Jordanien

Jordanien ligger i Mellanöstern och gränsar till Aqabaviken i söder, en del av Röda Havet, Israel, Syrien, Irak och Saudiarabien. Huvudstaden Amman ligger i norr någon timmes bilfärd från Döda Havet. Aqaba, hamnstaden i söder, är den enda som har havskust.

Jerusalem är beläget precis vid gränsen till Jordanien och en mängd andra platser med anknytning till bibeln finns att besöka, bland annat platsen där Moses dog och platsen där Jesus döptes.

Ett av världens nuvarande sju underverk, Petra, är beläget i söder, se separat artikel. I norr finns Jarash, en grekisk-romansk stad. Döda havet kan inbjuda till ett tidningsläsande bad och öknen Wadi Rum finns också i separat artikel.

Det ottomanska riket och araberna har varit i fejd om Jordaniens område, arabrevolten beskrivs livfullt och kanske något vinklat i Lawrence of Arabia. 1948 blev Jordanien självständigt och har sedan dess varit en monarki. Första kungen var Kung Abdullah och han sonson, Hussein, var den längst regerande kungen i området. Han hade fyra fruar, den mest kända är sannolikt drottning Noor, som bl a skrivit en självbiografi som jag ännu inte läst. Nuvarande kung, Abdullah II, är gift med drottning Rania som bl a arbetar mycket för kvinnans ställning - det finns en del att göra med våra mått mätt.

Jordaniens främsta näring är transporter, landet har i årtusenden varit en knutpunkt för handel mellan Asien, Europa och Afrika. Aqaba är landets hamnstad med närhet till Suezkanalen, en frihandelszon med 7% moms istället för 17% som i övriga landet. Utbildning exporteras och det finns många olika universitet i landet. Fosfat utvinns och säljs till gödning. Turism är en allt viktigare inkomstkälla och landet har mycket att erbjuda.

Arbetslösheten är hög, officiellt ca 15%, i verkligheten kanske dubbelt så stor. Islam är den vanligaste religionen (ca 97%) och endast en minoritet av kristna finns. Det är vanligt att män har flera fruar, upp till fyra stycken, vår taxichaufför tyckte dock att det räckte med en huvudvärk. Familjerna har många barn (taxichauffören hade 8 barn och 11 barnbarn) och därför arbetar de flest kvinnor i hemmet, trots att många numera har universitetsutbildning och man har hög läskunnighet. Många palestinier har flyttat till Jordanien från Israel och många flyktingar har också kommit från Kuwait i samband med kriget där. 

Vi träffade nästan inga kvinnor som arbetade, någon enstaka fanns i hotellreceptionen. I övrigt var all hotellpersonal, serveringspersonal på restauranger, affärsbiträden, guider mm män. Naturligtvis såg vi jordanska (tror vi) kvinnor, några i burka, många i slöja, en del västerländskt klädda. Badmodet var intressant, alltfrån långa byxor, långärmad tröja med hätta i badmaterial till bikini. Dessutom fanns det mängder med gästarbetande filippinska kvinnor på hotellet. Av alla blev vi trevligt bemötta.

Maten var god men inte världsbäst. Hummus, kebab, ökenstekt får, goda grytor och grönsaksblandningar, otroligt söta bakverk och efterrätter. Ingen risk för att inte bli mätt som turist - i så fall beroende på att herrarna på hotellet hade svårt att få tummarna loss och verkligen servera maten inom vettig tid. Alkohol finns att tillgå, bland annat hittade vi ett lokalt vin på flygplatsen som var helt OK, priser som hemma.

Landet består av öken och klimatet är hett under sommarmånaderna med behagliga höstar och vårar, lite svalare under vintern med utmärkt "turist"-klimat i söder förutom under den varmaste perioden. I söder regnar det sparsamt men vatten finns naturligt i underjordiska förråd. Vi hörde ingenting om vattenransonering och det fanns gott om vatten i duschen men naturligtvis är det en ändlig resurs. Uppodling görs av öken och en del grönsaker odlas framgångsrikt, bland annat tomater.

Shoppingen bestod av smycken, sjalar, vattenpipor, hantverk mm. Ingen höjdare i mina ögon.

Vägarna var välhållna och trafiken hanterbar.






 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0