bagerier, gamla apotek, keramik-försäljning, en välbehövlig skugga och alltid någon eller något att titta på. Lätt att hitta någonstans att fika till förvånansvärt lågt pris.

På den nybyggda Marinan finns stort akvarium, IMAX-biograf, shopping och flera trevliga tapas-ställen.

Mitt emellan Las Ramblas och Marinan står Christobal Colón, dvs Christoffer Columbus, och spejar ut över havet. 1493 återvände Columbus hit efter sin upptäckt av nya världen. Det går bra att åka upp i monumentet. Även Lotta önskar bli placerad på en piedestal 60 m upp mitt i centrum av någon stor stad efter sin död, vi får väl se om vi kan greja det?

Missa inte Flamenco, både musik och dans där vi kanske har lättast att ta till oss dansen. Klagande rytmisk musik från Andalusien i södra Spanien men otroligt känslosam och häftig. Vi var nöjda med vårt besök på Tablao Framenco Cordobes, La Rambla, 35, www.tablaocordobes.com. Gick bra att köpa biljetterna på plats men så är oktober inte den största turistmånaden. Reseguiden rekommenderar JazzSí Club, har jag ingen erfarenhet av.

Palau de la Música Catalana är en konsertsal, rikt utsmyckad. Det finns möjlighet att gå en guidad tur eller gå på en föreställning. Även Gran Teatre de Liceu har olika uppsättningar. Går bra att beställa biljetter på nätet, sök på namnet.

I Barcelona, som är en del av Katalonien, talas catalan, inte castellano, som är den vanliga spanskan, till vardags. Det mesta är därför tvåspråkigt och stavningen kan vara förvirrande för den som tror sig kunna lite spanska. Människorna är dock i huvudsak vänliga och, förutom att man måste vara uppmärksam på ficktjuvar, är det lätt att resa och ta sig fram i Barcelona. Taxi finns gott om vid Columbus-statyn och dessutom finns en tunnelbana. Vi upplevde att stämningen i de gamla kvarteren skiftade väldigt från dagtid till kvällstid och det finns all anledning att se upp för att vara på fel ställe nattetid.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0